Gyurkity Péter

A brit kormányé a szolgáltatók citromdíja

A brit internetszolgáltatók idén saját kormányzatukat díjazták citromdíjukkal, amiért az mindvégig kiállt a távközlési adatok megőrzése mellett. A listán a Sony is szerepelt rootkit megoldása miatt.

A brit szolgáltatók szövetsége (Internet Service Providers Association, ISPA) a héten tartotta meg idei díjátadóját, amelyen a hagyományoknak megfelelően a világháló hőseit, ellenségeit és a kiemelkedő vállalatokat, illetve azok ajánlatait jutalmazták. Népes rendezvényről van szó, hiszen tavaly már 126 kisebb-nagyobb cég küldte el képviselőit, akik egyben új üzleti kapcsolatokat is köthetnek az ágazat egyéb szereplőivel. Idén még többen vettek részt, és némi meglepetésre a citromdíjat a brit kormányzat vitte el, amely az Európai Bizottságban betöltött elnöki időszaka alatt mindvégig szilárdan kitartott a távközlési adatok megőrzéséről szóló javaslat mellett.

A díjért a szolgáltatók ajánlása alapján maga az Európai Bizottság is indult, amely ezúttal sem bírta ki, hogy ne alkosson valamilyen, az intellektuális tulajdonnal kapcsolatos javaslatot. A jelöltek között ott volt még Viviane Reding, aki a testület tagjaként a kiállt a "TV Határok Nélkül" direktíva felülvizsgálata mellett, Oroszország, amely még mindig lagymatagon küzd az illegális weboldalak és internetes csalások ellen, illetve a Sony, amely a rootkittel kombinált másolásvédelmével óriási felzúdulást keltett világszerte. Az indulók széles körét jól példázza, hogy 2001-ben a díjat a British Telecom nyerte el, amelyet akkor főbűnösnek tekintettek a szélessávú hozzáférések lassú terjedésében.

Természetesen a rendezvényen nem csak negatív díjakat osztottak. Az Internet Hőse titulust például egy valamennyi pártot magában foglaló parlamenti bizottság, az All Party Parliamentary Internet Group (APIG) kapta, amely a kiberbűnözés elleni törvények ráncfelvarrásával a felhasználók és a szolgáltatók érdekében cselekedett. Díjazták továbbá a legjobb dial-up szolgáltatót (BISCit Internet), webhoszting céget (UKFast), a legjobb portált (Tiscali), több üzleti szélessávú szolgáltatót és a fogyasztók által elérhető legjobb ajánlatot (Wanadoo). A teljes lista elérhető a szervezet honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)