SG.hu

Ukrajna lázasan fejleszti a drónok MI-szoftverét

Reményeik szerint így a kapcsolat zavarása esetén is működőképesek maradhatnak és rajokban is működhetnek.

Ukrajnai startupok olyan mesterséges intelligencia rendszereket fejlesztenek, amelyek hatalmas drónflottákat tudnak irányítani. Ezzel a hadviselés eddig ismeretlen területre lép. Emellett azt remélik, hogy az MI-irányította drónok frontvonalon való megjelenése segít majd leküzdeni az oroszok által egyre erősebben alkalmazott jelzavarást, valamint lehetővé teszi a pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) nagyobb csoportokban való működését.

A mesterséges intelligenciával működő drónok fejlesztése Ukrajnában nagyjából a következőkre oszlik: a célpontok azonosítását és a drónok berepülését segítő vizuális rendszerek, a terep navigációt segítő térképezése, valamint az UAV-kat összekapcsolt „rajokban” működtetni képes összetettebb programok. Az egyik ezzel foglalkozó vállalat a Swarmer, amely olyan szoftvert fejleszt, amely a drónokat hálózatba kapcsolja. A döntéseket azonnal végre lehet hajtani a csoporton belül, és az ember csak akkor lép közbe, ha zöld utat kell adni egy automatizált csapásnak. "Egyszerűen nem tudjuk emberi pilótákkal növelni a létszámot” - mondta a Swarmer vezérigazgatója, Szerhij Kupriienko a cég kijevi irodájában. „Egy 10 vagy 20 drónból álló raj esetében gyakorlatilag lehetetlen az ember általi irányítás.”

A Swarmer egyike annak a több mint 200 technológiai cégnek, amelyek azóta alakultak, hogy Oroszország 2022-ben háborút indított Ukrajna ellen. Ezekben a cégekben informatikai háttérrel rendelkező civilek drónokat és más eszközöket fejlesztenek, hogy segítsenek országuknak a sokkal nagyobb ellenséggel szemben fellépni. Kupriienko elmondta, hogy míg az emberi pilótáknak nehézséget okoz ötnél több drónt érintő műveletek végrehajtása, addig a mesterséges intelligencia több száz drónt képes feldolgozni. A Styx nevű rendszer felderítő és csapásmérő drónok hálóját irányítja a levegőben és a földön, kisebb és nagyobb méretűeket egyaránt. Minden drón képes megtervezni a saját lépéseit és megjósolni a rajban lévő többi drón viselkedését - mondta. Kupriienko szerint az automatizálás a műveletek fokozása mellett a frontvonal közelében tevékenykedő drónpilóták életének megvédésében is segít, mert ők az ellenséges tűz kiemelt célpontjai. A Swarmer technológiája még fejlesztés alatt áll, és csak kísérleti jelleggel próbálták ki a harctéren - tette hozzá.


A Swarmer vállalat vezérigazgatója, Szerhij Kuprijenko

Mindazonáltal a mesterséges intelligenciával működő drónvezérlő rendszereknek valószínűleg emberre lesz szükségük, hogy a rendszer ne hibázzon a célpontok kiválasztásakor. Az emberi ítélőképességet kizáró fegyverek etikájával kapcsolatban széleskörű aggályok merülnek fel. Az Európai Parlament egy 2020-as kutatási dokumentumában arra figyelmeztetett, hogy az ilyen rendszerek megsérthetik a nemzetközi humanitárius jogot, és csökkenthetik a háborúba lépés küszöbét.

A mesterséges intelligenciát már alkalmazzák Ukrajna néhány nagy hatótávolságú dróncsapásainál, amelyek több száz kilométerre Oroszország belsejében lévő katonai létesítményeket és olajfinomítókat vesznek célba. Ezekben a támadásokban néha körülbelül 20 drónból álló raj vesz részt. A központi drónok a célpont felé repülnek, de a többiek feladata, hogy útközben kiiktassák vagy megzavarják a légvédelmet. Ehhez egyfajta mesterséges intelligenciát használnak emberi felügyelet mellett, hogy segítsenek kiszúrni a célpontokat vagy fenyegetéseket, és megtervezzék a lehetséges útvonalakat.

Az MI-képes drónok iránti igény egyre sürgetőbbé válik, mivel mindkét fél olyan elektronikus hadviselési (Electronic Warfare) rendszereket vet be, amelyek megzavarják a pilóták és a drónok közötti jeleket. Különösen a kisméretű, olcsó FPV (first person view) drónok érzékenyek erre. Ezek az olcsó termékek 2023-ban mindkét fél számára az ellenséges járművek kiiktatásának egyik fő eszközévé váltak, de a zavarás növekedésével csökken a találati arányuk. "Már most azzal a koncepcióval dolgozunk, hogy a közeljövőben nem lesz kapcsolat a frontvonalon” a pilóta és az UAV között - mondta Max Makarchuk, a Brave1, az ukrán kormány által létrehozott védelmi technológiai központ MI vezetője. Makarchuk szerint a célba találó FPV-k aránya folyamatosan csökken. A legtöbb FPV egység találati aránya jelenleg 30-50%, míg az új pilóták esetében ez az arány akár 10%-ra is csökkenhet. Előrejelzése szerint az MI által működtetett FPV drónok 80% körüli találati arányt tudnak majd elérni.


Az EW-rendszerek láthatatlan jelzavaró kupolát képeznek az általuk védett felszerelések és katonák felett. Ha a pilóta kapcsolata a drónnal megszakad, többé nem tudja irányítani azt, és a jármű vagy a földre zuhan, vagy egyenesen tovább repül. A drón célba repülésének utolsó szakaszának automatizálása azt jelenti, hogy a drónnak már nincs szüksége a pilótára - így semlegesítve az EW zavaró hatását. Az EW fenyegetés ellensúlyozására a gyártók - köztük a Swarmer - olyan funkciók fejlesztésébe kezdtek, amelyek lehetővé teszik, hogy a drón a kameráján keresztül bemérje a célpontot.

Az MI-képes drónok már évek óta fejlesztés alatt állnak, de eddig drágának és kísérleti jellegűnek számítottak. Oroszország már a 2022-es invázió előtt is fejlesztett MI-képes légi és földi drónokat, és néhány sikert is elkönyvelhetett. Ukrajnában a gyártók számára a legfontosabb feladat, hogy egy jó MI-célzási rendszert állítsanak elő a drónok számára. Ez lehetővé tenné, hogy tömegesen telepítsék azokat a teljes 1000 km-es frontvonal mentén, mert most is hetente több ezer FPV drónt használnak el. A költségeket úgy lehet csökkenteni, hogy a mesterséges intelligencia programokat egy Raspberry Pi-n futtatják. A kicsi, olcsó számítógép az oktatási szférán kívül is népszerűvé vált. Makarchuk elmondta, hogy becslése szerint egy egyszerű célzási rendszer, amely a drón kamerája által látható alakzatot rögzíti, drónonként mindössze 150 dollárba kerülne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #21
  • militavia #20
    Arra van pénz, amire szánnak. A zsoldra van, de a katonák odahazulról meg tampont kérnek a családtól, mert kötszer az már nincs.
    A primitívséged a kommentjiden látszik, csak a vörös csillag hiányzik a banneredből.
  • Tetsuo #19
    Perszepersze. Szóval Oroszországban van még lehetőség zsoldemelésre? Ukrajna eközben csődöt jelent. Zelenszkij meg elhatározta, kész lemondani bizonyos területekről...
    Ehhez nem kell Moszvából semmi, elég az ukrán híreket olvasni.
    A gyalázkodó primitívséged most sem tudtad véka alá rejteni, de nem érdekes. Elnézem.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.08.01. 12:30:39
  • militavia #18
    Te moszkvából kapod, hogy mit kell írni vagy segítség nélkül vagy ilyen buta?
    Éppen most emelték sokszorosára már az orosz önkéneseknek a zsét, mert a kutya nem akar már menni oda, a félanalfbéta ázsiaik és reménytelen vidéki fiatalok elfogytak. Milliós nagyságrendben menekült el értelmiségi magasan kvalifikátk munkaerő, a maradéknak meg inkább a gazdaságban van szükség.

    Az orosz "előrenyomulás" egy fagyott gleccser sebességéhez mérhető.
    A veszteségek 1/4-e hk-ban mát T-62, és 60+ éves szarokkal mennek a frontra.

    Igen, oroszország jobban teljesít...
    Édes istenem, ekkora balfaszt, mint te...
  • nlght #17
    "Nézd, vicc, hogy egy cherrypick-véleményvideót belinkelsz, százezrével vannak mindkét oldalon."

    Nézd, magadat teszed bohóccá, ha semmi konkrétumot nem adsz, csak fikázod a vallomást amit az általad nagyra tartott orosz oldalról tesznek közzé, mert nem tetszik, hogy egy hivatásos kínai katona csúnyákat mondott a kedvenc vezéred kiképzetlen, balfék, alkesz hadseregéről. Elég komoly hiányosságokra és tényekre világítanak rá, de te csak hangosítsd fel az orosz propagandát és akkor hátha nem hallod ezeket a vallomásokat az orosz/kínai katonáktól.

    "Az orosz hadsereg morálja szerinted nagyon alacsony szinten van, akkor az ukráné hol van? A béka segge alatt."

    Ne magadból indulj ki, a legtöbb ember morálja igencsak magasra szökik, ha a családját és az otthonát kell megvédeni. Az egész háborúban egyértelműen végig magasabb volt az ukránok morálja. Az oroszok azt se tudják miért vannak ott, mert fél évente változik a propaganda, van amikor a nácik támadtak fel 1945 után, és van amikor biológia fegyverek miatt harcolnak (mert az oroszok szerint biológiai fegyver nagyhatalom Ukrajna), van amikor csak a terület kell és a nyersanyag, és van amikor Amerika ellen harcolva ölik az ukrán civileket. Jaj annak az orosz katonának, aki megpróbálna kiigazodni a Kremlin propagandagépezetén.

    "A morál pontosan összefügg a front haladási irányával és sebességével. Egyelőre még Ukrajnában fogják lasszóval a gyerekeket is a frontra, nem Oroszországban."

    Épp ez az hogy a front be van fagyva a háború kezdete óta. Te honnan nézed a híreket ember? Az oroszok feláldoztak 700k embert és tankok ezreit, helikopterek és jetek százait, DE mégsem tudták áttörni a frontot. Az oroszok elfoglaltak néhány falut és egy-két kisvárost MIUTÁN porig bombázták ezeket (fontos részlet) és az ukránok visszavonultak egy jobban védhető pozícióba. Ezzel az oroszok toltak 10-20 kmt a fronton 2,5 év alatt. Ha ez neked haladási sebesség, akkor száz év és 35 millió orosz katona halála után lehet elfoglalják egész Ukrajnát. De sokkal hamarabb fog kivérezni Oroszország.

    Az 1956os forradalomról hallotál már? Nagyon hasonló helyzetben voltunk akkor, mint most az ukránok. Az 56os hőseink forognak a sírjukban, amikor 2-3 generációval később a hozzád hasonló gyökerek az agresszor oroszoknak szurkolnak.
  • Tetsuo #16
    Nézd, vicc, hogy egy cherrypick-véleményvideót belinkelsz, százezrével vannak mindkét oldalon. A lényeg, hogy az orosz hadsereg elfoglal területeket, az ukrán pedig elveszít. Az orosz gazdaság működik, ha nem is csúcson, az ukrán pedig nem - ja igen, a mi pénzünkből az utolsókat rúgja. Az orosz hadsereg morálja szerinted nagyon alacsony szinten van, akkor az ukráné hol van? A béka segge alatt. A morál pontosan összefügg a front haladási irányával és sebességével. Egyelőre még Ukrajnában fogják lasszóval a gyerekeket is a frontra, nem Oroszországban.
    Már két éve megy az olcsó nyugati propaganda, hogy Oroszország mindjárt összeomlik... Ehelyett a nyugatról leszakadó gazdaságra állt át, miközben a lassan kiürülő, szétlopott/rombolt Ukrajnában állna meg az élet, ha nem küldenénk a segélyeket, fegyvereket és lassan a levegőt is.
    Hosszú távon az idő senkinek nem dolgozik, sem az ukránoknak, oroszoknak, kínaiaknak, amerikaiaknak, európaiaknak... Mert globálisan az összeomlás felé rohanunk minden lényeges folyamat okán. A háború elhúzása bizonyos, főleg gazdasági szempontból az USA-nak a legjobb. Nyilván ezért van a nyersanyagcsepegtetés, éppen annyi, hogy tovább folyjon az esztelen öldöklés, de ne terjedjen át más területekre. A baltikum felhergelése stb. is mind biznisz. Az EU pedig maga alatt vágja a fát, mintha csakis amerikai érdeket szolgálna.
  • militavia #15
    Nem mondott semmi ilyet. De érdekes megjegyzés amúgy az sg egyik évtizedek óta trollbarlang lakótájtól...
  • militavia #14
    A "szépen" araszol előre az olyan sebesség, hogy ezzel 100 év alatt sem érnék el a célt.
  • nlght #13
    Szerintem érvekkel és statisztikábal bőven tele volt a kommentem, ezzel szemben a tiedből csak az orosz könnyeket vélem felfedezni.
    Azért mert Orbánt zsarolja Putyin valamivel (valszeg a 80 évre titkosított Paks2 szerződés sok mindenre rávilágítana szerintem) azért neked még, nem kell minden baromságot elhinni az orosz-magyar propagandából.
    Lehetnek saját gondolataid is!

    "Ezek szerint az oroszok már holnap visszavonulnak, sőt megadják magukat. Igaz, már két éve ez a narratíva. :-/ "
    Olvasd végig a kommentem please!
    Ezt írtam:
    "Putyin ezt már rég elvesztette, már csak lassan véreztetik Oroszországot. A gyors KO megnövelné az atomháború esélyét, amit senki sem akarna."
    Szerinted azért harcolnak T-55 tankokkal az oroszok mert nosztalgia-retro életérzést hajkurásznak? Vagy azért mert kifogynak tankból és felszerelésből?
    Szerinted azért vesznek hibás koreai tüzérségi lőszert, mert szeretnek veszélyesen élni? Vagy azért mert nincs más amit kilőhetnének?

    Ez a hivatásos kínai katona aki 2023 decembertől kb. fél évet harcolt az orosz oldalon sok kérdésedre választ adhat. 2 elemzést is mellékelek, ami pluszban bővíti a kontextust profi katonai szemszögből.




    Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.07.29. 12:20:22
  • nlght #12
    "Öööö, nem. Hányszor teszi ki magát veszélynek a drón operátor? Ők sem halhatatlanok. "

    Szerintem ne az orosz TV-ből/weboldalakról tájékozódj mert csak a baromság ömlik onnan. A drón operátorok biztonságos helyekről, jellemzően dugout-okból irányítanak, ahogy ezen a videón is látszik.