Berta Sándor

Adatarchiválás a Német Nemzeti Könyvtárban

Egyre több intézmény vesz részt digitalizálási programokban, azonban az így tárolt információk sem maradnak meg az örökkévalóságnak.

"Egyes adatok akár még 200 év múlva is olvashatók lesznek, azonban az így lementett információk nem jelentik az egész kultúránkat. Vagyis könnyen lehet, hogy ezt a korszakot később az utódaink egyszerűen csak sötét digitális korszaknak fogják nevezni" - nyilatkozta Carsten Bormann, a Brémai Egyetem Informatikai Technológiai Központjának munkatársa. A szakember véleményét sok kollégája osztja, éppen ezért keresnek a nemzeti archívumok új megoldásokat a fontos iratok hosszú távú megőrzésére.

A legnagyobb probléma az, hogy például a DVD-írókat soha nem aszerint tesztelik vagy reklámozzák, hogy mennyire biztonságosan dolgoznak, így a kutatók nehezen tudják eldönteni, melyik utat is válasszák. Az arany középútnak a többszöri mentés tűnik, amikor az információkat egyaránt lementik CD-re, DVD-re és egy külső merevlemezre. A Német Nemzeti Könyvtár (DNB) kibővítette adatmegőrzési programjait. 2006 óta például mentik az oldalak tartalmát, az online publikációkat és cikkeket is. "Ez egy óriási feladat, hiszen csak Németországban 12 millió doménnév van. Ezt mind összegyűjteni gyakorlatilag lehetetlen, főleg amiatt, mert sok honlap naponta változik.

A helyzetet bonyolítja, hogy a szakembereknek a DNB archívumaiban található 100 000 CD-t és DVD-t, illetve 500 000 audio-CD-t is át kell másolniuk merevlemezekre" - közölte Reinhard Altenhöner, a DNB információstechnológiai részlegvezetője. A DNB munkatársainak azonban a mentéssel nem ér véget a feladatuk, hiszen az iratokat még rendszerezniük kell és ez jelenti az igazi kihívást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!