Gyurkity Péter

Az Apple a legnagyobb hatású márka

Steve Jobs cége végzett az abszolút első helyen egy friss felmérésben, amelyből kiderül, hogy a vásárlókra az Apple neve hat a leginkább pozitívan. A Microsoft és az Egyesült Államok renoméja szorul rá leginkább a javításra.

A brandchannel.com internetes oldal által megrendezett felmérésben 107 országból mintegy 2000 diák és szakmabeli mondta ki véleményét a világon leginkább ismert márkanevekről és az azok által keltett benyomásokról. Vásárlóként a többség az Apple nevét találta a leginkább vonzónak, pozitív hatásúnak a legtöbb kategóriában, így a cég olyan szimbólumokat előzött meg, mint a Nike, a Coca-Cola, a Google, vagy a Starbucks. Az eredmények szerint a Mac komputerek és az iPhone gyártója a kilenc pozitív kategóriából hatban végzett az élen, beleértve az olyanokat, mint a leginspirálóbb brand vagy az, amelyik nélkül az illető nem is tudna élni, illetve amelyik lenni szeretne, ha ő maga egy brand lenne. A legtöbben innovációs képessége miatt csodálják a céget.

Az érdekes sorrend azért alakulhatott így, mert a felmérést készítők ezúttal nem voltak kíváncsiak a márkanév mögött meghúzódó pénzügyi háttérre (ezen a téren általában a Coca-Cola az első), a gazdasági vonatkozásokra. Kizárólag a név hangzása, az általa keltett benyomások számítottak, amelyek kétségtelenül szintén hozzájárulnak egy-egy vállalat, vagy akár egy egész nemzet által megtermelt javak és produktumok sikeréhez, illetve kudarcához. Ezért is fordulhatott elő, hogy az Egyesült Államok a lista végén végzett, mint az egyik olyan márka, amely a leginkább rászorul a tatarozásra, az átszervezésre.


A Microsoft szintén nem büszkélkedhet az általa elért eredménnyel, amelyet az egyik szavazó a következőképpen jellemzett: "a cég nagy innovátorból előbb stagnáló, majd pedig a többieket hátulról követő vállalattá vált." Legalább ilyen érdekes, hogy a legtöbb résztvevő nem hisz a "zöld" márkákban, vagyis hiába a nagy gyártók által elköltött milliók, a célközönség nem hisz abban, hogy néhányan kiemelkedő módon környezetbarátok lennének, legyen szó akár termékekről, avagy szolgáltatásokról. Az ezt firtató kérdésre többen válaszoltak úgy, hogy semelyiket sem tartják annak, mint ahányan összesen zöldnek nevezték a Toyotát és a Hondát.

A brandchannel arra is kíváncsi volt, olvasói melyik megszűnt márkát szeretnék feltámasztani: a többség erre is semelyikkel válaszolt, a második helyre az 1991-ben megszűnt Pan Am légitársaságé került - ennek újjáélesztésére egyébként több kísérlet is volt, különféle közlekedési vállalkozásoknál, nem sok sikerrel. Az iPhone és a Mac számítógépek kiagyalója tehát változatlanul jó hírnévnek örvend, mégpedig globálisan, amit nyilván a jövőben is megpróbálnak majd kihasználni - a 3G iPhone minden valószínűség szerint elődjéhez hasonló módon rajtolhat majd el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #22
    A nike- val az a baj hogy hurka kinezete a termék 90%- nak. De hozzá kell tennem hogy én Converse párti vagyok >)
  • BigPunisher #21
  • Gordianmail #20
    Hát ez elég hülye hozzáállás, hogy "én még nem láttam 1 apple terméket sem, tehát jól megvagyok nélküle."

    1. A linux akárki akármit mond nem felhasználóbarát. Egyik disztrib sem. Vannak, amik kellemesek, de ha vmi probléma van, jöhet az órákon keresztüli olvasgatás, beletanulás.... erre egy átlagfelhasználónak sem ideje, sem energiája.

    2. windows-t használtam egész eddigi életemben. Tök jó volt, de volt, amikor 2 havonta telepítettem újra, mert ha már kipróbálok 10 érdekes programot, és éppen nincs szerencsém = szét van menve a rendszer. jönnek a problémák, folyamatosan azon gondolkodsz, hogy mi lehet a baj, meg hogy francba megint ez a belassulás, meg hibaüzenet.

    3. Fél éve használok egy macbook-ot. Nem akarom isteníteni ( távol áll tőlem egyes mac-hívők elszántsága), de azt kell mondanom, hogy azóta nyugodtan vagyok. Nem hal meg a rendszer, pedig telepítek, használom, mindent csinálok. No vírus, vagy egyéb kártevő. Az apple azon mondása, miszerint: "egyszerüen csak müködik" nem biztos, hogy olyan hülyeség. Mondom ezt mind3 oprendszer tipus használata után, félig amatőr fejjel.

    Na ez egy APPLE-védelem volt.
    Köszönöm.
  • Taxy01 #19
    Szép leírás, hasznos információ. :)
    Köszönet érte!
  • kvp #18
    "A linux kernelje mióta batár állat? Vannak olyan disztribúciók amik egy floppyról futnak, úgy hogy van hozzá ssh, webserver, iptables, routeolni lehet vele, stb"

    A linux kernel monolitikus es ezen meg a betoltheto driver-ek sem segitenek. Akkor lesz kisebb, ha csokkentjuk a tudasat. A driver-ek egy resze kiszedheto kulso modulba, de nem mind es nem szabvanyos modon (minden modul az adott binaris adott valtozatahoz van kotve). A winnt ezzel szemben teljesen modularis es szabvanyos, a regebbi valtozatok (winnt3.5x) kepesek voltak akar parancssorral indulni, gui nelkul. A vista ujbol kepes erre, csak nem hasznaljak ki. A winnt7 pedig hypervisor alapu lesz, tehat ott a windows kernel mar csak egy virtualis gepben fog futni. Ennek elonye, mint xbox360 alatt is kiderult (win2k kernellel), hogy sokkal konnyebb mukodo masolasvedelmet es szerzoi jogkezelo rendszert kesziteni. Sajnos egy hypervisor vedelmi celra torteno felhasznalasa pont az operacios rendszer alapfogalmat serti, azaz azt hogy os-nek kellene biztositania a rendszereroforrasok elosztasat es a futo programok vedelmet egymastol. Egyebkent a win7 kernel jelenleg 4MB-os, driverek nelkul, tehat a jelenleginel kisebb meretu az nem lesz. (winxp alatt maga a kernel kb. 2MB)

    A macos-x egy mach kernel, bsd unix kornyezetben, a nextstep gui-val. Ez a kereskedelmi unix-ok iskolapeldaja. Sajnos a hardvertamogatottsagan meg is latszik, joval kevesebb hardvert ismer mint a linux, pedig az sem all tul jol. Stabilitasban sokkal rosszabb mint a masik ketto, csak a mac-eket desktop gepkent nem terhelik tul bonyolult feladatokkal.

    Architekturalisan az eredeti bsd unix a legregebbi, ot koveti a linux, majd ennel egy fokkal modernebb a winnt es a macos-x. Sajnos egyik rendszer sem valodi mikrokerneles es nem is tervezik azza tenni oket, bar a microsoft vegez kutatasokat ebben az iranyban is.

    Az idealis kernel belso funkcioiban modularis, hogy konnyen lehessen alakitani. A driver modellje mikrokerneles, hogy egy rossz driver ne ultesse le az egesz rendszert. A rendszerfunkciokban pedig szerviz orientalt, hogy konnyen lehessen boviteni, kernel fejlesztoi tudas nelkul. Jelenleg a kereskelemi rendszerek kozzul a legkonnyebben ilyen modon atalakithato kernel a winnt lenne, ha letezne hivatalos user modu driver tamogatas hozza es ismet ujrairnanak minden driver-t.

    "Én otthoni gép esetében mikrokernel szerű technológiára szavaznék (Amiga, QNX...). Pl. az AmigaOS4 rezetelés után egy manapság már igen csak szerény hw-en, néhány másodperc alatt bebútol!"

    Az xbox360 is gyorsan felall, pedig ott egy win2k kenelt huznak be a dashboard ala. A ps3-ban pedig alapbol sony linux van a jatekokhoz. Mindketto azert all fel gyorsan, mert a drivereket beleegettek a kernelbe es az egesz memoriachipen van. Az amiga is ilyen volt, es csak ezen felul volt mikrokerneles, hogy jol is mukodjon. Ma egy gyorsan indulo rendszert viszonylag konnyu osszehozni, az egyik munkahelyi gepemen a winxp 20 masodperc alatt all fel a bekapcsolastol szamitva a desktop betoltodes vegeig. Ugyanez a feladat egy hazi barkacs ssd alapu laptopomnal a linux betoltodes vegeig csak 7-8 masodperc es raadasul egy eleg regi geprol van szo. Egy runtime executive alapu dedikalt hardveres webszerver pedig kepes 1 masodpercen belul felallni. Egyebkent ez utobbi architektura volt jellemzo a commodore 64-re is, ami a gep bekapcsolasa pillanataban indult el, igy amire lett kep a tv-n mar futott a rendszer. Barmi lehetseges, csak nem biztos hogy megeri kifejleszteni.
  • homeless #17
    "A Linux és a WinNT kernelje is egy batár állat."
    A linux kernelje mióta batár állat? Vannak olyan disztribúciók amik egy floppyról futnak, úgy hogy van hozzá ssh, webserver, iptables, routeolni lehet vele, stb
  • Taxy01 #16
    Ilyen szinten haloványak az ismereteim, nem tudom megítélni hogy gyorsabb-e egy rendszer, ha kissebb a kernel, és több dolgot hív meg mondjuk dll-elből.
    Amit mondasz, logikusnak hangzik számomra, hallottam én is, hogy a Windows 7 kissebb, rugalmasabb kernellel érkezik majd.
  • NEXUS6 #15
    "Ez nem egyiknek vagy másiknak a hibája. Ahhoz szükséges, hogy egy rendszer minél több "egységsugarú user" számára egyből használható legyen."

    Szerintem meg nem. Mind a UNIX/Linux, mind a WindowsNT irodai "komoly" felhasználásra: irodai környezetbe, szervernek, akárminek készült. A lényeg, hogy stabil szoftver-környezetre, és állandó üzemre lett kitalálva.

    Ehhez képest az otthoni környezet pont az ellenkezője: változatos és változó szoftver és hardver környezet, esetenként napi többszöri indítás (ami 10 perces bútolás esetén elég ciki tud lenni).
    A Linux és a WinNT kernelje is egy batár állat. Ráadásul ha azt akarod, hogy valamit gyorsan fusson, azt akkor bele is kell varázsolni valamilyen szinten. Persze vannak könyvtárak, DLL-ek, amiket meghív a rendszer, de ettől függetlenül az alap kernel valami szörnyeteg nagyságú. Ami ha pont olyan a hw/sw környezet, amire a készítők gondoltak, akkor nem rossz, ha viszont gyengus akkor szomjan hal a rencer.

    Én otthoni gép esetében mikrokernel szerű technológiára szavaznék (Amiga, QNX...). Pl. az AmigaOS4 rezetelés után egy manapság már igen csak szerény hw-en, néhány másodperc alatt bebútol!

    Érdekes módon a köv generációs Windózról olyan hírek szállingóznak, hogy ilyen lesz: kicsi, gyors, flexibilis.
  • barii #14
    Nájkival mi a baj?
  • Taxy01 #13
    Nekem a következők a tapasztalataim:

    1. A Linux-szal én is szívtam sokat. A leginkább testreszabható rendszer, ez tény, de kezelése nehezen elsajátítható, sok energiát igényel a betanulása, előnye a stabilitás amit könnyű elcseszni ha nem hozzáértő áll neki. Kiszolgálónak ideális, desktop rendszernek nehézkes.

    2. A Windows valóban erőforrásigényes, a legnagyobb előnye az elterjedtség, nagyfokú ismertség, sw támogatottság. Nem annyira robosztus, mint a Linux, általában erőforrásigényesebb annál, viszont az asztali gépekről ismerős grafikus felület miatt a serverek kezelése egyszerű.

    3. Az OSX a három közül a leginkább felhasználóbarát (bár itthon a lokalizáció hiánya ebből sokat levon), és rendelkezik azzal a robosztus alappal, amivel a Linux. A stabilitásához az is hozzájárul, hogy valamivel kevesebb 3rd party alkalmazás létezik hozzá, nem olyan könnyű teleszemetelni. A server verziójával sosem találkoztam, nem tudok róla nyilatkozni.

    Amit Te is említettél, hogy sok a sallang, mindháromra elmondható. Ez nem egyiknek vagy másiknak a hibája. Ahhoz szükséges, hogy egy rendszer minél több "egységsugarú user" számára egyből használható legyen. Én is hiányolom a sokkal csupaszabb, de jól tetreszabható rendszerek jelenlétét, talán a jövőben ebbe az irányba lépnek! Most talán a Linux ilyen, viszont az túlságosan körülményes.