MTI

Adatvédelmi központot hoz létre Tallinban a NATO

Az interneten és számítógépeken tárolt vagy cserélt adatok védelmére hoz létre központot a NATO annak a megállapodásnak az értelmében, amelyet hét tagország ma írt alá Brüsszelben.

A Tallinnban felállítandó központhoz a vezérkari főnökök által aláírt egyezmény szerint Észtország mellett Lettország Litvánia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Szlovákia biztosít szakembereket és anyagi támogatást. Az együttműködéshez később várhatóan más szövetségi tagállamok is csatlakoznak, az Egyesült Államok már jelezte ebbéli szándékát. A központ feladata az lesz, hogy megelőzze a számítógépek és a hálózatok elleni internetes behatolási kísérleteket vagy támadásokat, illetve fellépjen az ilyenek elkövetői ellen. Ezt a fajta tevékenységet a NATO egyre komolyabb katonai és polgári jellegű fenyegetésnek tartja.

Észtországra nem véletlenül esett a választás: a balti állam, valamint a bankok és a helyi média központi számítógépes rendszereit tavaly példátlan támadássorozat érte. Mivel a virtuális behatolásokra azt követően került sor, hogy Tallinn és Moszkva között vitát váltott az észtországi volt szovjet háborús emlékmű áthelyezésének a terve, a gyanú Oroszországra vetődött, bár a Kreml mindvégig tagadta, hogy érintett lett volna az ügyben.

Észtország már évekkel ezelőtt javasolta egy ilyen ügynökség felállítását. A tavaly tavaszi események után a NATO informatikus szakértőket küldött az országba a történtek kivizsgálására. Az egyelőre mintegy 30 fővel dolgozó központ várhatóan már nyáron megkezdi tevékenységét, bár hivatalos avatását csak jövőre tervezik.

A megállapodás aláírására a NATO-tagországok vezérkari főnökeinek brüsszeli találkozója előtt került sor. A kétnapos ülésen az afganisztáni és koszovói katonai feladatokra koncentrálnak, de napirenden szerepel a balkáni országokkal, illetve a volt szovjet köztársaságokkal folytatott együttműködés is. A számítógépes központ létrehozását április elején a NATO-tagországok állam- és kormányfői is jóváhagyták. Már akkor jelezték, hogy annak működtetéséhez a csatlakozás önkéntes alapon történik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akoshun #3
    waterman: Nem hiszem hogy az észt bankok biztonsági rendszerei "tök lámák" lettek volna, a te szavaiddal.
    "A központ feladata az lesz, hogy megelőzze a számítógépek és a hálózatok elleni internetes behatolási kísérleteket vagy támadásokat, illetve fellépjen az ilyenek elkövetői ellen."
    Gondolom nem X cég 1567. PCjét fogják védeni, hanem a cikkben belinkelt cikkben leírt dolgokat megelőzni/elhárítani. Legalábbis nekem nem az jött le a dologból, hogy lyasmi céljuk lenne, amit te feltételezel. (mellesleg abban teljesen igazad van, hogy az általad leírt számunkra többnyire alapvető dolgok meggátolhatnák a személyek elleni támadások jelentős részét, és a PCk által bekapott vírusokhoz általában emberi hülyeség is kell), DE
    Valószínűleg nem spammereket és fertőzött maileket akarnak elhárítani, már csak azért sem, mert ez szerintem nem tartozik a "támadás" fogalomkörébe.
    Egyébként pedig, mindenféle személyeskedés nélkül - ezt komolyan mondtam - szerintem a NATOnál jobban átgondolták a dolgokat, mint te így hirtelen.
    Amúgy olvasd el "támadássorozat érte" címszónál linkelt cikket.
  • zolis #2
    Hát, azért itt talán többről lehet szó, ugyanis itt a ruszkikkal vívják a "szájberháborút", ők meg azért nem kiskutyák. Vajon milyen embereik lehetnek, és milyen fejlettségük, mennyien kutathatják a nyugati szerverek sebezhető pontjait, a tűzfalak támadhatóságát, fejlesztenek olyan vírusokat, amikről eddig senki nem hallott?
  • waterman #1
    azt hiszem nem vagyok tök láma a témában, de halovány lila gőzöm sincs, hogy hogy fog egy központ "Az interneten és számítógépeken tárolt vagy cserélt adatok védelmére" bármit is elérni? Nmapolják majd a hivatalokat, hogy ugyan azt a portot még csukjátok be? vagy majd mennek a víruskeresőt és tűzfalat tartalmazó cd-vel körbe az országban és ingyen és bérmentve feltelepítik a gépekre és elmagyarázzák, hogyan kell használni? elmagyarázzák mellé majd még azt is, hogy mire jó az adatok titkosítása, és hogy miért nem jó a user/pass-t a monitoron sárga cetlire ragasztva tárolni? netán gyorstalpalót tartanak a hálózati rendszergazdáknak, hogy érdemes lenne a wifiket legalább wpa-ra megtanítani, mert boldog boldogtalan használhatja a hivatali hálózatot a parkolóból?
    ezek mind emberi tényezők, amiket csak oktatással és egyéb fejtágítással lehetne orvosolni. ja meg pl hogy egy csokiért ne mondja meg csak úgy bárki az irodai jelszavát..