Alex

Három objektív a sztereó-fényképezőgépen

Egy kínai cég egy három objektívvel szerelt, 3D képeket készítő középformátumú gépet dobott piacra. Borsos árért egyedi képeket ígérnek.

A kínai 3DWorld által elkészített TL120-1-re ránézve már első pillantásra látható, hogy ez nem egy átlagos fényképezőgép, legnagyobb érdekessége, hogy nem egy, hanem három objektív van rajta. A kialakítás az emberi szemet követi: minden témáról két, egymáshoz képest kicsit eltolt felvétel készül, a végső kép ebből a két nézetből áll össze. A komponálást a középső lencsén keresztül végezhetjük. Az objektívek mechanikusan össze vannak kötve, tehát ha a felső (nem sztereó) lencsén át ráfókuszálunk a témára, a két alsó követi a felsőt. Hasonló, még fénymérő nélküli koncepcióval a Rollei már 1920 táján, a fényképezés hajnalán is próbálkozott, azonban a gyakorlatban nem terjedt el.


A 80 mm-es fókusztávolságú objektívek egymástól 63,5 mm-re vannak, fényerejük F2.8, a legkisebb zársebesség pedig 1/500-ad másodperc. A hátlap nem digitális, hanem 120-as filmet fogad, melyben hat, 58 mm x 56 mm-es képpár van. Az eredmény visszanézésére külön nézőkéket gyártanak, kézi, vagy akár pénzbedobós kivitelben, és a két kép is ezek által áll össze egyetlen három dimenziós felvétellé.


A termék ára elég magas, 1795 dollár, de a kínai cég reményei szerint a sztereó képek készítésére vágyóknak ez nem jelenthet akadályt. A majd 300 ezer forintért cserébe a gép mellett a lencsékre helyezhető napellenzőket, egy kézi nézőkét és példafelvételeket is kapunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #17
    Akkor te kiscsirke vagy. Az embernek 6cm a szemtávolsága.
  • Icegod #16
    2 cm van a szemeim közt ... tök mindegy, hogy 1 vagy 2 szemmel nézek távolra, nem érzek külömbséget, csak közeli dolgok esetén...
  • uniu #15
    miért ? neked hány méter van a 2 szemed közt ?
  • stremix #14
    "A komponálást a középső lencsén keresztül végezhetjük"

    Sztem azért kell a középső h hagyományos módon állíthassuk be a paramétereket. Lehet h csak az elkészült képet lehet sztereóban nézni, tehát lehet h csak a középsőn komponálhatjuk meg a képet egyetlen nézőkén keresztül, és ahhoz képest változik a másik kettő.
    Arra is gondoltam h talán nem is lehetne olyan pontosan beállítani a látószöget és az élességet 3D-ben...

    "kukázok 2 HP735öt 2*5000ftért és csinálok egy ilyet"

    Kiváncsi lennék hogyan állítasz be mindent pontosan egyformán 2 különböző gépen!?
  • nickwearby #13
    miért ne? ez is hagyományos filmes gép, több objektíves, kísérletezős,
    és a Lomók között is van, ami 100ezer fölötti árral rendelkezik
  • fade2black #12
    De minek 3 obi? 2szemünk van 2 perspektiva kell és nem 3.

    Egyébként pedig nagyon régi dolog ez, rengeteg "sztereo" fényképezőgépet lehet kapni de ha egy sinre vki felrak 2 akár kiskompakot és szinkronizálja az expo gombot (elektrotechnikusnak 15perc meló) máris van egy sztereo fgépe.
    hmm lehet kukázok 2 HP735öt 2*5000ftért és csinálok egy ilyet. :)
  • Akuma #11
    3 gömbcsuklós mechanizmus aztán már lehet is távolságot beállítani a lencsék által bezárt szöggel...
  • stremix #10
    Hát ezt rosszul tudod. Szoktam csinálni sztereo képeket, filmes géppel. A helyzet az h éppen a távoli témánál jön ki jól a hatása, egy hegytetőn készült fotón nagyon hangulatos a kép mélysége, amit 2D-ben nyilván nem lehet érzékelni.
    Közeli témánál túl nagy a különbség a 2 kép között és ez zavaró, a torzulás és a túlságosan különböző nézet miatt, illetve h a két lencse nem fordul a közeli téma felé, tehát akkor is előre néznek a lencsék ha a téma közel van.
    És persze az élesség is csak 1 ponton lesz helyes ami 2D-ben kifejezetten szép látvány lenne, de 3D-ben nagyon megdolgoztatja a szemünket.
  • Icegod #9
    ennek csak közelről érzékelhető a 'sztereó' hatása, közel van a 2 lencse egymáshoz, max makró-fotóknál van ennek értelme
  • T0nk #8
    Nem digitális? Hahó tisztelt gyártmánytyó cég tessen rápillantani a naptárra, meg az évszámra...