Berta Sándor

Verizon - optikai kábel-hálózat 18 milliárdért

Az amerikai távközlési óriásvállalat a közeljövőben óriási összegeket költ az új FiOS nevű optikai kábel-hálózata kiépítésére. Az új rendszer nemcsak szélessávú internetezésre, de internetes műsorszórásra is alkalmas lesz.

Az ambíciózus projekt költségvetése összesen 18 milliárd dollár. A tervek szerint az idei esztendő harmadik negyedévének végéig összesen 500 000 internetezővel és 100 000 televíziós előfizetővel kötnek majd szerződést és az végéig összesen 6 millió amerikai háztartást kötnek rá az új hálózatra. A beruházás költségeit a minél szélesebb körű internetes és televíziós programcsomagokkal akarják kiegyenlíteni. Az elképzelések szerint a FiOS-nak 2009-re már nyereségessé kell válnia.

Ezt elsősorban nemcsak az új előfizetők megnyerésével, hanem ezzel párhuzamosan a csatlakozási költségek csökkentésével szeretnék elérni. Idén januárban még 1220 dollár volt egy, a hálózathoz csatlakozni akaró háztartás beruházási költsége, mostanra azonban ez az összeg már 933 dollárra mérséklődött. Doreen Toben, a Verizon pénzügyi vezetője szerint az optikai hálózat üzemeltetése és karbantartási költségei jóval alacsonyabbak egy ugyanilyen szolgáltatásokat nyújtó hagyományos DSL- vagy más szélessávú rendszer fenntartási költségeinél.

Ezen kívül a Verizonnak számolnia kell az egyre növekvő konkurenciával is. "Ez egy óriási kihívás a vállalatunk számára" - nyilatkozta Virginia Ruesterholz, a távközlési konszern elnöke. Az óriáscég ettől függetlenül igyekszik optimistán tekinteni a jövőbe, 2010-re például már az amerikai televíziós piacon 20-25 százalékos részesedést akarnak elérni. Addigra a hálózatba már 18 millió amerikai háztartást fognak bekapcsolni.

A Verizon által kínált televíziós csomag egyébként jelenleg 40 dollárba kerül havonta. Ezért az összegért cserébe az előfizető összesen 200 televízióadó műsorát nézheti és egy video-on-demand szolgáltatás keretében 3000 videó közül választhat. Az alap internetes csomag szintén 40 dollárba kerül, a sávszélesség 10 Mbit/s, de létezik 160 Mbit/s-os sávszélességű ajánlat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zenty #14
    upc milyen kábelt kött és használ? :)
  • shabba #13
    Ma már természetesen a H.264 válik egyértelműen egyeduralkodóvá IPTV fronton, csak még kevés az ilyen eszköz így roppant drága is. Ráadásul elég kiforratlan a technológia így bele fog telni még pár évbe mire kinövi a gyermekbetegségeit.

    Az AT&T 1.5,3 és 6 Mbps-es netet kínál, 4 SD streammel. Ez valóban belefér 20-25 Mbps-be, de HD mellett már problémásabb a dolog. És azt nem szabad elfelejteni amcsi piacon a HD már évek óta népszerű és elterjed tv-zési forma, a nagyobb szolgáltatók csomagjaiban 20-30 ilyen csatorna is szerepelhet és ezek száma évente dinamikusan gyarapodik. És akár pár éven belül igen nagy részarányt képviselhetnek az ilyen műsorok, míg a kiépített infrastruktúrának hosszabb távon is helyt kell állnia.

    Épp ezért vált nevetség tárgyává az AT&T a nyáron az induló IPTV szolgáltatásával. Minel nem volt megfelelő eszköz ezért ugyanazt a Tatung STB-t adták mint amivel tavasszal idehaza is elkedte az IPTV tesztelést a Tíonlány. Azzal viszont csak SD-ben adtak. Az eszközön nem volt digitális HDMI/DVI kimenet ami egy olyan országban ahol talán a legtöbb az LCD és plazma tv igencsak nevetségessé tette a cégek. Nem lehetett az eszközzel párhuzamosan nézni és rögzíteni, HD-nek nyoma sem volt. Szóval az piacon évek óta kínált kábel és műhódas kínálathoz képest ez egyértelműen egy idejétmúlt technológiát mutatott hiába szerepelt mellett az IPTV elnevezés.

    Októbertől talán már megérkeznek a Motorola STB-jei amire lecserélik a régit. Ez már szolgáltatásban sokkal minőségibb szintet képviselő eszköz, digitális kimenettel, HD képességgel, több stream egyidejű kezelésével, stb. Ez már kezdi azt a szintet megütni amit eddig is megszokhattak az amcsi piacon a tv-zők kábel és műhód fronton. Viszont HD csatornából csak egy lehet a vonalon 1xre, ami talán jővőre ha minden jól alakul kettőre nőhet. Ez azért valamilyen szinten korlát és a vásárló nem szereti a korlátokat. Ráadásul a HD bitrátát is igen alacsony 6 Mbps-en tervezi az AT&T. Kábelen, műhódon igaz MPEG-2-ben de akár 14-18 Mbps-et is láthattak eddig a nézők. Itt Európában ahol nagy késéssel indult a HD, a társaságok egyből H.264-gyel indultak és pl. a BBC a saját programját műhódon 18-20 Mbps-en is nyomja. A 6 Mbps nagyon határesetnek tűnik minőségben, azért inkább 10-12 ildomosabb lenne, csak épp sávszél nincs hozzá elég.

    Azért két HD stream 2x6 Mbps, két SD 2x2 Mbps-en, egy 6 Mbps-es net, a video mellett a hangsávok DD 5.1-ben akár több nyelven is, PIP, EPG egyéb ez is akár 3 Mbps-et elvihet. Ez így együtt 25 Mbps, ami már a határt súrolja.

    Persze az AT&T van erre vészterve, közel a központokhoz ahol a VDSL2 akár 100 Mbps-et is teljesíthet nincs gond, de akik a legtávolabb laknak ott lehetnek problémák. Ott lehet segíteni bondinggal amikor is két vonalon, két párhuzamos VDSL2 kapcsolatot összefogva meg lehet duplázni a kapacitást. A 6 Mbps 1280x720-as HD felbontáshoz még elmegy, de 1920x1080-as esetén már soványka.
  • shabba #12
    Elviekben ez igaz amit írsz, gyakorlatban már nehezebb. Az elmúlt évtizedekben telecom fronton kevésbé volt akkora volumenű beruházás mint az áttérés rézről optikára. A részvényesek meg hozzászoktak hogy viszonylag rövidebb idő alatt megtérülő beruházások vannak és minden évben jelentősebb osztalékhoz jutnak. Most is húzzák a szájukat világszerte a telecom cégek eljönvedő nagyberuházásai miatt. Sokan kilépnek és átmennek más piacokra ahol rövidebb megtérülési idők vannak és nem vállalják be az ilyen évtizedes hosszú távú beruházásokat, ha máshol vannak jobb kondíciók is. Úgy meg nehéz belevágni egy ilyen projectbe ha közben kilépnek alóla az elégedetlenkedő befektetők mert akkor hamar bele lehet bukni. Persze a jővő egyértelműen ez, csak nehéz telolni a részvényesek torkán. Nem véletlen hogy ilyen jellegű beruházások bejelentése és folyamata alatt meredek esést produkálnak a telecom cégek papírja, leminősítik őket a hitelintézetek, stb. És azért nem szabad elfelejteni ez elsődlegesen kökemény üzlet.
  • Sanyix #11
    Hát a 20-25 mbps sztem bőven elég hd-re, ha csak egy gépen akarják nézni, és nem mpeg2 a stream, hanem valami fejlettebb.
  • BiroAndras #10
    Ha végig behúzzák az optikát, azt utánna nagyon hosszú ideig nem kell cserélni. Hosszú távon lehet hogy olcsóbb.
  • shabba #9
    Az ADSL2+ 24Mbps-es maximum értéke mutatós számad, de nem sokat ér ha ez csak igen rövid rézkábel távolságon belül realizálható, szűk 1km-en belül. Márpedig az előfizetők jó 90%-a ennél messzebb lakik a központtól. A rézkábel távolságok egész hozzúak is lehetnek ahol a sebesség leapad, jó esetben alig pár Mbps-re, rossz esetben már a szolgáltatás sem lesz nyújható annyira elfogy.

    Ezen igazából csak úgy lehet segíteni ha a rézkábel távolság lerövidül, így a DSL teljesítőképessége magas értéket tud elérni. Viszont ehhez a maradék kábeltrész optikai kábelre kell cserélni, ez pedig hosszadalmas és drága folyamat. A másik megoldás hogy a teljes kábel optikai kábel lesz egészen az előfizetőig.

    A két nagy amerikai telco közül a Verizon a teljes optikai megoldás mellett döntött ami a legdrágább és a kiépítése is nagyon hosszadalmas. Az AT&T csak közelíti az optikai végpontot úgy 1-1.5km közelségig az előfizetőkhöz és a maradék rézkábelen VDSL2-t használ. Ez a megoldás olcsóbb és hasonló számú 18 milliós háztartást is rövidebb idő alatt lehet modernizálni. Persze cserébe a technológia sem lesz olyan modern mint a teljes optikánál és sebesség is kisebb lesz úgy 20-25 Mbps körül. Ez viszont HD IPTV-hez már soványka ami miatt szív is AT&T. Persze utána újabb fejlesztési hullámban lehet ezt még tovább javítani. Az AT&T a lassan járj tovább érsz elvet követi, a Verizon meg az ide nekem az oroszlánt, majd elválik üzleti szempontból melyik lesz a sikeresebb.
  • shabba #8
    Azért azt is látni kell ez nem kevés pénzből épül majd ki. 18 milliárd dollár az 5000 milliárd Ft. Magyarország éves költségvetésének ez a fele. Ennyiből épít ki 6.5 év alatt 18 millió végpontot Verizon ami a szolgáltatási területén az előfizetők felét jelenti. És ebből a 18 millió végpontból 2010 év végéig 6-7 millió internet és 3-4 millió TV előfizetőt remél.

    Míg az elmúlt 2 év alatt, ez év félévig 5 millió végpontot értek el amiből 375 ezer internet és 60 ezer körüli tv előfizetőjük volt. Jelenleg úgy fél millió FIOS előfizető lehet, míg az amcsi háztartások száma 110 millió.

    A többit itt leírtam 2 napja amikor kijött a hír: http://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=90835&st=60#entry4391710
  • juzosch #7
    Naja, a net ára kb ugyanaz a nagyságrend mindenhol. Csak valahol már lennt vannak az új kábelek, valahol még nem. De nyugi, már itt is folyamatban van az ADSL2.
    (de az egész nem izgat, amíg megvan a koliban a 100Mbites netem:D)
  • shabba #6
    A sávszélesség ára relatív dolog, igazából annak nincs is ára, csak a forgalomnak van költség vonzata. De az idők során az a gyakorlat alakult ki hogy a sebességhez kötik az árakat.

    A sávszél nagyságát az alkalmazott technológia határozza meg, a tényleges nagyságát pedig a piaci környezet hatásai. Ott ahol egymásra licitálnak ilyen téren a szolgáltatók, mint pl. amcsiban nagyobb sebességű csomagot lesznek. Amcsiban a telecom és a kábelnet piac az ami egymással rivalizál, mint nálunk a Tíkom és a UPC csak ott a kábelnetes cégek fajsúlyosabb szereplői a piacnak.

    A fizetés nem igazán befolyásolja az árakat, elsősorban a technológiai költségek dominálnak az meg mindenhol közel ugyanannyi. A nominál árak között épp ezért nincs olyan jelentős eltérés. A net ára jellemzően 7-8 ezer körül mozog, ez alá nem szívesen mennek a szolgáltatók csak ha nagyon rákényszíti őket a verseny, a premiumos csomagok ára pedig e fölött van.
  • shabba #5
    A svéd Télia ~11 ezer Ft-ért adja az up to 24 Mbps-es ADSL-t. Persze vannak vagy lehetnek olcsóbb helyi ajánlatok, főleg ott ahol optikai hálózati infrastruktrúra van kiépítve, de ők a legnagyobb, legtöbb előfizetővel rendelkező cég svédországban. Az ADSL elég idejétmúlt technológia az optikai szállal szemben, réznél a sebesség erősen távolság függő. A 24 Mbps csak egy technológiai maximum érték, a gyakorlati érték 512 kbps-24 Mbps között bárhol lehet a vonal minőségi paramétereitől függően. Márpedig egy telefonközpont közvetlen környezetében kevesebben laknak mint attól távolabb, ennek megfelelően a gyors sebesség is csak az előfizetők kisebb csoportjának kiváltsága marad. Optikai szálon ilyen gyakorlati probléma kvázi egyáltalán nem létezik.