Berta Sándor

Archiválják online tartalmaikat az osztrákok

Ahogy arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, az osztrák kormány hivatalosan is elfogadta a jogszabály-változtatást, így az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) megkezdheti az online tartalmak archiválását.

A módosított médiatörvény feljogosítja az intézményt, hogy évente legfeljebb négy alkalommal mentse le az összes nyilvános .at doménű honlapon megjelent Ausztriával kapcsolatos cikkeket, képeket, videókat és más anyagokat. Az ÖNB-nek azonban minden adatgyűjtés előtt írásban kell tájékoztatnia a mentésről az adott oldal üzemeltetőjét vagy tulajdonosát. A jogszabály az előzetes elképzeléseknek megfelelően jövő január elsején lép hatályba.

A regisztrációköteles online lapoknál vagy azoknál a portáloknál, ahol a mentés technikai okok miatt nem lehetséges, a tulajdonosoknak vagy az üzemeltetőknek kell a tartalmakat az Osztrák Nemzeti Könyvtárhoz eljuttatni, de csak azután, hogy ha erre külön fel is szólították őket. Ezenkívül az ebbe a kategóriába tartozó médiák vezetői kiköthetik, hogy legfeljebb egy évig az általuk átadott tartalmak ne legyenek hozzáférhetők a felhasználók számára. A törvény alól kivételt egyedül a magán honlapok és a tudományos, kulturális vagy más nyilvános érdeklődésre számot nem tartó oldalak képeznek, az ezeken megjelentetett információkat ugyanis nem tárolják el.

Az ÖNB öt év alatt összesen 1500 felkérést juttatna el a portálok tulajdonosainak és üzemeltetőinek. Fontos, hogy a mentési munkában egyedül a nemzeti bibliotéka vesz részt, viszont a többi osztrák könyvtár szintén hozzáférhet az összegyűjtött és eltárolt adatokhoz.

Az ötlet, hogy a jelenkor információit így őrzik meg a későbbi generációk számára, még 2007 augusztusában merült fel. Akkor még úgy volt, hogy az idei évtől archiválnak minden online tartalmat, azonban márciusban kiderült, hogy csak jövőre lehet a merész tervből valóság. Az adatok tárolására a pongaui St.Johann közelében lévő bunkerben működő szervereket használják majd. Minden eltárolt műből és iratból másolat is készül, amelyeket a Bécs mellett található erdbergi atombunkerben helyeznek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)