Berta Sándor

Tiltakozások a francia internetblokád-törvény ellen

A Francia Internetes Közösség (ISOC France) mellett az ISOC lengyel, bolgár és angol tagszervezetei, valamint az UFC/Que choisir fogyasztóvédelmi szervezet is támadták a francia internetblokád-terveket.

Charles Simon, az ISOC jogásza úgy vélte: a tervezet letérés az emberi alapjogok által kijelölt ösvényről. A fájlcserélők internethozzáférésének blokkolásáról és a HADOPI (La Haute Autorite pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur Internet) nevű kormányzati hivatal létrehozásáról szóló törvénytervezetről előbb a francia szenátus, majd a francia parlament fog tárgyalni. Simon a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a gyanúsítottaknak gyakorlatilag nem lesznek meg a legelemibb alapjogaik sem, így nem biztos, hogy rendes eljárás során tárgyalják majd az ügyüket. A HADOPI-nak nem kell majd vesződnie a bizonyítékok beszerzésével, már a gyanú is elég lesz az internethozzáférés blokkolásához.

"Vagyis úgy néz ki, hogy nem a HADOPI-nak kell majd bebizonyítania a bűnösségünket, hanem saját magunknak az ártatlanságunkat. Úgy véljük, hogy ez a törvény azoknak az embereknek egy kis csoportját védi, akik még tíz év alatt sem jöttek rá az internet erejére" - jelentette ki a jogász. Charles Simon elmondta, hogy a céljuk kettős: szeretnék megakadályozni a törvény elfogadását és bevezetését, másrészt azt akarják elérni, hogy az Európai Unió más tagországaiban se vetődhessen fel egy hasonló jogszabály kidolgozása.Számos kérdés ugyanakkor még tisztázatlan, így például válthat-e szolgáltatót a feketelistára tett felhasználó.

Kőkemény harcot ígért Nicolas Sarkozy francia elnöknek az UFC/Que choisir francia fogyasztóvédelmi szervezet is, amely minden erejével azon lesz, hogy a tervezett Three Strikes Out-szabályozás soha ne léphessen életbe. Az UFC/Que choisir a Bureau Europeen des Unions de Consommateurs (BEUC), vagyis az Európai Fogyasztók Szövetségének nevében egy nyolc pontot tartalmazó követeléscsomagot hoz nyilvánosságra. A szervezet úgy vélte, hogy a felhasználók ellenőrzése, internethozzáférésük blokkolása, valamint a böngészési szokásaik megfigyelése ellentétes az alapvető fogyasztóvédelmi jogokkal és a magánélet védelméhez fűződő emberi jogokkal. A fogyasztóvédők emellett kifogásolták, hogy a zene- és filmipar gyakorlatilag segédrendőrökként alkalmazná az internetszolgáltatókat. A harc helyett a szerzői jogvédőknek sokkal inkább a kulturális átalánydíjak bevezetésével és a digitális másolásvédelmek eltörlésével kellene foglalkozniuk.

Mint ismeretes, a fájlcserélők internethozzáférésének blokkolásáról szóló jogszabály tervezetét a múlt héten fogadta el a francia kormány. A HADOPI nevű kormányzati hivatal gyakorlatilag teljhatalmat kapna és elrendelhetné az illegálisan másolt tartalmakat letöltő személyek internethozzáférésének blokkolását. Az internetszolgáltatóknak kötelességük lenne engedelmeskedni, ezenkívül fel kellene szerelniük az illegális kópiákat felderítő szűrőket is. Az ötlet tavaly merült fel először, azonban az Európai Parlament elutasította azt az előterjesztését, amely szerint a kontinensen engedélyezték volna a szerzői jogsértők internethozzáférésének blokkolását. Ennek ellenére a francia kormány ragaszkodik a tervhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gybfefe #17
    Én ajánlanám a fraktálokat, egyrészt kapásból tömörít másrészt kapásból
    bevallhatod hogy műélvező vagy. A fraktáldekódoló rendszerprogram pedig
    egy könnyű jelszóval a fejedben, ott pihegne az usb kulcson ami vész esetén
    nagyon könnyen törik. Na de mit kezdjünk a gonosz agyleolvasókkal? Célszerű
    tehát ezt a fraktálgaléria programot úgy megírni, hogy végtelen számú mutációja
    lehessen. Azt pedig hogy te melyiket használtad célszerű az egyik kisbolygó mögé kilőni az űrbe :)
  • hdo #16
    Azám, egy titkosított partíció ál-személyes adatokkal, meg egy másik rejtett titkos partíció kulcsfájllal pendrive-on. Ha börtönnel fenyegetőznek megadom a titkosított partíció jelszavát, de tudomásuk továbbra sem lesz arról hogy a lényeg nem ott van! :D
  • bakagaijin #15
    Mi van akkor ha tart egy elegendően nagy méretű partit a nyilvánosságnak szánt tartalommal... a többi meg csak elektronikus szemét. Márcsak az ipari kémkedés elkerülése miatt kérdezem, a céges belépőkulcsunk pl. jót széttörhető pendrive-on lapul és tilos a laptopra felmásolni... céges előírás.
  • hdo #14
    Hát persze, ahogy azt a móricka elképzeli. ezt most józan parasztiból szedted vagy van háttérimformációd is? Alkotmányos jogom van a magénszférám védelmére, nem kötelezhetnek arra hogy személyes adatot tartalmazó információt adjak ki, ha mégis akkorsem nyomozás akadályoztatása miatt ítélhetnek el, hanem az együttműködés megtagadása miatt, ami különbség mert az előzőért akár 2 év börtön is jár, az utóbbiért meg 6 hónap felfüggesztett.
  • cateran #13
    Ja,aztán vagy visszafordítod vagy mész a dutyiba nyomozás akadályoztatása végett....nagy észlény vagy mit ne mondjak....arrakistorral egyetemben....
  • hdo #12
    kulccsal indul a gépem ami az egyik bővítőhelyre van kivezetve elöl, ha beközelít a rendőrbácsi csak egy fél mozdulattal elrántom a kulcsot, aztán szophat a truecrypt-el
  • FoodLFG #11
    loool már mindenki japánul tanul o.O (egyébként helyes ^^)

    szerintem a tsukae után nem kell olyan sok felkiáltójel, mert már eleve kissé durva.. :P
  • arrakistor #10
    muhhahhaha nyomsz izomból egy Win+L -t ha beközelít a rendőrbácsi és egyszerűen bekonfigolsz 1 percenként egy jelszavas képernyőkímélőt oszt jónapot, belépni nem tudnak sehogy... muhhahahhahhaa ... csak egy kicsit használjátok az eszeteket ! jó japán mondaná : chotto atama tsukae !!!
  • FoodLFG #9
    Persze, de ki beszélt erről? Ha terroristavezér vagy, akkor ne a truecryptet használd.
  • hdo #8
    És mondjuk egy mániás torrentező szoftverfejlesztőét aki többek között én lennék? Ipari kémkedésről hallottál már? Ez is egy formája.