Gyurkity Péter

2007-re 100 megabites hozzáférést ígérnek Londonban

Egy brit internetszolgáltató hamarosan beindítja 10 Mbps-os szélessávú csomagját, és az árcsökkentés mellett 2007-re még nagyobb, akár 100 megabites hozzáférést is biztosíthat a londoniaknak.

A Telewest a napokban tette közzé terveit weboldalán, amelyből kiderül, hogy az elkövetkezendő hónapokban több emelést is terveznek, és emellett csökkentik az előfizetési díjat. Ebben még nem is lenne semmi meglepő, hiszen a nyáron itthon is több szolgáltató bővítette a sávszélességet, és lassan hazánkban is általánossá válik az 1-2 megabites hozzáférés. Ennél nagyobb figyelmet érdemel az új 4 megabites csomag, illetve a jelenlegi, amely hamarosan 10 Mbps-ra bővül. Ráadásul a megnövelt sávszélesség az előfizetési díj csökkenésével jár majd, amely 50 helyett mindössze 35 font (13 ezer forint) lesz.

A szolgáltató természetesen a hálózat fejlesztését is tervezi, mégpedig a Data-over-Cable Service Interface Specifications (DOCSIS) szabványnak megfelelően. A nagyarányú emelés DOCSIS 3 eszközökre épül majd, míg az Ethernet szolgáltatásnál szeretnék végleg megkerülni a jól ismert modemet, hogy a kábelvéget közvetlenül a számítógéphez csatlakoztathassák.

A 10 Mbps-os szolgáltatás kezdetben Skóciában lesz elérhető, Londonban a következő év elején, míg a szigetország többi részén 12 hónapon belül. A legnagyobb újítás azonban a 100 megabites hozzáférés lesz, amely a vállalat ígérete szerint már 2006 végére valósággá válik, először a főváros lakói számára. A ZDNet tudósítása szerint 50 és 100 Mbit közötti sebességről van szó, aminek elérését az új hálózati eszközök teszik majd lehetővé. Kiváncsian várjuk, hogy a cég meg tudja-e valósítani tervét, és ha igen, milyen áron.

Az elmúlt években itthon is beindult a bővítés, igaz, ennek üteme elmarad a nyugati országokétól. Mára azonban 3-4 ezer forintért is hozzájuthatunk szélessávú (128, 256, 512 kbps) kapcsolathoz, és a felhasználók száma is folyamatosan emelkedik. A sávszélesség növelésében az UPC vezet, amely akár 5 Mbps-os sebességet is biztosít, ám a forgalom korlátozása némileg csökkenti ennek értékét. Az előfizetési díjak átlagát 7-8 ezer forint körülre tehetjük, de sokan fizetnek 10 ezer felett, hogy élvezhessék a nagyobb sávszélesség előnyeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #35
    Azóta is 10 Mbps a legnagyobb kábelnetes csomag, az ár is változatlanul 35 font. Telewest Broadband Csak az NTL azóta még megvett pár céget, pl. Virgin mobile, média szolgáltató céget, stb hogy tovább növekedjen az NTL birodalom.

    Röviseden február 15.-én indul az új közös arculat reklámja Virgin Media névvel, Uma Thurman lesz a reklámarc. A 2007-es távlati tervekben a jelek szerint bekerülhet egy 20Mbps, és lehetséges hogy egy 50Mbps-es is feltűnhet. De a cikkben említett 100Mbps az már most látszik hogy lesz realítás.

    Jelenleg pre-DOCSIS 3.0-ás, gyártóspecifikus megoldás van, NTL Arris rendszereit használja. Közben a DOCSIS 3.0 szabvány végre révbe ért tavaly ősszel, 4 csatorna összefogásával 160/120Mbps összekapacitást valósít meg. Az első végleges rendszerek valamikor 2007 végén, 2008 elején várhatók. De nagyobb arányú elterjedés inkább csak 2009-10-re.
  • klastrom #34
    Gondolom itthon is lesz hamarosan
  • vax #33
    Hát ezt már sok mindenre lehetne használni, főleg ha nem korlátos.
  • Mice #32
    nem tom. annó amikor talán a ?9.0? verziónál amikor előjött a suse az ftp teleppel akkor még a 64/64es netek sem voltak sehol és én is vérszemet kaptam, hogy mi az, hogy netről telep? iso meg nincs??

    most meg ott vagyok, hogy ati és nv driver egy pillanat amikor egy teljes korong fél óra... szóval szerintem az az 1 mega is érződik 1500nél is jó volt de azért nem kívánnám vissza a mostani helyett :)
  • Troll #31
    Nekem a 2.5 mega bőven elég, sőt, a forgalomkorlát sem okozott sosem gondot. Mondjuk nem is harácsolok össze minden szir-szart a netről.
    Ez a sávszélesség-emelés szép, meg jó, de egy idő után nincs értelme szerintem. Az átlagfelhasznló 1 mega fölött nem észlel különbséget, a netrádió meg a bróz nem gyorsul, a letöltés meg hát... Ha Józsi letölti, én nem fogom, inkább lemásolom Józsitól.
  • Fenjoy #30
    nálunk még sehol sem csökkentették...jó lenne ha ez itt is érvényesülne már nem beszélve a 10 megás csomagokról:)
  • KIP #29
    helyesbítek: Magyarországon, sorry
  • KIP #28
    Mekkora warez arcok vannak magyarországon...és a számuk csak egyre nő a sávszélességgel :D
  • formatuq #27
    te, nalunk tampan van
  • szombi #26
    Én 100/100 megabiten netezem havi 750Ft-ért!
    Hiába nyomják magukat a szolgáltatók, nálunk az egyetemi kollégiumokban versenyképes internet van.
    Ha kitenném a kapcsolatomat wireless-re, akkor én lehetnék Dél-Buda internetszolgáltatója...
    Otthon a falumban most kötik be az ADSL-t, és amint elérhető lesz, előfizetek a leggyorsabb netre,
    wireless routeren keresztül pedig megoszthatom a haverok közt. 3 emberből már fedezhető a tejles költség...