Napi Online

Jön a 4G és a mobiltévé

Magyarországon a telefonhívások mintegy 70 százaléka mobilon zajlik, azaz a mobiltelefon egyre inkább kiváltja a vezetékest - mondta Langsteiner Marianne, a T-Mobile marketingigazgatója a Budapesten megrendezett 43. UMTS Fórumon.

Bosco Fernandez, az UMTS Fórum mobiltévé témájának felelőse pedig azt mondta el, hogy jelenleg sokféle szabvány van a világpiacon, mindegyik fejlődik, ám eléggé zavaros a helyzet. A készülékgyártók nem vagy csak nagyon óvatosan mernek beruházni az egyes chipsetekbe, ugyanis nem nagyon látják, hogy merre mozdul a mobiltévé-technika. Nem hogy világszerte, de még Európában sem egységes a szolgáltatás. Az Egyesült Államokban 2009-ben már megtörténik a teljes átállás az analóg műsorszórásról a digitálisra, itt már több cég dolgozik azon, hogy teljes filmeket mobiltelefon-képernyőre optimalizálva dobjon piacra a jövőben. A GSM Association egy angol tanácsadó cég bevonásával tavaly egy munkacsoportot állított fel arra, hogy megvizsgálja a mobiltelefonos, illetve ezen belül a mobiltelevíziós hirdetéseket, az ezekben rejlő lehetőségeket és veszélyeket - mondta Bosco.

A konferencián elhangzott, hogy Európában az olaszok után a magyarok tévéznek a legtöbbet, átlagosan naponta több mint 4,5 órát ülünk a képernyő előtt. Többek között emiatt is döntöttek a magyar szolgáltatók a mobiltévé bevezetéséről, aminek köszönhetően várhatóan idén év végétől már nemcsak mobiltelefonálni, WAP-ozni, sms-ezni lehet a mobiltelefonon, hanem szórakoztató jellegű, interaktív tartalmat is lehet vele fogni.


Jean-Pierre Bienaimé, az UMTS Fórum elnöke pedig azt emelte ki, hogy a mobilinternet térnyerését az egyre növekvő felhasználó tábor mellett mi sem mutatja jobban, mint hogy a Mobile World Congress 2008 egyik legfontosabb témája a HSDPA, illetve a HSDPA plusz szolgáltatások utódjaként emlegetett LTE (Long Term Evolution) hálózatok voltak. Az LTE a jövő mobiltechnológiáinak alapja: még nem a 4G ugyan, de a továbbfejlesztett változata már a negyedik generációs mobilhálózatok alapjait jelenti.

Az LTE egy közös szabvány lehet a CDMA-, TS-SCDMA- és WCMDA-szolgáltatók körében és a piaca az ABI kutatásai szerint több mint 2 milliárd euróval fog bővülni a következő egy évben. 2015-re már 400 millióra prognosztizáljuk az LTE-előfizetők számát - mondta Jean-Pierre Bienaimé. Elsőként 2009-2010-ben Japánban, a DoCoMónál várható az LTE hálózat kereskedelmi bevezetése; ezt követően valószínűleg Észak-Amerikában, majd szorosan utána Nyugat-Európában honosodik meg az új hálózati szabvány.

Barcelonában már bemutatták az első LTE-képes készülékek prototípusait is, melyek természetesen még nagyok, nehezek, de ahogy ez minden új hálózati megoldás bevezetésekor történik, a méret egyre csökkenni fog. A jelenlegi frekvenciasávok telítettek, így a közeljövőben új frekvenciák fognak megnyílni a mobilszolgáltatásokra - mondta a konferencián Jean-Paul Rissen, az UMTS Fórum készülékgyártói részlegének elnöke.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke a konferencián elmondta: ugyanazok a célok Magyarországon és Európában, a szélessávú penetrációt szeretnék növelni. "Rossz hír azonban, hogy Magyarország sose fog tudni felzárkózni az Egyesült Államokhoz, vagy Koreához" - fogalmazott Pataki, aki hozzátette, hogy "Európában a közeljövőben át fogjuk vizsgálni az egész szabályozási csomagot, aminek következtében most fog eldőlni, hogy hogyan fog kinézni a piac a következő tizenkét évben. Idén a végződtetési díjak harmonizációja mellett szeretnénk olyan piaci szabályozást bevezetni, amelynek következtében nem lesz szükség a kiskereskedelmi árak további szabályozására. Magyarországon a közeljövőben az UHF frekvenciasáv felszabadítása rejt még magában további lehetőségeket a telekommunikációs szektor számára".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Insomnia93 #17
    egyébként sony ericson-on ingyen van mert lehet rá rakni mini operát...
  • passatgt #16
    kínai noname telefonban már régóta lehet nézni antennával fogható tv csatornákat, gyönyörűen működik, és ingyen van:)
  • Ferrer #15
    Persze bmeg, ez is percenként 30 forintért vagy még többért lesz? Az egész mobilinternet dolog nevetséges.. Amikor a rendes net kezdett elterjedni itthon is, 95-96-ban, a szabad internetes telefonszámok percdíja nem volt több 6-7 forintnál. Mobilon meg egy szutykos oldalt is ha le akarok tölteni, várnom kell rá 1 percet, és ha mondjuk 30 kb a lap, akkor az 3x13=39 forintomba kerül. Sosem fog változni..
  • hpteso #14
    Én neten tv zek, általában zenét hallgatok meg elolvasom a cikkeket az új filmekről A TVFM en
  • Epikurosz #13
    Ez gondolom a háttértévézést is lefedi. Nálam pld. biztos megy napi 5 órát a TV, mint háttérműsor. Közben dolgozom, eszem stb.
  • Roli012 #12
    mikloss: addig jó, amíg vannak ilyen hülyék, ugyanis ha nem lennének akkor rászállnának az olyanokra, akik illegális úton szerzik be a zenéket. ez pedig senkinek sem lenne jó szerintem.
  • 5c0rp330n #11
    "Európában az olaszok után a magyarok tévéznek a legtöbbet, átlagosan naponta több mint 4,5 órát ülünk a képernyő előtt."

    ezt én nem akarom elhinni.
    ez az adat nálam átlagosan kb az ötöde, egy nap helyett egy hétre nézve.
  • mikloss #10
    Tényleg ez is. Ki a fene fizet azért 480Ft-ot meg 960Ft-ot, hogy letölthessen egy menő "polifónikus" lol csengőhangot??? Amikor ingyen mp3-at feltehetsz már a legtöbb mobilra?! ezt sosem értettem meg...
  • Lavigne #9
    látod, magadból indulsz ki. te nem akarod nézni a monika show-t, de ez abszurdisztán. olyan nézetsége van ezeknek a szaroknak, mások simán kifizetnék, nehogy lemaradjnak. vagy lásd pl a csengőhangos cégeket. egyre többen lesznek, pedig én azt hittem, h most h szinte minden telora saját magunk rátehetjuk az mp3-at ingyen, majd elhalnak. de nem, egyre többen vannak.
  • fapapi #8
    Hát persze fizess annyit mint az állat válogatottan szar csatornákért!
    A kábeltv-vel sem vagyok megelégedve adnak egy csomagot amiben van 50 csatorna és abból ami nézhető az 5 db.
    Mobiltv nél van 5 db csatorna ami mind szar vagy csak sorozatfüggő idiótáknak való!