Gyurkity Péter

AMD: jövőre jön a DDR3, távozik az Athlon

Alaposan megújul a kisebbik processzorgyártó kínálata az elkövetkező másfél évben. 2008-ban átállnak a 45 nanométeres csíkszélességre, új foglalatot és memóriát támogatnak, az Athlon név pedig elbúcsúzik a csúcskategóriában.

A DailyTech Marty Seyer, az AMD alelnöke, illetve Douglas Grose, a technológiai fejlesztésekért felelős vezető nyilatkozatára hivatkozva számolt be a várható változásokról. A két szakember válaszaiból kiderült, hogy 2008 végéig sok minden módosul majd a kínálat és a fejlesztés terén, amelyek reményeik szerint a verseny további folytatását, valamint a cég helyzetének újbóli megerősödését eredményezik majd. Új foglalat, új memóriatípus, alacsonyabb csíkszélesség, módosuló típusjelzések és új márkanév hivatott jelezni a megújulást.

Elsőként nézzük az új architektúra, a K10 megjelenését, amely idén nyáron várható és amely a legfontosabb mérföldkő a K8 2003-as debütálása óta. A sort a Barcelona magos szerverchipek nyitják meg, amelyek 65 nanométeres gyártástechnológiával, natív négymagos felépítésben, megosztott harmadszintű gyorsítótárral, HyperTransport 3.0 támogatással, ám a jelenlegi foglalatban jelennek meg. Feladatuk a kategória zászlóshajóiként a jelenlegi Opteronok leváltása, a négymagos Xeon chipekkel folytatott verseny kiélezése.

A 45 nanométeres csíkszélesség felbukkanása csak 2008 második felében várható, egy-másfél év múlva. Ez a Deneb FX kódnevű processzorok megjelenésével veszi majd kezdetét, amely emellett egy szempontból jelent majd megújulást (a Barcelonához képest), mégpedig a DDR3 memóriák támogatása révén. Az FX jelzés nélküli Deneb (szintén csúcskategóriás asztali) chipek elsőként veszik majd igénybe a Socket AM3 foglalat szolgáltatásait, ezek képviselik majd az AMD ajánlatának túlnyomó részét. A cég mérnökeinek állítása szerint ez egyébként nem azonos a korábban emlegetett Socket AM3-mal, amely később AM2+ jelölésre váltott, így a két foglalat közötti kompatibilitásról lemondhatunk.

A középkategóriát a szintén 45 nanométeren készülő Propus és Regor képviseli, előbbi ikermagos felépítésben, utóbbi pedig szintén ikermagosként, ám harmadszintű gyorsítótár nélkül. A belépő szinten jön a Sargas-sorozat DDR3 támogatással és az új foglalatban, míg a legolcsóbb Sempron chipek (jelenleg Manila, később Sparta család) utóda már nem szerepel a tervekben. A nyilatkozatokból nem derült ki, hogy az IBM mérnökeivel közösen fejlesztett új tranzisztortechnológiát már 45 nanométeren, avagy csak 32 nanométeren használják fel, a jelek szerint ez még nyitott kérdés.

A friss információk alapján az biztosnak tűnik, hogy az Athlon márkanevet elhagyják, legalábbis a csúcskategóriában. Az új név a Phenom (X2 és X4) lesz, amely a "fenomenális" szó angol megfelelőjéből ered. Az Athlon a középkategóriát viszi majd tovább, a Sempron pedig a belépő szintet. Módosulnak a processzorjelölések is, a jelenlegi változatokat ugyanis egy két betűből és négy számjegyből álló típusjelölés váltja le, amelyre egy példa a BE-2400 - ez a Brisbane magos, 2,3 GHz-en futó chipet jelöli majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dara #30
    Az összes Slot A-s Athlon (Model 1 és 2) és az összes Spitfire (Model 3) és Morgan (Model 7) Duron valamint a legtöbb Thunderbird (Model 4B) 200MHz-es FSB-jű volt (az External Clock volt 100MHz). A T'bird-ök közül csak a Model 4C-k voltak 266MHz-es FSB-jűek.

    A Palomino Athlon XP-kkel (Model 6) vált általánossá a 266MHz-es FSB (EC 133MHz), Duronok esetén az Applebred-del (Model 9). Addig (1999. 6. 23. - 2001. 10. 9., azaz közel két és fél évig) a 200MHz-es FSB volt döntő többségben. Az első 266MHz-es FSB-jű Athlonok (1000C, 1133C és 1200C) 2000. 10.30-án jelentek meg, majdcsak másfél évvel az első Athlonok után.
  • dez #29
    "abba ment a legkisebb k7-től az az első athlon xp sorozatig (palomino) minden"
    Tápfesz: csak rémlig, hogy egy procit ezért nem tudtam használni, de konkrétan már nem emlékszem.
  • Sanyix #28
    Nem írtam olyat hogy 133-as fsb-s alaplap vitte a 200-asat, azt írtam a 166-os is vitte a 200-asat biosfrissítéssel. Én tápfeszes dologról nem hallottam, és amúgy is a k7-esek tápfeszültsége végig 1,7 1,5 között volt nem is tudom mi lehetne ezzel probléma?
  • dez #27
    A 133-as FBS-s lap hogy vitte a 200-as procikat?
    Meg nekem rémlik valamilyen tápfeszes dolog is.
    Mindenesetre a 2 is több, mint az 1.
  • Sanyix #26
    K7 megjelenésekor volt 100-as fsb-s chipset, pár hónapig volt kapható, szal nem sokan kaptak olyat. Aztán jött a 133 fsb, abba ment a legkisebb k7-től az az első athlon xp sorozatig (palomino) minden. Aztán jött a 166 amibe minden addigi proci belement, és a 166-ot támogató alaplapok nagy része biosfrissítéssel vitte a 200-as fsb-t is. Ez a mindent rögtön megvásárlóknak is 3 váltás, normális embernek max 2.
  • dez #25
    Socket A-nál is volt "kavarás", ilyenek miatt, mint FSB, órajel, talán tápfesz is. Intelnél még most is ez megy... AMD-nél legalább egyértelmű, hogy melyik proci melyik lapba való, ill. megy (x foglalat - x tokozás). És ezek 3-4 évente váltják egymást. (A 754 és 939 nem egymás váltásai, hanem párhuzamosan léteztek, más igényekhez.)
  • dez #24
    Még idén, talán még a nyáron jönnek azok a 4 magosok (új 2 és 1 magosokkal együtt). Jövőre a 8 magos lesz a csúcs.
  • dez #23
    Mit? Néhány (értelmes) hozzászólás leírását? Miért unnám?
    És mondd csak, te nem unod, hogy tök értelmetlen kérdéseket teszel fel?
  • lezso #22
    az intelnél nem a foglalatcserével van gond: ma lehet venni belőle 2 félét, míg az AMD-ből 4-et...

    Az intellel nekem az a bajom, hogy C2D-hoz, meg 800-as DDR2-höz 25-30e forintos lap kell, és akkor még egy viszonylag szar lapot (ASUS P5B) vettél az árához képest. Ennyi pénzért inkább veszek AM2-re egy NF570 SLI-t! Jobban is néz ki, meg több is a tuninglehetőség ;)
    Meg az inteles lapok összevissza támogatnak mindent meg semmit, pl ott a DDR2, amiből csak a 800-asat érdemes megvenni, mert a DDR2-667 kb ugyanolyan sebességű mint a sima DDR400. Procitámogatásnál is nagy káosz van.
    Magyarul intelnél mindig csak a legújabb chipsetet érdemes megvenni, amit utána úgy is lecserélsz...
    Szóval ha időtálló inteles lapot akarsz venni, akkor csak egy ASRock csodára számíthatsz, ami támogat mindent, vagy kétféle processzor-slot van benne! :D

    Az AMD-nél persze másképp van: egy 15000 forintos lapba (ASUS M2V vagy M2N-MX) is belemegy az X2-ből minumunm 5000+-ig, és a DDR2-800-at is támogatja duálban (a proci memory-controllere).

    persze ezt nem az intel lejáratására írtam, csak azoknak akik IDŐTÁLLÓ konfigot szeretnének maguknak :)
  • Inquisitor #21
    Nem tö mindegy? Intelnél ott az s775 foglalat, aztám próbálj Core2-t rakni régebbi 775-ösdeszkába, ill. picit régebbi Core2 lapba próbálj meg majd négymagosat betenni és így tovább.