Gyurkity Péter

RIAA: nem kell kényszeríteni a szolgáltatókat

Az amerikai zenekiadókat tömörítő szövetség elnöke szerint nincs szükség újabb törvényi szabályozásra az internetszolgáltatók politikájával kapcsolatban, így kényszeríteni sem kell azokat a hálózatok szigorúbb szűrésére.

Cary Sherman a Washingtonban megrendezett State of the Net konferencián beszélt a szervezet álláspontjáról, mégpedig a közönség soraiból elhangzott kérdésre válaszolva. A kérdés arra vonatkozott, hogy a zeneipar miként viszonyul a U2 együttes menedzsere által elmondottakra. Paul McGuinness szerint ugyanis a szolgáltatók fokozott fellépésére van szükség ahhoz, hogy kellő mértékben visszaszorítsák a kalózmásolatokat, ehhez pedig akár további törvényi szabályozás is jól jöhet.

"Úgy vélem, hogy jelenleg senki nem igyekszik további szabályozást kierőszakolni, vagy akár csak felvetni ennek kérdését" - jelentette ki Sherman, hozzátéve, hogy ezt szeretnék a piacra és a piaci szereplőkre bízni. Ezzel az 1998-ban elfogadott amerikai DMCA-törvényre utalt, amely szerint a szolgáltatóknak csak akkor kell lépniük bizonyos tartalmak megszűrése, illetve eltávolítása érdekében, ha erre kifejezett kérés fut be hozzájuk a jogtulajdonos részéről. Addig saját döntésükre hagyatkozhatnak és emiatt elméletileg senki nem köthet bele az eljárásba.

Az elnök nem felejtette el megemlíteni, hogy McGuinness európai, és az öreg kontinensen némileg másként kezelik az ilyen ügyeket, a szabályozó hivataloknak általában nagyobb a beleszólása. Más kérdés, hogy az Európai Bíróság éppen a napokban döntött úgy, hogy az IP-cím személyes adatnak minősül, ezáltal pedig a szolgáltatók nem kötelesek kiadni azt, még egy esetleges kérés esetén sem. Hogy még jobban összezavarjuk a képet, az IFPI pedig szintén a héten kérte azt az Uniótól, hogy segédkezzen a szolgáltatók együttműködésének kikényszerítésében. Ez még nyitott kérdés, ám a mostani döntés után nem túl valószínű, hogy kedvező választ kapnak.

Egyelőre tehát sem Észak-Amerikában, sem pedig Európában nem kényszerítik az internetszolgáltatókat a felhasználói adatok átadására. Egyedi esetek természetesen előfordulhatnak, ám ilyen értelmű szabályozás jelenleg nincs kilátásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #1
    RIAA