Berta Sándor

Európai Parlament - leszavazták az internetblokádot

Csekély többséggel ugyan, de elutasította az Európai Parlament (EP) azt az előterjesztését, amely szerint a kontinensen engedélyezték volna a szerzői jogsértők internethozzáférésének blokkolását.

A kulturális gazdasággal foglalkozó átfogó dokumentumot Guy Bono francia szociáldemokrata EP-képviselő készítette. Az első módosítójavaslatot, amely szerint "az internet a kulturális kifejezési lehetőségek platformja, biztosítja a hozzáférést a tudáshoz és demokratikus résztvevője az európai kreativitásnak és minden olyan intézkedéssel, amely ellentétben áll a polgári szabadsággal és az alapvető emberi jogokkal, fel kell hagyni", 575 EP-képviselő fogadta el.

A második kiegészítés esetében, amely arról szólt, hogy "a szerzői jogsértések elleni harcban az internethozzáférések korlátozása vagy megszakítása nem elfogadható", már csak 314 európai képviselő szavazott igennel, 297 nemmel és 14-en tartózkodtak. Bono jelentését végül 589 igen szavazattal, 36 nem voks ellenében elfogadta az Európai Parlament. Mindez azt jelenti, hogy az EP elutasította a Franciaországban, Nagy-Britanniában és más országokban bevezetendő új gyakorlatot, miszerint blokkolnák a visszaesőnek minősülő letöltők és fájlcserélők interneteléréseit.

Ugyan az Európai Parlament mostani döntése nem kötelező érvényű, de mindenképpen iránymutató és hatással lehet az Európai Tanács (ET) és az Európai Bizottság (EB) közeljövőbeni döntéseire is. Ezzel a határozattal ugyanis az elemzők szerint nagyban csökkent annak az esélye, hogy az ET vagy az EB támogassa az internetkorlátozások bevezetését. "Az Európai Bizottság komolyan veszi ezeket a jelzéseket. Nem is tehet mást, nem hagyhatja őket egyszerűen figyelmen kívül" - fogalmazott Christa Prets osztrák szociáldemokrata EP-képviselő.

"A felhasználók kriminalizálása biztosan nem a legjobb megoldás. Azonban meg kell találni az egyensúlyt a világháló szabadsága és a szerzői jogok védelme között" - jegyezte meg Rolf Berend, a CDU/EVP-frakció tagja. Eddan Katz és Erik Josefsson, az Electronic Frontier Foundation (EFF) amerikai civil szervezet képviselői ugyanakkor üdvözölték a döntést, mondván mindketten nyertek és az EFF európai részlegének lobbimunkája sikeres volt. A brüsszeli döntés egyértelmű kiállás a polgári jogok mellett.

Mint ismeretes, Franciaországban tavaly hozták létre azt a kalózellenes testületet, amelynek lehetősége van az első figyelmeztetéseket követően az internetről is kitiltani a renitens felhasználókat. Ausztráliában a napokban szintén felmerült ennek a lehetősége. Nemrég négy nagy japán távközlési szövetség közösen indított harcot a P2P-rendszerek fejlesztői, üzemeltetői és az azokat használó személyek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nickwearby #10
  Na még jó, hogy leszavazták, finoman szólva is jogsértő lett volna.

  Nem beszélve a kivitelezhetetlenségéről.
  El is képzeltem: letiltanap egy ip-t mert p2p kapcsolat megy rajta durván,
  erre leáll vmi nagy cég(ek) szervere,
  a valódi p2p-ező meg vígan folytatja más vonalon a letöltést....

  Szóval ez olyan lett volna, mint amikor baltával ütik a legyet,
  az internet korlátozása nem alkalmas a kitűzött cél elérésére.
 • Troppauer #9
  Egyebkent, hogy a fenebe akarjak megoldani a tiltast? Otthon, a cegem neven levo nethozzaferesel rendelkezo gephez nem ulhetek ???? Es ha mas ceg neven van kotve? stb, stb
 • magyarvok #8
  8000$ számonként? Ennyire drágultak a CD-k? :D
 • phoenix1 #7
  "... Egy egyedüli anyukát meg több mint 200.000 dollárra böntetnek 25 fájlért (30.000 dollaros éves jövedelem mellett). ..."

  Jaaaj, istenem. Tudod, hogy szokták mondani? "Nagy az isten álatkertje ...".
 • Kaadi #6
  Ha elkapnak zeneletöltéssel, akkor jobban jársz ha véletlenül (örömittasan) elütöd a bírot, megerőszakolod (egy esernyővel) vagy megpróbálsz neki drogot eladni (keveset, olcsón). Ezekben az esetekben első elkövetőként másfél év felfüggesztett büntetést kapsz, míg a fájlcserélésért annyira büntetnek hogy 7-8 éves TELJES jövedelmed rámegy, tehát rabszolga leszel.

  Amúgy meg amerikában a gyerekmolesztálók (és feleségverők) már nem is kerülnek börtönbe (kevés a hely, drága az ellátás), tehát az elkövetők bekerülnek egy adatbázisba (child molesters) és élhetnek tovább (Internettel persze). Egy egyedüli anyukát meg több mint 200.000 dollárra böntetnek 25 fájlért (30.000 dollaros éves jövedelem mellett).
 • irkab1rka #5
  nem azért a húsz fillérért, de azért elég durva lenne, ha egy torrentezőt azzal büntetnének, amivel egy hackert...

  Kicsit ferde a világ, ha valaki egy gyilkosságba forduló nemi erőszak után szabadon mászkálhat és újra elkövetheti azt (már volt ilyen kis hazánkban is) viszont ha másodszor is letöltésen kapnak, akkor nem engednek egyátalán internetezni.

  amúgy pírgárdien.
 • arrakistor #4
  és akkor csodálkoznak, mikor valami bőrfejű őrült sorozatgylikos kiirtja az ilyenek és hozzájuk hasollókat családostul, hirtelen felindulásból, előre megfontoltan szánt szándékkal, puszta véletlenségből.
 • arrakistor #3
  "Csekély többséggel ugyan, de elutasította..." ---

  Csekély többséggel???? Ki nem sz*rik annak a néhány karvajorrú g*cinek a p*fájába aki ilyen szemétséget akar elkövetni több millió emberen???
 • DeviloftheHell #2
  felfordulhatnak a kiadok meg a jogvédök is :)
  majdha nem ingyenélnek és nem mocsok árai vannak mindennek amikhez ezeknek közük van akkor inkább elmegy az ember azt megveszi 3-900ft ért vagy 3-5 dolcsiért
 • Wittgen #1
  Nem fizettek le elég politikust még a kiadók, de ha így megy tovább, lehet 2 év múlva már más lesz a helyzet.