Gyurkity Péter

Intel: csökkenő fogyasztás és DDR3

Az Intel a legújabb hírek szerint már készül a négymagos asztali és szerverchipek új változataival, a cél a fogyasztás csökkentése. Partnereik eközben már a DDR3 memóriákon és az azokat befogadó alaplapokon dolgoznak.

A processzorgyártó a hét elején jelezte, hogy a Core 2 Quad Q6600 asztali, valamint a szerverekbe szánt Xeon X3220 és X3210 július közepén frissülni fog, mégpedig egy-egy új változat révén, amelyek a jelenleginél alacsonyabb fogyasztást tesznek lehetővé, valamint a nagyobb hőmérsékleteket is jobban elviselik. Mindez azt jelenti, hogy a 65 nanométeres technológiával készülő abszolút csúcskategóriás chipeket gyors ütemben igyekeznek tökéletesíteni.

Ezen új chipeket már a G-0 stepping jelöléssel látják el, legfőbb előnyük, hogy a jelenlegi 105 wattos jellemző fogyasztás helyett már csak 95 wattot igényelnek. A számítógépházban uralkodó nagyobb hőmérsékleteket is jobban elviselik, a hivatalos tűréshatár itt 62 Celsius-fokról 73 fokra ugrott. A processzorok kompatibilisek a jelenlegi alaplapokkal, mindössze egy BIOS-frissítést igényelnek. A cél a gyártó részéről nyilván a szélesebb közönség, elsőként a fanatikusok, a tuningolók meghódítása, még az AMD konkurens termékeinek megjelenése előtt.

Eközben már javában készülnek a harmadik generációs DDR-memóriákkal, pontosabban azok bevezetésével. A Hynix éppen most kapott zöld jelzést az Inteltől, ennek köszönhetően pedig hamarosan beindíthatja a sorozatgyártást. Az első - 1 gigabites - változatok 800, illeve 1066 MHz-es frekvencián futnak, 5-5-5-5, 6-6-6-6 és 7-7-7-7 késleltetési mutatókkal, sebességben tehát nem jelentenek előrelépést, a fogyasztás viszont az új technológiának köszönhetően itt is csökken. Ezt minimum 25 százalékosra becsülik, ami idővel lehetővé teszi majd a gyorsabb változatok megjelenését, amit a csíkszélesség leszorításával is igyekeznek elősegíteni.

A Gigabyte United ezzel egy időben készülő alaplapjait jelentette be, amelyek már a többször említett Bearlake családba tartoznak. Itt a DDR2 és DDR3 támogatás egyaránt elérhető lesz, a különböző változatok pedig több választási lehetőséget kínálnak az egyéb felszereltség tekintetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Godefroy #24
    Rosszul értelmezted amit írtam.
    Az alaplapon vagy DDR2 vagy DDR3 foglalat lesz egyszerre a 2 sosem, tehát vagy iylet veszel vagy olyat, ezt a vásárláskor el kell döntened.
    (DDR és DR2 esetében a 915 ös alaplapoknál ez volt, vagy ezt vagy azt támogatta, de nem egyszerre a2 fajtát)
  • lezso #23
    hát de az 1500 nem 1600!
    és ha kijön az 1600, akkor azt majd úgyis 2Ghz-ig lehet majd húzni, ráadásul nem is fognak annyit fogyasztani (ami tulajdonképpen qrvára nem érdekel), és tovább fogják bírni azon az órajelen.
  • Inquisitor #22
    Nem tudom mit olvastál, de a belinkelt tesztben a fószer az biza 1500MHz-es ramot használt ;)
    Nem hivatalosan meg az 1600-as már gyártásban van.
  • dez #21
    Amit írsz, az nagyobb változásoknál (pl. PCI/AGP->PCIe) nem kivitelezhető. De pl. a PCIe 2.0 kompatibilis a PCIe 1.1-gyel. (Sőt, szoftverek számára, az alacsony szintű API-k szempontjából még a PCI is kompatibilis a PCIe-vel.)
  • lezso #20
    megnéztem a linkedet az ASUS lapról...
    hát az írási és olvasási sebesség igen megyőző, de mit keres ott az a 70 ns-os késleltetés?!

    DDR és DDR2 összehasonlítás

    bár az igaz, hogy most egyelőre még csak 1066 Mhz-nél járnak, én mindenképp kivárom az 1600-at, csak akkorra már kijön a DDR4 vagy a QDR ;)

    Hát a hűbordákról annyit, h sztem a jövőben alaplapméretű hűtőbordákat fognak gyártani amelyek egyszerre hűtik a CPU-t, GPU-t meg a chipsetet is...
  • Tetsuo #19
    Ha bejön 1 új szabvány, minden gyártónak csak azt kéne gyártania és minimum 1 lépcsőt visszafelékompatibilisnak kéne lennie, minden alkatrésznek..
  • Tetsuo #18
    Valszeg arra gondolt h nem tudja fejleszteni a gépét, szinte csak ha komplett konfigot vesz, mert a modulokat már nem nagyon lehet külön cserélgetni, köszönhetően a sok buzi szabványnak.
  • Inquisitor #17
    Részben igazad van, de csak részben. Amikor bejön egy technológiai újítás, akkor az első szériát SOHA nem éri meg megvenni. (Lásd Intel LX alaplap vs BX, TNT1 vs TNT2, GF1 vs GF2)
    Ugye amikor valaki megveszi a még ki nem ismert új motyókat drágán, akkor esélye van rá, hogy drága ÉS sz*r terméket vállal be. (Early Adopter)
    Ebből kifolyólag én most majd akkor veszek DX10-es VGA-t, ha mindkét gyártó a második eresztésnél tart majd. ;)

    Az új P35 chipset meg nagyon tetszik (tudás), de ha eddig fikáztam a halom hűtőbordás NF6xx szériát, akkor mit szóljak hozzá, hogy ezeken 2x annyi hűtőborda van?

    GigaByte P35-DQ6
    Asus P5K3 Deluxe
    MSI P35 Platinum D3
  • Inquisitor #16
    Ezzel az a gáz, hogy Combo lapoknál akkor megint vagy csak 2db DDR2 vagy 2db DDR3 megy bele. Persze lehet az is elég (Samu gyárt már 4GB-os DDR2 memóriát!)
  • Akuma #15
    És van néhány olyan is, amihez nem lehet már hozzájutni, pl működő nagy floppy meghajtó...