• Taxy01
    Nekem a következők a tapasztalataim:

1. A Linux-szal én is szívtam sokat. A leginkább testreszabható rendszer, ez tény, de kezelése nehezen elsajátítható, sok energiát igényel a betanulása, előnye a stabilitás amit könnyű elcseszni ha nem hozzáértő áll neki. Kiszolgálónak ideális, desktop rendszernek nehézkes.

2. A Windows valóban erőforrásigényes, a legnagyobb előnye az elterjedtség, nagyfokú ismertség, sw támogatottság. Nem annyira robosztus, mint a Linux, általában erőforrásigényesebb annál, viszont az asztali gépekről ismerős grafikus felület miatt a serverek kezelése egyszerű.

3. Az OSX a három közül a leginkább felhasználóbarát (bár itthon a lokalizáció hiánya ebből sokat levon), és rendelkezik azzal a robosztus alappal, amivel a Linux. A stabilitásához az is hozzájárul, hogy valamivel kevesebb 3rd party alkalmazás létezik hozzá, nem olyan könnyű teleszemetelni. A server verziójával sosem találkoztam, nem tudok róla nyilatkozni.

Amit Te is említettél, hogy sok a sallang, mindháromra elmondható. Ez nem egyiknek vagy másiknak a hibája. Ahhoz szükséges, hogy egy rendszer minél több "egységsugarú user" számára egyből használható legyen. Én is hiányolom a sokkal csupaszabb, de jól tetreszabható rendszerek jelenlétét, talán a jövőben ebbe az irányba lépnek! Most talán a Linux ilyen, viszont az túlságosan körülményes.