Berta Sándor

Európa a mobil tévézésre készül

Ugyan a mobil televíziózás még gyerekcipőben jár, a távközlési cégek és a médiavállalatok már jó üzletet látnak az új területben és elkezdték kidolgozni a mobil televíziós ajánlataikat az érdeklődő cégek számára.

A német UFA cég semmit sem bíz a véletlenre és bejelentette, hogy jövő tavaszra el fog készülni az első kifejezetten a mobil televíziók számára készített sorozatával. "2007-re már eléggé kiforrott lesz ez a piac, így megéri egy ilyen mű elkészítése. Már tárgyalásokat folytatunk különböző szolgáltatókkal" - nyilatkozta Wolf Bauer, az UFA vezetője. Az UFA által készített sorozat címe Kill your Darling és 30 egyenként 3 perces részből áll. Ez az első ilyen alkotás, így érthető, hogy mindenki feszülten várja, hogy milyen lesz a sorozat fogadtatása.

A potsdami vállalat a mobil tartalmak területén úttörőnek számít, eddig összesen 16 különböző projektbe vágott bele. A cég leginkább amellett kardoskodik, hogy hozzanak létre különböző formátumokat a sorozatok, a más műsorok és a mobil játékok számára. Az országban leginkább a T-Mobile érdeklődik a mobil televíziózás iránt. Jól mutatja ezt, hogy már szerződést kötött különböző műsorokra a Nick gyermekcsatornával, az Eurosporttal, az N-TV hírcsatornával, a Premiere szórakoztató és film, illetve a DSF sportadóval. "Kínálatunkat a már meglévő sport-, hírműsorokra, sorozatokra építjük ahelyett, hogy külön mobil készülékekre készített műveket vásárolnánk meg" - mondta a T-Mobile szóvivője.

A Vodafone ezzel szemben minél szélesebb és jobb kínálatot szeretne kialakítani. Ezt mutatja, hogy alig néhány napja elérhető náluk az Euro D nevű töröknyelvű adó, ezenkívül az UMTS-szolgáltatás előfizetői további 32 csatorna műsorai közül választhatnak. Mindenesetre hiába készül egyre több mobil szolgáltató, illetve médiavállalat a mobil televíziózás elterjedésére, ehhez elsősorban az kellene, hogy az emberek elkezdjenek nagy számban UMTS mobiltelefonokat vásárolni. Amíg ez nem történik meg, addig a legjobb mobil műsorok is csak néhány ezer előfizető számára lesznek elérhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juzosch #5
    Nekem nem. Nekem kb 3-15 perc a villamos.
    Mint írtam fogható lesz rendes csatorna is, te majd azt nézed. Csak jókor kezdődjön a film:)
  • smv #4
    Ha csak három perc lenne egy busz, vagy villamos út. Én speciel szinte bárhova megyek, az átlag buszút az húsz percnél kezdődik, ami alatt egy rakás részt megnézhetek...
  • juzosch #3
    A mobil filmezés, és a mobil TV-zés az 2 dolog. És TV-zni még nem tudsz mobilon.
    Természetesen a Zesmeraldát is tudod majd nézni az rtlklubbon (ha a csatorna támogatja), de a mobil-TV sek valszeg nem az esti filmnézést ejtik meg a telefonjukon, csak nem akarnak unatkozni villamoson. Azaz az esetek nagy részében csak pár percet akarják használni. És erre pont jók ezek a 3 perces sorozatok. Megnézed, röhögsz egyet és leszállsz a metróról, miközben a kedvenc sorozatod még a főcímnél sem jár, és el kell tenned.
  • raingun #2
    Hát nem tudom minek kell ehhez speciális, új tartalom. Én a vonaton rendszeresen nézek filmeket a PDA-mon (néznek is nagy szemekkel...)
    Jellemzően a héten ment sorozat részeket, vagy filmeket. Nem tudom mit lehet kezdeni 3 perces filmekkel.
  • Razgon #1
    Rakás szutyok.