Gyurkity Péter

Csak 2009-ben terjedhet el a DDR3

A DRAMeXchange jóslata szerint a jelentős árkülönbség miatt csak két év múlva kezdődhet meg a harmadik generáció komolyabb terjeszkedési fázisa, hiába jelenik meg az Intel már most saját chipkészleteivel.

A memóriapiacra szakosodott oldal adataira hivatkozva több forrás is beszámolt a várható trendről, amely óriási meglepetést nem tartogat, bár az időpontokat tekintve némileg érdekes lehet a kitolódás. Szakértők ugyanis arra számítanak, hogy a korai, vagyis idei megjelenés ellenére a DDR3 nem igazán tud majd nekilendülni a piac meghódításának és ennek első jelei igazán csak 2009-ben mutatkoznak majd meg. Addig marad a lassú terjeszkedés, mégpedig a második generáció uralma mellett.



Az elsődleges indok az oldal szerint a jelentős árkülönbség. Ez jelenleg rögtön szembetűnik, hiszen a példaként állított 512 MB-os DDR3 modul (180 dolláros árával) nyolcszor többe kerül, mint a hasonló méretű DDR2-es társa. A legnagyobb probléma tehát a drágaság, ám ez megszokott az új fejlesztések megjelenésekor, így nem igazán lepődhetünk meg azon, hogy idő kell majd a komolyabb térhódítás beindulásához. Az sem kérdéses, hogy az első időszakban sem a frekvencia, sem pedig a késleltetések terén nem kínál majd igazi előnyt a harmadik sorozat - kitűnő példa erre a Hynix hét eleji bejelentése, amelyben ezen adatokat is megemlítették.

Az előrejelzésben arról is szó esik, hogy az ünnepek előtti időszakban, vagyis a harmadik negyedévben megugranak majd a PC-eladások, ami a memóriák forgalmára is jótékonyan hat majd. Ehhez a Vista terjeszkedése is hozzájárul, mindez azonban nem lesz elegendő ahhoz, hogy a DDR3 komoly szeletet harapjon ki idén a tortából. A Bearlake chipkészletek tehát a tömegeket biztosan nem fogják meghódítani, igaz ez nem is várható el egy újonnan megjelenő csúcskategóriás termékcsaládtól. A DDR2 és DDR3 egyidejű támogatása azonban idővel hozzásegítheti ehhez az Intelt, amely - legalábbis kezdetben - nem szándékozik lemondani a második generációról.

Az 1,5 voltos feszültséget használó DDR3 elméleti felső határa 1600 MHz, szemben a DDR2 800 MHz-ével, tartalékok tehát bőven vannak. A fogyasztás csökkenése ráadásul a frekvencia növelésével egyre jelentősebb: akár a 40 százalékot is elérheti. Két éven belül azonban az ár is olyan szintre csökken majd, ami a többség számára is vonzóvá teszi a harmadik generációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dara #15
    A C2D már a K8-hoz hasonlóan nem éppen sávszéléhes. Ha az intel is IMC-re vált, akkor neki is meg fog gyűlnie a baja az időzítésekkel.

    A lehúzásról meg annyit: csak azt húznak le, aki hagyja magát (esetleg még oda is tartja).
  • 2097 #14
    Az Intel oldalon más a helyzet, mert ott jobban számit a memoria órajele mint a késleltetése. Én az intelemnél hiába állitottam a késleltetést nem sokkal gyorsabb, de ha a memoria órajelet állitom az látszik. Csak az AMD-eknek nagy fájdalma a késleltetés.
  • panther112 #13
    Arról nem is beszélve, hogy a ddr2 olcsóbb. Geil ddr2 1Gb 800MHz cl4 (4-4-4-12) 18000ft. Egyébként pedig nem kötelező megvenni az új fejlesztéseket, ha nincs rá szükség. Egyik itteni hsz-ben, 'arra jó, hogy lehúzzák az embereket'. Nem tudom, de nekem nem szorítottak még puskát a fejemhez, hogy vedd meg...
  • archkoven #12
    "az elmúlt 2-3 év memória fejlődésével nem vagyok megelégedve"
    -akkor legjobb lesz ha azonnal nekifogsz a memóriafejlesztésnek! Már alig várjuk az eredményt:)
  • dara #11
    Mégis mire számítottál? A DDR(1)-hez viszonyítva 3x-os órajelen alacsonyabb időzítéseket? DDR400 CL3 rosszabb, mint DDR3-1066 CL7, és a DDR400 CL2,5 is csak éppen jobb nála. Az ős DDR200 CL2,5 pedig sokkal rosszabb. Szóval nem értem miért nem jól halad a fejlődés.
  • Hegyikecske #10
    nekem sincs, de valszeg épp ezért fogom kivárni a 3ast, kihagyván a 2-t, mer addig elég is lesz ez nekem
  • waterman #9
    nem kell megsúgni, mert remélem hogy csinálnak valamit. nem akartam senkinek a munkáját leszólni, csak annyit akartam hozzáfűzni, hogy az elmúlt 2-3 év memória fejlődésével nem vagyok megelégedve.
  • dara #8
    Megsúgom, a DDR3 jobban fog indulni időzítési szempontból, mint eddig bármely DDR szabvány. A DDR(1)-hez viszonyítva pl majdnem 2x az előnye (25ns vs 13,3ns, utóbbi a DDR3-1066 ciklusideje)
  • Sanyix #7
    Mintha az intel sram-ot akart volna bevezetni a dram helyett. Úgylátszik megint csak a szokásos kamu, reklámhalandzsa volt?
  • Tetsuo #6
    Hát ezaz, nagy parasztvakítás az egész. A flasht viszont várom, mert az télleg újdonság.