Berta Sándor

A sikeres mobil tv titka

A London School of Economics neves brit intézet a Nokia finn mobiltelefon-gyártó cég megbízásából készített tanulmányában azt kutatta, hogy miként lehetnének népszerűek a mobil televíziók.

A brit szakemberek szerint a siker titka az, hogy ezeknél a szolgáltatásoknál mennyire valósulhat meg az interaktivitás, és a kínálat mennyire lesz személyre szabható. "A mobil televíziózásnak ki kell törnie abból a tévhitből, hogy itt csak az út közbeni televíziónézésről van szó. A különböző szolgáltatásoknak a már meglévő tartalmakra kell épülniük és figyelembe kell venniük a televíziózás és az internetezés már meglévő szabványait" - nyilatkozta Dr. Shani Orgad, a London School of Economics médiaprofesszora.

Azonban a This Box Was Made For Walking című tanulmányból kiderült az is, hogy nem elég csak a már ismert tartalmak átalakítása, hanem emellett fontosabbá kellene válnia az egyszerű emberek által készített műsoroknak és azok felhasználásának. A magánvideók, -filmek, rövid műsorok lehetnek majd a mobil televíziózás alappillérei. Jó példa erre az amerikai Current TV, amely tartalmának 30 százalékát már most amatőr filmesek és magánemberek készítik.


A cél tehát az, hogy a nézőt bevonjuk a műsorkészítés folyamatába, kapjon rá annak ízére, milyen ha megvalósul a képernyőn egy ötlete, vegyen részt a rendezésben vagy váljon maga is egy műsor szereplőjévé. Természetesen szükség van megfelelő, kellően rövid, 5-7 másodperces reklámokra, valamint új formátumokra is. Utóbbiak segítségével megfelelő minőségű rövid filmeket, hír- és showműsorokat, vagy éppen vetélkedőket lehet majd készíteni. Az egyes műsoroknak kellően kis méretűeknek kell lenniük, hogy bárki bármikor letölthesse őket vagy továbbíthassa egy ismerősének, barátjának. Fontos az is, hogy a kis képernyők miatt lehetőleg ne totálképpel készüljenek majd az adott tartalmak, sokkal inkább közeli felvételekből álljanak.

A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy a mobil televíziózás terjedésének köszönhetően a kora reggeli és az esti főműsoridők mellé újra visszakapaszkodik majd jelentőségében a déli, kora délutáni műsoridő is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #14
    Nemmondod :) Sőt, képzeld, tévékészüléken is lehet nézni.
    Akkor, abban a helyzetben azért jött volna jól, mert melóhelyen voltam, és se tv se net, csak GPRS a telón.
  • wanek #13
    A hírTV-t interneten keresztül élőben nézheted :)
  • Sir Quno Jedi #12
    Magyarán a lehető legritkábban van bárkinek szüksége arra, hogy online TV adást nézzen mobilon. Ez általában katasztrófahelyzetben hasznos, akkor meg úgyis túlterhelődnek a bázisállomások (ha éppen megmaradnak) és/vagy túltelített lesz a sávszél, tehát adtunk a halottnak egy pofont. Milliárdokat áldoztak már bele a mobiltévézésbe, de a kutyának sem kell. Én is gondban lennék ha a főnökeim azt akarnák, hogy találjam ki mivel tudnám rávenni az embereket, hogy használjanak olyan technológiákat, amire az égvilágon semmi szükségük sincs és még drága és körülményes is. Megértem őket, de sajnálni nem fogom...

    Majd ha könnyen használható, jó és olcsó lesz, akkor talán elkezdik használni az emberek, "mert miért ne" alapon. Addig azonban nagy kussé van ezen a területen. A webTV-zés is egy merő vicc, hogy már zónásítják a világot és régiószűrés lesz, hogy magyar pistike ne nézzem már amcsi adást és ne terhelje az ő drága szerverüket és egye az ő dolláron vett szaros sávszéljüket. Vicc amit csinálnak, de bele is döglenek sokan közülük. A csőd egy természetes szelekció legalább.
  • Gerygrey #11
    Spirálfüzet és toll? LOL minek ide ez a modern technika, kőtábla és rovásírás a menő. A papír elázik, összegyűrődik, meg elviszi a szél, bezzeg egy 50 kilós agyagtömböt soha!

    Amúgy ízlések és pofonok. Én praktikusabbnak tartom a PDA-n jegyzetelgetni mindenféle dolgokat, nem cetlikkel teletömködni a zsebet/tárcát, meg azokkal az idióta sárga ragacslapokkal teleaggatni a monitort.

    Én alapból headsettel telefonálok, ha valamit fel akarok jegyezni beszélgetés közben, előveszem a(z addig zsebben lapuló) pda-telcsit, és 1 kattintás a jegyzetfüzet. Vagy mégjobb: 3 kattintás a hangfelvevő, de akkor még pötyögni sem köll. Toll meg spirálfüzet nem mindig van az embernél, pláne buszon ülve mondjuk a jó kátyúmentes pesti utakon, még kényelmetlen is - rázkódik a busz, kiömlik a sör a füzetre, meg nem tudod melyik kezeddel mit fogj. Szóval nem hülyeség a modern technika, csak tudni kell használni, és jó készüléket választani - akkor valóban könnyebb lssz az életed.

    Mobiltévé, hogy ontopic legyek kicsit: okt. 23-án jutottam el arra a pontra, hogyha a Vodafone akár fizetősen is, enged valamilyen módon Hír TV-t nézni, akkor kipróblom. Egyébként annyira nem kavar fel a dolog, bár a mobil multimédiát nem tartom hülyeségnek, de én beérem azzal hogy van divx és mp3 lejátszó PDA-ra. Győőzikét meg Balázs showt-t biztos a büdös életben nem néznuk mobilon, ahogy tv-ben sem, de pl reggel meg este a metrón 1-1 Lost epizód nem rossz.
  • LowEnd #10
    Nekem egy PDA, mobil kombóm van (MDA, XDA, qtek1010 kinek hogy tetszik), tökéletes olvasni, jogtárazni, navigálni, outlookkal szinkronizálni, külső billentyűzettel bele gépelni, sakkozni, passziánszonzni, MP3-t hallgatni, telefonálni (ha csak ez: 1 HÉT a rendelkezésre állás.)

    Elmegy: RPG-t játszani rajta, netezni

    Szar: 3dé és ügyességi játékok.

    Nekem megfelel.
  • wanek #9
    Ebben sok igazság van. Amikor az indexen megjelent a főszerkesztő cikke, jót derültem rajta. Sajnos ritkán publikál.
    Szerintem mobiltelefonba nem kéne semmilyen egyéb funkció. A lehető legegyszerűbb, nem színes kijelzőjű a legjobb. Jó sokáig bírja, és lehet vele telefonálni. Ha elhagyod, nem ér nagy anyagi kár. Minden egyébre egy PDA sokkal jobb. Egy telefon - ha egyébre (is) használják, és - ha lemerül, akkor oda minden plusz funkció és még telefonálni sem tudsz, pedig abban az a lényeg.
    Az ilyen mindent egybe funkciók olyanok, mint régen a music centerek. Ha valami beszarik rajta, az egész is értelmét veszti, vagy akár teljesen használhatatlanná válik. Ráadásul csak funkciókban nyújtanak többet, minőséget pedig semmiben.
  • Cat #8
    A mobilosoknak nyilvánvalóan semmiféle ötletük sincs arra, hogy miképpen tegyék a készülékeiket versenyképessé egy spirálfüzet-toll kombóval. Nincs egyetlen olyan mobil eszköz sem, amely adatrögzítésben és adatfeldolgozásban hasonló teljesítményre lenne képes, mint a spirálfüzet és a toll.

    Játszani, szórakozgatni, tesztelgetni jók ezek a kis gépek, elütni az időt valahogy. Egy ideig.

    Néhány hét használat után azt vettem észre magamon, hogy már egyáltalán nem próbálom használni azokat az okostelefon-funkciókat, amikért valójában megvettem. Nem szinkronizálom a naptáramat (úgyis ott van a laptomon, ott van az irodai gépemen), nem töltöm le a leveleimet (úgyis csak egy mappát lát, és ritka az olyan sürgős ügy, ami nem várhat addig, amíg újra normális mailkliens közelébe jutok). Telefonálok rajta és kész. Ha valaki fölhív, hogy találkozót beszéljen meg, akkor nem kezdek el szerencsétlenkedni, navigálni a piszok lassú menüben, miközben a fülemtől el kell venni, ugye, szóval eszembe sem jut beleírni az E61 naptárába, inkább megkérem az illetőt, hogy hívjon vissza később, amikor számítógép előtt vagyok, majd akkor beírom az Outlookba. Vagy fölírom gyorsan a füzetembe. Egyébként sem tudom áttekinteni a naptáramat egy ilyen kis felületen rendesen. (Ez az egész mobilkatasztrófa oka, ezért nem alkalmasak munkára: nincs elég input felület és nincs elég output felület. Körülményes bevinni az adatot, de ha már benn van, nem lehet áttekinteni, feldolgozni, mert túl kicsi a képernyő. Az ember agya nem tud ilyen kicsiben dolgozni.)

    Illetve néha webezek, de sosem munkaként. Egyetlen adekvát felhasználás: ha az ember egyedül üldögél valahol, és nincs nála semmi, se újság, se könyv, na, akkor webezhet vele egy picit. Pár percet. Hol adódik ilyen helyzet? Hát a vécén. Oda nagyszerű. De még mindig sokoldalúbb megoldás a hagyományos újság. Pláne, ha nincs papír.

    Új Péter remek cikke
  • mikloss #7
    Ott a pont egyetértek veled!
  • Macc #6
    Az egesz cikk egy hulyeseg. Ennek a mobilteleviziozasnak akkor lenne ertelme, ha minimum 320x240 ben menne, 50fps-sel mint a TV, es a TV csatornakat foghatnam vel. Nem tudom mi ertelme van az amator tartalmaknak.

    Igazabol csak forognak a sajat levukben, mert az egesz 3G, es multimedia a telefonon egy zsakutca. Kenyelmetlen, kicsi, a telefonok reszerol meg botranyosak a software-ek.
  • Sir Quno Jedi #5
    Mindenhova időre bejelentve megyek (igen fogorvoshoz is), amúgy meg kocsival megyek mindehová, ott meg húzós vezetés közben TV-zgetni. Így abszolúte nincs lehetőségem "unatkozni", vagy "várakozni", tehát semmiféle mobil szórakoztató eszköz nem tud felizgatni (méga marokkonzolok sem). Odahaza pedig nem fogok kisképernyőt bámulni, ha van 3 méter széles vásznam, projektorom és LCD TV-m, ha nincs kedvem bekapcsolni a projit. Az ilyesmi tényleg csak annak való, aki sokat utazik és tömegközlekedéssel/vonattal/repülővel teszi azt.