Berta Sándor

10 Gbites optikai hálózatot tesztelt a Siemens

A német vállalat szakembereinek sikerült egy passzív optikai hálózaton (Passive Optical Network, PON) elérniük a 10 Gbit/s-os adatviteli sebességet.

Jelenleg a Digital Subscriber Line (DSL), illetve a VDSL az egyik legismertebb szélessávú technika. A VDSL-hozzáféréseknél optimális esetekben akár az 50 Mbit/s-os adatátviteli sebesség is elérhető. A Video on Demand, a Triple Play, a VoIP vagy a High Definition TV szolgáltatásokhoz azonban adott esetben még ennél is nagyobb sávszélességre lehet szükség. A jelenlegi Gigabit PON (GPON) hálózatok maximális letöltési sebessége 2,5 Gbit/s, míg a feltöltési sebesség legfeljebb 1,2 Gbit/s lehet.

A Siemens Network részt vett a PON-rendszerek optimalizálását célzó, az Európai Unió által támogatott Multi Service Access Everywhere (Muse) programban, amelyben magyar részről az Ericsson Magyarország Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is szerepet vállalt. A Siemens kutatói az ennek a programnak az alprojektjének számító Extended Reach PON Systems keretében fejlesztették ki az új passzív optikai hálózat prototípusát. Ennek a segítségével a szakemberek elérték a 10 Gbit/s-os maximális letöltési, illetve a 2,5 Gbit/s-os maximális feltöltési sebességet.

Ezzel párhuzamosan sikerült megnövelni a hálózati csomópont és az egyes résztvevők közötti távolságot is, ami így már akár 100 kilométer is lehet. Egy csomóponthoz legfeljebb 512-en csatlakozhatnak. Az új hálózatnak köszönhetően a szolgáltatók az egyes csomópontok számára az eddiginél nagyobb sávszélességet tudnak biztosítani, ráadásul a több hozzáférés miatt a kiépítés költsége is alacsonyabb lesz. Ráadásul az egyes résztvevők közvetlenül a csomópontokhoz csatlakozhatnak.

"Az elmúlt években jelentősen megnőtt az igény az optikai hálózatok iránt. Biztosak vagyunk abban, hogy 2009-ig a következő generációs PON-készülékek már a piacra kerülnek" - nyilatkozta Christian Unterberger, a Siemens hálózatokért felelős elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peetking #8
    már most is létezik OC-768, ami bizony 40Gbites
  • sathinel #7
    Jaja. Amit olvastam abban is az volt hogy kanadai egyetemről optikai kábeleken keresztül európába küldtek csomagokat, és valami új vevő illetve adó készülék volt. Ott kicsit nagy számokra emlékszek amit írtak hogy hányszorosára sikerült gyorsítani, ezért azt nem is írtam mert lehet hogy nem jól emlékszek.
  • eax #6
    Felteszem nem az atviteli sebessegre gondoltak (bar megfelelo anyagvalasztassal kismertekben valoszinuleg azt is lehetne gyorsitani), hanem a savszelessegre, aminek az elmeleti maximuma meg eleg messze van.
    Egyebkent olyannyira lehet gyorsitani, hogy mar most is letezik SONET STM-64/OC-192 (pl. ilyen van nalunk az egyetemen, a HBONE gerincen, etc), ami bizony 10 Gbites.
  • Csatti #5
    Nem a sajátjukról mondták, hanem a következő generációs eszközök debutálásáról.
  • shabba #4
    A fényt az nem lehet gyorsítani, annak a sebessége konstans érték. Az optikai elven műhödő hálózati eszközt lehet gyorsítani. A kettő nem ugyanaz.
  • sathinel #3
    Hát ja de abba kötöttek belém hogy a fényt nem lehet gyorsítani.... DE valami feldolgozza és küldi is a jelet... sokszor fizikához értő szakbarbárok kötekednek:D
  • shabba #2
    Az optikai eszközöket miért ne lehetne gyorsítani, folyamatosan zajlik a fejlesztés ilyen téren. Egyébként a japánok tavaly márciusban már hivatalosan belekezdtek a 10G E-PON szabvány fejlesztésébe és demonstráltak is működő 10/10 Gbps-es PON-t. Itt a PDF prezentáció. Szóval e téren nem a Siemens az első, maximum itt Európában. Viszont az ő megoldások a nagyobb hatótávval és a többfelé oszthatósággal jobb specifikációkat mutat. A 10G E-PON szabvány lezárását és a kereskedelmi eszközök megjelenését a japánok 2010-re becsülték. Furcsa lenne ha a Siemens hátrányból beelőzne.
  • sathinel #1
    Hát a multkor kötött belém valaki hogy az optikai hálózatot nem lehet gyorsítani.