Specker Balázs

4G Kínában

Kína Sanghajban beindította a világ első negyedikgenerációs (4G) mobilkommunikációs rendszerét.

A hazai fejlesztésű 4G rendszer akár 100 megabit/s-os sebességű vezetéknélküli adat- és képátvitelre is képes - ez többszöröse a jelenlegi mobiltechnológiának. A 19,2 millió dollárba kerülő próbaüzem beindítása mérföldkőnek számít Kína 4G-s törekvéseiben - jelentette a China Daily helyi lap. "Bizonyítékul szolgál arra, hogy az általunk kifejlesztett technológia megvalósítható, és egy lépéssel közelebb visz minket a kereskedelmi forgalomba történő felhasználáshoz" - mondta You Xiaohu, a program egyik vezetőszakértője.

A távolkeleti nagyhatalom még 2001-ben indította útjára B3G (Beyond 3G, Túl a 3G-n) elnevezésű kutatói projektjét. Az ország kezdeti célkitűzései között szerepelt, hogy 2006 és 2010 között eljussanak a tesztelés fázisáig, illetve a kereskedelmi próbaüzemig. "A sanghaji rendszer jól mutatja, hogy projektünk utolsó szakaszába ért" - hangzik a propaganda. A kutatómunkában mintegy 10 vezető kínai intézet vesz részt. Eddig több mint 200 szabadalmat sikerült megkapniuk, és néhány alapvető technológiai vívmányukat több nemzetközi szabadalmi hivatal is jegyzi. Úgy tűnik, Kína a 4G-technológia egyik éllovasává válhat a közeljövőben.

A várhatóan 2010-re szabvánnyá váló technológia még nem kapta meg az első engedélyeket, és Kínának még a szolgáltatókkal is meg kell egyeznie a tesztek befejezése előtt. Ám előbb a 3G rendszereken a sor. A kormány ugyan még nem osztotta ki a szükséges koncessziókat a telekommunikációs cégek között, ám Wang Xudong, információtechnológiai miniszter szerint már erre sem kell sokat várni. A Samsung már jelentkezett ugyanilyen képességű 4G-technológiával Dél-Koreában, érthető hát, hogy Kína sem akar lemaradni a kommunikációs versenyben - írja a Daily Tech.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willigair #33
    Gyárakat építeni az elektronikai iparban nem minősül sok időnek :)
    Munkaerőt képezni meg háth az már nagyobb fejtörést okoz...
    De szerintem a nagycégeknek komoly előrre megtervezett stratégiájuk van.
  • gforce9 #32
    hát ez az ez a probléma, hiába akarják áttenni a gyárakat máshova, embereket képezni és gyárakat építeni sem időben sem pénzben nem kevés...
  • Hegyikecske #31
    hmm vicces, még a 3G se terjedt el igazán és máris a 4Gt tesztelik, asszem a 3ast kihagyoinm és jön uztána egyből a négyes, ez aztán fejlődés :)
  • NEXUS6 #30
    Hát ez az!

    Kúúl;)
  • Inquisitor #29
    "Még a 3G sincsen kihasználva. Minek 4?"
    Azért mert itthon megfizethetlenül drága és csak újgazdagok, meg pár binicmanus tudja megfizetni, attól még bőven volna rá igény, nagysávszélleségű ÉS mobil internet hozzáférésre.

    (Szingapurban ezt most Wimax-al oldják meg, Malaysiában pedig 2010-ig akarnak full Wimax lefedetséget.)
  • Inquisitor #28
    HP cuccok újabban Made in Vietnam címkével jönnek ;)
    De ha már drága lesz Ázsia, ott van Afrika. Igaz az ottani olcsó munkaerőt igen nehéz lesz megfelelő szintre hozni.
  • Inquisitor #27
    "Na ja szűk réteg, hányan élnek Shabghaiban 10 millióan?"
    18.7 millióan plusz majdnem 10 millióan az aglomerációban.
  • GYGERI #26
    nem nagy agytrösztség kérdése hanem pénz mert mo.n is kitaláltak már sok nagyon hasznos dolgot de egyet se valósítottak meg, vajon miért? emg ez sztem olyan technika ami a régebbi szisztémákon alapszik ezért csak egy kis módosítás kellett nem akkora was is mint amikor először kitalálták az egész mobiltelefonos cájgot
  • KIP #25
    Sok sok ember -> nagyobb lehetőség az agytrösztök kitermelésére.
    Ha ilyen ütemben fejlődnek G8-ból G10 lesz a két új belép Kína és India...
  • Pharaoh #24
    Mint mondtam pl indiába ott is van elég olcsó munkaerő.