Gyurkity Péter

A Computexen rajtol el a DDR3

A ma induló Computex Taipei 2007 kiállításon kerül sor az Intel chipkészleteinek bemutatására, az eseményre pedig a nagyobb memóriagyártók is készülnek saját DDR3 megoldásaikkal. A látogatók számos terméket ismerhetnek meg.

A szombatig tartó kiállításon mutatkoznak be a nagyközönség előtt az Intel Bearlake lapkakészletek, amelyek már támogatják a DDR memóriák harmadik generációját. A rendezvényre természetesen a memóriagyártók sem érkeznek üres kézzel, tajvani források szerint ugyanis számos termékről rántják le a leplet, a kínálatban pedig a vadonatúj fejlesztések mellett tökéletesített DDR2-változatok is helyet kapnak.

A DigiTimes összeállításában a sort a Kingston nyitja meg, amely 1066, illetve 1500 MHz-es DDR3, valamint ultra-alacsony késleltetésű DDR2 moduljait mutatja be. A Kingmax szintén mindkét család számára tartogat újdonságokat, a harmadik generáció érkezésére pedig 1333 MHz-es modulokkal készül. Mindezt környezetbarát gyártástechnológia egészíti ki, amelyben ólom felhasználása nélkül készítik a memóriachipeket, a termékek pedig megfelelnek a RoHS-direktíva által megkövetelt feltételeknek. Az A-Data szintén 1333 MHz-es modulokkal jelenik meg, amely tökéletesen passzol az Intel rendszereinek buszórajeléhez.

Steve Chang, a Transcend Information alelnöke eközben a lapnak adott interjúban az árak gyors csökkenésének esélyeit latolgatta. Véleménye szerint az átállás ismét egy évet vesz majd igénybe, ahogy az a DDR és DDR2 esetében történt. Az árak még mindig meglehetősen széles skálán mozognak, hiszen ugyanazon felállás esetén egy DDR2-667 chip 1,8 dollárba kerül, míg a DDR3-1066 még mindig 10 dollárba. Ezt a különbséget csökkenteni kell, ehhez viszont több időre lesz szükség.

Luke Lu, az A-Data piaci stratégiáért felelős igazgatója ehhez annyit tett hozzá, hogy a magas árak döntő szerepet játszanak majd a DDR3 térhódításában, ezek leszorítása pedig az egyes gyártók útitervétől és gyártási kapacitásától függ majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    Az inkább egy átverés, mint egyszerűen low-budget. :D
  • BiroAndras #11
    "Átlagfelhasználó már ma sem nagyon érez különbséget...."

    Használtál már celeronos gépet? Hihetetlen, de átlagos használatnál is képesek érezhetően lassúak lenni.
  • sgbo #10
    Átlagfelhasználó már ma sem nagyon érez különbséget....Kivítél ha vmi professzionális alkalmazást futtat, vagy ha játszik.
  • L3zl13 #9
    Még több mint egy évig nem tervezek cserét. Nem tudom addigra mennyit fog esni az ára, de az biztos, hogy akkor már nem veszek DDR2-t.
  • lee56 #8
    Az sokba fog kerülni neked, vagy ha vársz hogy olcsóbb legyen, akkor időbe :)
  • waterman #7
    nehogymár jó legyen a népnek.. kíváncsi leszek majd ha 6-7 év múlva eljutunk odáig, hogy az átlag felhasználó nem fog érezni semmi különbséget low-budget átlagos és gyors gép közt, akkor havá fejlesztgetnek majd?
  • L3zl13 #6
    Mondjuk itt meg kell jegyezni, hogy a DDR3 sokkal közelebb áll a DDR2-höz, mint a DDR2 a DDR-hez. Ezzel együtt persze nem kompatibilis.
  • dez #5
    Ez a memóriagyártók újabb akciója (némi hathatós Intel segítséggel), hogy kicsit helyretegyék a költségvetésüket. A DDR2 már "túl olcsó".

    A DDR2-1066, aztán DDR2-1333 kicsit jobb választás lesz egyelőre...
  • hiftu #4
    Miért tennék? A DDR2-t kezelik a DDR-s alaplapok? Ha nem lenne inkompatibilis, akkor nem kellene cserélnek mindent egyszerre, ami persze kevesebb haszonnal járna. Meg természetesen ez egy teljesen új, egyedi fejlesztés, amit nem lehet csak úgy a régi DDR2 technológiához mérni...
  • waterman #3
    a ddr3-as memória modulokat kezelik a ddr2-es alaplapok? pl az am2-es megoldások? vagy megint sikerült egy az előző generációval tökéletesen inkompatibilis dolgot kihozniuk a mérnököknek?