SG.hu

Keresőt készített az OpenAI

A vállalat bemutatta a SearchGPT-t, egy olyan keresőfunkciót, amelynek célja, hogy webes forrásokból merítve „időszerű válaszokat” adjon a kérdésekre.

A SearchGPT felhasználói felületét tekintve nem áll messze az OpenAI chatbot platformjától, a ChatGPT-től. A felhasználó beír egy keresést, a SearchGPT pedig a webről származó információkat és fényképeket, valamint a releváns forrásokra mutató linkeket jelenít meg. Egy oldalsávban további kérdéseket lehet feltenni, vagy további, kapcsolódó kereséseket fedezhetünk fel. Egyes keresések figyelembe veszik a tartózkodási helyet is. Egy támogatási dokumentumban az OpenAI azt közli, hogy a SearchGPT „gyűjti és megosztja” az általános helyadatokat harmadik fél keresőszolgáltatókkal, hogy javítsa a találatok pontosságát (pl. a közeli éttermek listájának vagy az időjárás-előrejelzés esetén). A SearchGPT lehetővé teszi a felhasználók számára a pontosabb helymeghatározási információk megosztását is a beállítások menüben található kapcsoló segítségével.

Az OpenAI modellek (konkrétan a GPT-3.5, GPT-4 és GPT-4o) által támogatott SearchGPT - amelyet az OpenAI prototípusként jellemez - szűk körben indult el. Az OpenAI azt mondja, hogy a jövőben tervezi a SearchGPT egyes funkcióinak a ChatGPT-be való integrálását. "A válaszok keresése a weben sok erőfeszítést igényelhet, gyakran többszöri próbálkozásra van szükség a releváns eredmények eléréséhez” - írja az OpenAI egy blogbejegyzésben. "Úgy gondoljuk, hogy modelljeink beszélgetési képességeinek a webről származó valós idejű információkkal való bővítésével gyorsabban és könnyebben megtalálhatjuk, amit keresünk.”


Már régóta pletykálják, hogy az OpenAI érdeklődést mutat egyfajta Google-gyilkos elindítása iránt, de a SearchGPT nem a legjobb pillanatban indult el, mivel az MI-alapú keresőeszközet rengeteg bírálat éri plágiumok, pontatlanságok és tartalomkannibalizmus miatt. A Google mesterséges intelligenciával működő keresője, az AI Overviews hírhedt módon azt javasolta, hogy ragasztót tegyenek a pizzára. A Browser Company által készített Arc Search egy riporternek azt mondta, hogy a levágott lábujjak visszanőnek. A Genspark AI keresőmotor készségesen ajánlott olyan fegyvereket, amelyekkel meg lehet ölni valakit, a Perplexity pedig más hírportálok, köztük a CNBC, a Bloomberg és a Forbes által írt híreket másolt le anélkül, hogy a cikkeket hitelesítette volna.

Az MI által generált válaszok azzal fenyegetnek, hogy kannibalizálják azoknak a webhelyeknek a forgalmát, ahonnan az információikat nyerik. Egy tanulmány szerint az MI-áttekintések negatívan befolyásolhatják a kiadók forgalmát, az mintegy 25 százalékkal csökkenhet, mivel a cikkekre mutató linkeket nem emelik ki. Éppen ezért nem meglepő, hogy az OpenAI a SearchGPT-t felelősségteljes és megfontolt eszközként jellemzi. A cég szerint a SearchGPT a keresésekben „kiemelten hivatkozik és linkel” a kiadókra, „egyértelműen, azonos sorban, név szerinti hozzárendeléssel”. Azt is közlik, hogy a kiadókkal együttműködve alakítják ki az élményt, és módot biztosít a webhelytulajdonosok számára annak kezelésére, hogy tartalmaik hogyan jelennek meg a keresési eredményekben.

„Fontos, hogy a SearchGPT a keresésről szól, és elkülönül az OpenAI generatív MI-alapmodellek képzésétől. A webhelyek akkor is megjelenhetnek a keresési eredményekben, ha a generatív MI képzésből kimaradnak” - tisztázza az OpenAI a blogbejegyzésben. „Elkötelezettek vagyunk a kiadók és alkotók virágzó ökoszisztémája mellett”.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!