Gyurkity Péter

Super Talent: jön a megfizethető SSD

A hagyományos merevlemezt leváltani hivatott SSD egyik legnagyobb problémája a horribilis ár - ezen szeretne változtatni a Super Talent, amely el is készült első, szolidabb árakon érkező sorozatával.

A cég közleménye szerint egyszerre három különböző kapacitású háttértárolót dobnak piacra, ezek sorrendben 30, 60, illetve 120 GB tárhelyet kínálnak a vastag pénztárcájú vásárlóknak. Arról természetesen még nincs szó, hogy az SSD egycsapásra olcsóvá válik, ám a most bejelentett árcímkék jóval fogyaszthatóbb számokat mutatnak, mint eddig bármikor.

A MasterDrive MX sorozat három új tagja ugyanis a kereskedelmi forgalomban egészen pontosan 300, 450, illetve 650 dollárt kóstál, vagyis végre sikerült leszorítani az árat a bűvös 1000 dolláros határ alá. Ez még mindig nem ideális, ám jóval kedvezőbb a vásárlóknak, akik eddig többnyire távol tartották magukat az asztali változatoktól, tekintettel azok költségeire. Példaként említik a cég korábban bejelentett 256 GB-os példányát, amely 6000 (igen, hatezer) dollárba kerül, illetve az OCZ 32 és 64 GB-os SATA-II egységeit, amely 600 és 1100 dollárért cserébe kerülhetnek a felhasználók tulajdonába.


A három új fejlesztés mindegyike SATA-II interfészre és multi-level cell (MLC) NAND technológiára épül. Az olvasási sebesség felső határa 120 MB/s, az írásnál pedig 40 MB/s. Ez nem jelenti az abszolút maximumot, hiszen a MasterDrive DX család már gyorsabb példányokat kínál: itt 30 és 60 GB-os változatokat találunk, 120 és 70 MB/s-os mutatókkal, ám emiatt az ár is rögtön megugrik, mégpedig 700 és 1300 dollárra.

Az még egyelőre nyitott kérdés, hogy a többi SSD-gyártó mikor lesz hajlandó követni a Super Talent példáját. Előbb-utóbb meg kell indulnia a gyorsabb árcsökkenésnek, ám egyes szakértők szerint ezen a téren csak a következő évtizedben juthatunk el a hagyományos merevlemezek közelébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zoli47 #20
    Dehogynem számít, nézz csak meg egy pendrive tesztet!
  • dez #19
    (Amit az első részben írtam, az nem a vezérlőelektronika gyengeségétől van, hanem a FLASH alapszervezésétől - ha nem így lenne szervezve, még lassabb lenne, lásd EEPROM, aminek alaptechnológiája megyegyezik a FLASH-ével.)
  • dez #18
    De, nagyon is számít a file-méret. Ugyanis a FLASH nem írható át byte-onként. Hanem ha egy jópár kilobyte-os blokkban át akarsz írni akár csak egy byte-ot (ha már volt ott adat, NAND v. NOR típustól függően 0-ás v. 1-es bitek), akkor az egész blokkot törölni kell, majd visszaírni az eredeti adatokat, a megváltozott adattal együtt. Nagy file-oknál egy blokkot csak egyszer kell törölni, és lehet bele ömlesztve írni, kis file-oknál (főleg, ha kisebbek, mint a blokkméret) képzelheted, mi lesz a helyzet...

    Olvasásnál persze mindegy. (Illetve a vezérlőelekronika még lehet szűk keresztmetszet itt is.)
  • kvp #17
    "az a 40 mega/sec sebesség nagyon kevés, pláne ha kis fileokat kell frissíteni"

    Itt nem szamit a file-meret, nincs fejmozgasi ido, tehat sokkal hatekonyabb a hardver.

    "Még valamit, 2000 EUR körül van 256GB DDR2 RAM ára... dubjuk ezt be egy elektonikába... és tegyunk bele aksit, hogy mondjuk tápegység nélkül 3 évig tárolja az adatokat... igaz a méret egy picit nagyobb lesz, de szerintem megérné mert ugye ott nem MB-okrol beszélünk hanem több mint 1 GB-rol másodpercenként. És akkor mi a fenét keres itt ez a szemét 6000 dollár-ért?"

    Ilyet mar jopar eve lehet kapni pl. japanban, akar flash-el akar rammal. Meg az egyik nagyobb tajvani gyarto is kiadott egy ilyen kartyat, de mindket megoldas eleg draga volt. (tobb szaz dollar)

    A cikkben a 256 GB a nagy szam, es valojaban azert lassu ennyire a diszk, mert a vezerles tobb chip-et kezel egyszerre. Ha nagyobb vezerloelektronikat kapna, akkor a jelenlegi teljesitmenyt meg lehetne szorozni a felhasznalt chip-ek szamaval. (azaz most jbod-ban vannak a flash chipek, akkor meg raid0-ban lennenek)

    Aki meg azt emlegeti, hogy flash-et gyakrabban kell menteni mint merevlemezt, az mentse naponta a mobiltelefonjarol a cimjegyzeket, mert azokban is flash van, sot ujabban (kb. 12 eve) mar az mp3 lejatszok jo reszeben is. Egy mp3 lejatszo altalaban konnyebben romlik el ha merevlemez van benne, mintha flash.
  • duke #16
    "az a 40 mega/sec sebesség nagyon kevés, pláne ha kis fileokat kell frissíteni."

    Ja ez igy nem nagy szam.Mert ok legyen draga,meg kicsi,de 40-70 mega irasi sebeseg az turo.Meg a 120 megas olvasastol sem megyek a falnak.Ennyit ket raidbe kotot hagyomanyos vinyo is tud tized ennyiert,joval nagyobb kapacitassal.Ha mar sd vinyorol beszelnek akkor az legyen mar siman gyorsabb a hagyomanyos vinyoknal.Mondjuk egy 200 megas iras olvasast siman elvarnek.
  • rigidus #15
    Ennek azert van szepseghibaja is:

    1. 256GB DDR2-t egyelore meg nem lehet 2.5"-re kicsinyiteni (legalabbis en meg nem lattam ilyet)
    2. uzembiztossag ugyanott van mint eze
    3. mar van ilyen termek
  • Sanyix #14
    Hát akkor "csináljuk meg csináljuk meeeg!!"
  • csimmasz #13
    Asszem a win hasítana rajta ezerrel!
    Milyen elérési idelye lenne?!
    Azért én csinálnék róla mondjuk heti mentést,már ha nem munka gép,mert akkor napi-t.
  • BlackRose #12
    Még valamit, 2000 EUR körül van 256GB DDR2 RAM ára... dubjuk ezt be egy elektonikába... és tegyunk bele aksit, hogy mondjuk tápegység nélkül 3 évig tárolja az adatokat... igaz a méret egy picit nagyobb lesz, de szerintem megérné mert ugye ott nem MB-okrol beszélünk hanem több mint 1 GB-rol másodpercenként. És akkor mi a fenét keres itt ez a szemét 6000 dollár-ért?
  • BlackRose #11
    Haha, 6000 dollárért néhány TB 15000 rpm-es SAS HD-t nyomok fel a létező legjobb RAID controller-re sebességben és megbizhatóságban is elképesztő eredménnyel. Ezeknek a kisebb kapacitásoknak van értelme mobil gépekbe, habár ez is kérdőjel alá tehető, de a 6000 dolláros dolgot nem értem. :)