Gyurkity Péter

A Seagate beperelheti az SSD-gyártókat

A legnagyobb merevlemezgyártó vezérigazgatóját egyáltalán nem nyűgözi le az új technológia, ám komoly meglepetéseket tartogat riválisainak, amennyiben azok mégis learatják az első gyümölcsöket.

Ez pedig nem más, mint a bírósági perek egész sora, mivel a Seagate úgy véli, hogy az olyan gyártók, mint például az Intel vagy a Saumsung, tudatosan megsértik a cégük, illetve a Western Digital által levédett szabadalmakat. De kezdjük az elején és nézzük meg közelebbről, mi is Bill Watkins fő gondja a merevlemezeket leváltani hivatott Solid State Driver technológiával.

"Nem látom az SSD-vel szerelt noteszgépek óriási, elsöprő jellegű sikerét" - nyilatkozta a vezérigazgató, amivel utalt arra, hogy a Seagate nem akarja elsietni az esetleges váltást. Az elsődleges probléma szerinte a brutális ár, amely megakadályozza, hogy az új fejlesztések kellő ütemben terjedjenek el. Ez még akkor is így van, ha néhány gyártó, így például a Dell, a Samsung, a Lenovo, illetve az Apple, már most kínál ilyen termékeket. Ráadásul a legtöbb elemző szerint egyetlen év alatt 40-50 százalékkal eshetnek az árak, ami már jótékonyan hat majd a keresletre.

Watkins híres szókimondó nyilatkozatairól. 2006 végén például, amikor vállalata ambícióiról, a merevlemezek piacán tervezett újdonságokról kérdezték, kerek-perec kijelentette, hogy nagyon egyszerű dologról van szó, olyan termékeket fejlesztenek, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak még több szemét megvásárlását és még több pornó megtekintését. Az SSD-vel kapcsolatban azonban még az sem készteti jelentősebb változtatásokra a vezérigazgatót, hogy az Intel nagyon komoly elképzelésekkel lépett be a piacra.

Amennyiben azonban a szegmens mégis fellendül, a gyártó szabadalomsértési perekkel állhat elő, amivel elsősorban legerősebb riválisait, az Intelt, illetve a Samsungot sújtaná. Szerintük ugyanis a számítógépen belüli adattárolás technológiáját saját szabadalmaik fedik le, erre pedig a konkurens gyártók nincsenek tekintettel. Meglátjuk, valóra váltják-e ígéretüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #37
    Nem igazán. Növeléshez ki kell olvasni, növelni az értéket, és visszaírni. Az két hozzáférés (még ha adott esetben egy utasítás is). A beírás egy hozzáférés.
  • Kritikus #36
    Ez ugy hangzik mitha az adatokat kis 1-essel vagy kis nullával illetve nagy 1-es nagy 0-ával tárolná. a bit vagy ott van vagy nem. nem mér mágneses koherencát, ha nem forog, nincs olvasási sorrend, mozgo fej stb, mint a wincsinél.

    defragnál, millisecundumokat lehet nyerni a defragra fordított idöt ha beleszámolod, és a leállítását a defragnak, akkor jobb ha nem mentesítesz.
  • gkalcso #35
    Egy kis kukacoskodás: Egy regiszter növelése eggyel gyorsabb, mint új értékeket beletölteni. Persze ez nagyságrendekkel kisebb, mint a fej pozícionálásának az ideje.
  • Yv@n #34
    "a defrag sem kell minden heten!!!"
    Ez konkrétan alapértelmezett működés már xp alatt(lehet csak sp2 után), és vista alatt is. "Idle time" alatt(általában a képernyővédő bekapcsolását tekinti annak), automatikusan defragol a rendszer, ha úgy érzi szükséges.

    Úgyhogy ezt pl az oprendszernek miután detektálta, hogy SSD eszköz az adott meghajtó automatán el kell felejtenie, máskülönben tényleg eléggé gyilkos a dolog :)
  • waterman #33
    az elmés megállapításom pontosan azt takarja amit leírtam. ssd-t nem kell defragolni. ki kell kapcsolni az automatikus defragot. vagy legalább az ssd-n nem kell. működési elvéből adódóan úgyis minden adatot önkényesen oda pakol ahol neki tetszik és ha 70szer töredezettségmentesíted egymás után, akkor sem lesz gyorsabb. eggyel korábban írtam, keress rá wear leveling. egyenletes terheléselosztás. az ssd vezérlőja önkényesen áthelyezheti még a fix adatokat is, ha azt tapasztalja, hogy egy aktuálisan foglalt blokk még fittebb, tehát kevesebbszer volt újraírva. azáltal hogy a ritkábban használt adatot átmozgatja egy erősebben használt blokkba és a továbbiakban a felszabaduló frisebb blokkot használja valósul meg a terheléselosztás.
  • waterman #32
    nem is mondtam, hogy gyors lenne, csak azt, hogyha nem használsz defrag progit, akkor tovább él a winyód.
    írtad is, hogy: "üres helyre való íráskor az egész blokkot törölnie kell, utána írhat oda". ha átmozgat egy régen használtat, vagy frissít egy filet akkor is ugyanez játszódik le és épp ezért az apró fileok, nem szóródnak még apróbb részekre, mint a winyó esetében. tehát a wear leveling technikájából adódik, hogy amit használsz kis file, az általában egy blokkon lesz (természetesen ha elfér rajta).
    az más kérdés már és nem az ssd, hanem az alkalmazott technológia (flash) hibája, hogy minden kis file frissítésénél az egész blokkot újra kell írni, ami viszont azt eredményezi, hogy lassúnak érezzük, mert sebességre akkor is hozza a 80-100 mega/sec írást, csak éppen az adott pillanatban a számunkra épp nem fontos adatokat/blokkokat is át kell mozgatnia az egyben blokkfrissítések miatt.
  • atlagember #31
    Agyrém amit az usa-ban művelnek a szabadalmakkal. Képtelenség kibogozni, hogy mi minden van már levédve. Minden szart levédetnek, de nem azért, mert az fontos, hanem azért, hogy bízva abban, hogy azt majd valaki megsérti, és akkor a perekkel sokat kereshetnek. Ez az üzlet lényege.
  • dez #30
    Olvasni gyorsan tudhat össze-vissza helyekről (ebbe mondjuk a vezérlő is beleszól), írni viszont annál kevésbé, lásd #26.
  • Doktor Kotász #29
    ebben elviekben igazad van, csak az SSD-nél értelmetlen a defrag.
    Vinyónál az a jelentősége, ha egy fájl szanaszét van a lemezen, akkor a fejnek időbe tellik odacammogni a folytatáshoz, míg egy SSD-nél ennek nincs jelentősége, mert nincs fej, amit oda kellene mozgatni.
    A címzés, az semeddig sem tart, max egy órajelciklusig.
  • dez #28
    Persze vannak jobb és rosszabb SSD-k, kisebb v. nagyobb blokkmérettel, wear levellinggel v. nélküle, NAND v. NOR flash-sel, stb. - amit az áruk is szépen tükröz.