Gyurkity Péter

Öt ausztrál szolgáltató a zombi-hálózatok ellen

A jelek szerint Ausztráliában már eldöntötték, hogy ki felel a szolgálat-megtagadási támadásokat erősítő zombi-hálózatok visszaszorításáért: kormányzati felkérésre öt szolgáltató kezdeményezett ellenlépéseket.

A szövetségi kormányzat által elindított új programról a felelős minisztérium közleménye számolt be. Ebből kiderül, hogy a minisztérium vezetésével öt nagy szolgáltató (Telstra Bigpond, Optus Internet, Westnet, Pacific Internet és West Australian Network), valamint az Australian Communications and Media Authority (ACMA) fogott össze a hálózatok visszaszorítása érdekében. A cél a megfertőzött számítógépek tulajdonosainak értesítése és a a veszély csökkentése.

"A számítógép-tulajdonosok gyakran nincsenek is tisztában arról, hogy rendszerük távoli támadók irányítása alá került, akik egyéb, káros célokra használják fel azt" - jelentette ki Helen Coonan szenátor asszony, a minisztérium első embere. Elmondása szerint az összefogásban résztvevő szolgáltatók az ACMA-n keresztül értesülnek majd a fertőzött számítógépekről, és az ő feladatuk lesz az előfizetők értesítése. Ez nem merül ki egyszerű felszólításban: a felhasználókat tanácsokkal segítik a vírusok eltávolításában, illetve a számítógép védelmének fokozásában. Úgy vélik, ily módon nagymértékben csökkenthetik a zombi-hálózatok méretét és a fenyegetés nagyságát.

A szolgáltatók felelőssége az illegális, vagy káros tartalmak kiszűrésében manapság gyakori vitatéma. Legutóbb a brit parlamentben ütköztek a különböző vélemények, mégpedig a gyermekpornográfia korlátozásával kapcsolatban. Ez ugyanis - a hatóságok eredményei ellenére - szintén egyre növekvő problémát jelent a világhálón, amit nem lehet félvállról venni. Többen úgy vélik, hogy csak központi fellépéssel lehet ennek korlátot szabni, míg mások nehezen tudják megemészteni, hogy akár a szolgáltatók, akár kormányzati szervezetek vizsgálódjanak az előfizetők számítógépein.

A Prolexic júniusi tanulmányában felállította a fertőzött hálózatok húszas toplistáját, amelyen Magyarország az utolsó helyen szerepelt. A fertőzöttség arányában ugyan jelentősen elmaradunk az első öt helyezettől, ám egy ilyen rangsorban még az utolsó hely sem elhanyagolható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #3
    Nem utolsó, hanem a huszadik. Ezt hívják dúrva csúsztatásnak. Na Peti, te sem kapsz Purlitzert idén, de nem baLY, mert már csak 2 hónap van hátra.

    Amúgymeg a zombi hálózatok ellen van egy régi LYól bevált megoldás:

    DDDD OOOOO OOOOO MMMMM

    hehe
  • mrzed001 #2
    Nos, hogy miért itt a legkevesebb a zombi ?
    Mert lewarezoljuk magunknak a legjobb vírusirtókat és firewall-okat, ezért nem másznak be az otthoni gépünkbe. A warez tehát jó ? :))

    Az pedig tetszik, hogy értelmesen lépnek fel, úgy, ahogy azt az előző e témájú hírnél megjósoltam, és nem egyből lebasszák a hálóról a felhasználót (mert megérdemli :)), mint abban a cikkben rebesgették
  • smv #1
    Ez olyan hülyén hangzik. Mármint, hogy a zombik ellen x>