Specker Balázs

Vád alatt az Akamai támadója

Egy floridai férfit vádolnak azzal, hogy két évvel ezelőtt összehangolt DoS-támadást intézett az Akamai Technologies szerverei ellen. A cambridge-i központú vállalat többek között olyan nagynevű cégek weboldalai számára kínál cache-elési szolgáltatásokat, mint a Yahoo, a Google, a Microsoft vagy az Apple Computers.

A bostoni szövetségi bíróságon ismertetett vádak szerint a 32 éves John Bombard a Gaobot e-mail-vírust egyik variánsát vetette be, hogy a célszámítógépeket - többek között két eddig meg nem nevezett egyetem gépeit is - zombikká változtathassa át, és saját céljaira fordítsa őket - értesült a CNet. Az ügyészség szerint ezt követően a rabul ejtett gépek hálózatával akkora forgalmat bonyolított le az Akamai DNS szerverein, amely megbénította a cég rendszerét.

A 2004. június 15-én elindított megosztott DoS-támadás az Akamai ügyfeleinek több weboldalát is átmenetileg elérhetetlenné tette, ami nem egyszerű, tekintve hogy a cégnek 71 országban mintegy 20 000 szervere van. A hackerkedésért - vagy ahogy a vádiratban szerepel, a "védett számítógép engedély nélküli szándékos eléréséért" - akár két év börtönbüntetés és 200 ezer dollár bírság is kiszabható lesz.

A botnetek vagy más néven zombihálózatok irányítói egyre kifinomultabb megoldásokkal élnek. A nyár folyamán több letartoztatásról is lehetett hallani, ám úgy tűnik a támadók továbbra is képesek tartani a lépést, hogy egyre furmányosabb trükkjeikkel tovább gyarapítsák zombiseregeiket. A webböngészők fejlesztőinek pedig marad az állandó lépéshátrány és a hajsza a folyamatos biztonsági frissítésekért és patchekért.

A SecureWorks munkatársai által SpamThru-nak nevezett egyik az új trójai például már saját antivírus megoldással védelmezi magát vetélytársaitól. A kártevőt feltehetőleg anyagi haszonszerzés céljából hozták létre. Állítólag a gyakori kódfrissítésnek köszönhetően a neves gyártók antivírus szoftverei nem is ismerik fel kódot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    DoS = Denial of Service
    DDoS = Distributed Denial of Service

    Szóval tökmind1.
  • mrzed001 #2
    Azza DoS nem DDoS volt véletlen ?
  • dxtr #1
    [s]hackerkedésért[/s] crackerkedés !!