Gyurkity Péter

Már 2 GHz felett a Kingston DDR3-memóriája

A Kingston saját moduljainak órajelét tudta még feljebb tornászni, amivel elérték a 2,13 GHz-es órajelet. Ez rekordnak számít és jól mutatja, hogy milyen lehetőségek rejlenek a harmadik generációban.

A cég a HyperX PC3-16000 (KHX16000D2K2/2G) jelzésű memóriamodulokat turbózta fel némi házibarkács jelleggel, magát a tesztet és a végeredményt pedig rendhagyó módon a YouTube oldalán tették közzé. A videóból kiderül, hogy semmilyen extra hűtést nem alkalmaztak a konfiguráción és a modulokon, így nyilván a mostani eredményt még tovább lehet javítani.

A hír igazi érdekessége nem is a túlhúzás mértéke, hiszen ez alig éri el az 5 százalékot - a modulok eredetileg 2 GHz-en futottak, ezt sikerült 2,13 GHz-re növelni. A lényeg a 2 GHz-es álomhatár egyértelmű átlépése, hiszen ez megnyithatja az utat a még gyorsabb változatok előtt. Jól tudjuk, hogy a DDR2 és a DDR3 is kizárólag akkor jelent előrelépést, ha a korábbinál magasabb késleltetés kellően magas órajellel párosul, így mindenképpen jól jöhet a némi plusz izom. Mivel korábban több más gyártó is bemutatta saját 2 GHz-es fejlesztését, a belátható jövőben minden bizonnyal újabb rekordokat döntenek majd meg.


A modulok az nVidia egy még be nem jelentett, 790i jelzésű chipkészletével dolgoztak együtt. Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen késleltetéssel és feszültséggel sikerült elérni a rekord órajelet, mindenesetre tény, hogy sikerrel zárult a teszt.

Korábban egyébként az A-Data és a Walton Chaintech is bemutatott 2 GHz-es DDR3-memóriát, ezek 2,1 és 2,15 voltos feszültséggel üzemeltek. A legnagyobb probléma az árcédulával van, a hatrétegű nyákra épülő fejlesztések ugyanis elsősorban drága grafikus kártyákhoz készülnek, így legtöbbször saját áruk is rémületet kelt. Az Intel X48 és nVidia nForce 790i SLI chipkészletek megjelenésével azonban a csúcskategóriás alaplapokban is megjelenhetnek ezek a modulok, minden eddiginél nagyobb teljesítmény téve ezzel elérhetővé asztali vonalon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #31
    Ááá. Télleg PCI-os S-ATA csatoló. Ennyi. Kösz. :D
  • GABOR16 #30
    ..Az sajnos nem derült ki, hogy pontosan milyen késleltetéssel és feszültséggel sikerült elérni a rekord órajelet, mindenesetre tény, hogy sikerrel zárult a teszt...
    Az időzítés 2x is kiolvasható a videóból :) ...
    egyszer mikor még a BIOS-ban babrálják az értékeit, és egyszer Windows alól CPUZ-ben is mutatják... :)

    Nah... kinéztem:
    Időzítések: 9-9-9-27
    Memória fesz: 2V
  • Marko001 #29
    Az a rézdarab csak 76 dekás. Nekem is ilyen van. :) De itt most a ramokon van inkább a hangsúly.
  • Sbence #28
    Végül is semmilyen extra hűtés nincs. B@zdm3g! egy 1.5 kilós rézdarab csücsül a procin...
  • tomcsa4 #27
    pontosabban akkor vásáról, ha tönkremegy valami leginkább, vagy 1-3 év múlva*
  • tomcsa4 #26
    Egyszerű a gyógyír: PCi-os kiegészítő ártya kell. Kb 3-4 ezer forint. Hogy ki vesz ATA vinyót? Pl Öcsém idén 300 vagy inkább 400 GB-osat. Mrt régebbi alaplapja van, de ha véletlen majd lecseréli, akkor PCI-be egy kártyát és kész. Most ne kérdezd, ho gy miért nem SATAs kiegészítő kártyát és SATa-s vinyót azt majd ha lecseréli nem kell kártya :) Úgy túl egyszerű (poént félretéve, nem fog bővíteni, mert már nem igazán gémer).
  • BlackRose #25
    Neked akkor nem az a gond, hogy most nem tudod használni hanem amikor vetted túl sokat fizettél érte. Amikor pl. én a 120-as SATA HD-ket vettem (5+ éve) a 160-250 már túlságosan drága volt (mint pl. ma a 750-1000GB), hát akkor képzelem milyen volt a 300GB-os amikor még nem is volt SATA. Külső 500GB-ot megtömni sem éppen egyszerű dolog, kivéve ha filmeket tölt le az ember ezrével :) vagy ha video produkcióval foglalkozik HD minőségben... de OK, ahányan vagyunk annyi alkalmazási mód.
  • god25 #24
    Amikor a 300-ast vettem még nem volt sata, viszont kellett a rengeteg UFC-nek és a többi MMA-nak. Most vettem külső fél terrásat és az is tele van. De most mennem kell... away. bye all
  • BlackRose #23
    Persze... az első PC-m óta ami 1987-ben volt nem tudom mennyit költöttem hardware-ra, de biztos vagyok benne, hogy egy jó új autót veszítettem a 20 év allatt. 3-évente cseréled a gépet, amely pl. 1500 EUR volt és alig kapsz érte náhány százat, ... régebben még roszabb volt a helyzet mert drágább volt a gép, és akkor nem EUR volt hanem DM ami sokkal többet ért, 3000 DM-es gép nem volt semmi különös viszont 2000+ DM-et veszített az árából mikor cserélni kellett, és az sokkal több érték volt mint ma 1000 EUR.
  • BlackRose #22
    Használhatod az ATA HD-t, régi alaplapon, most mond miért tegyenek egy új alaplapra ATA csatlakozót, mert ez növelné az árát és kb. 1% esetben lenne hasunálva. Különben nem igen hiszem, hogy valakinek 300GB ATA vinyója van, nekem már a 120-as is SATA volt kb. 2003 elején. Mire archiválok, hogy megmondjam az igazat a vinyókra, mert már olcsóbb mint a DVD ha számolod a GB tárterületet. Ami nagyon fontos azt még DVD.re írom, de általában a vinyókon tartok mindent. Van egy Seagate FreeAgent Pro (external HD) amire automatikus backup megy minden éjszaka (nem minden csak a kritikusan fontos adatok), a többi adatot meg fontoság szerint shadow copyval szoktam még egy HD-re is másolni. Igy ha netán bedöglik a vinyó, nem vesztek el az adatok, bár nem azok amelyek fontosak.