Berta Sándor

Egyre nő a szerverek környezeti terhelése

A számítógépek már napjainkban a nagy-britanniai áramfogyasztás 10 százalékáért felelősek. Egy átlagos szerver körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot bocsát ki, mint egy terepjáró, állítja a Global Action Plan nevű környezetvédelmi szervezet.

Úgy tűnik, hiába vannak tetszetős bejelentések, tervek, a világon továbbra is kevés cég figyel oda szerverei környezeti terhelésére és fogyasztására. Persze a nagyválallatok célszámai között a környezetvédelem fokozása és az energiafogyasztás csökkentése amúgy sem kap nagy szerepet. Éppen ezért készítette el a Global Action Plan az An Inefficient Truth című tanulmányát és ezért sürgeti a vállalatokat és a kormányokat gondolkodásmódjuk megváltoztatására.

A szervezet becslése szerint a világon jelenleg mintegy egymilliárd számítógépet használ az emberiség, ezek felelősek a világ összes széndioxid-kibocsájtásának 2 százalékáért. A Global Action Plan a felmérés során összesen 120 brit cég informatikai vezetőit kérdezte meg. Több mint a felük tisztában volt azzal, hogy a PC-k és a szerverek hatással vannak a környezetre, ennek ellenére 86 százalékuk nem tudta megmondani a használt készülékek széndioxid-kibocsátását mutató - úgynevezett Carbon Footprint - értéket. Ennek oka, hogy a legtöbb konszern az energiaszámlákat a közös költségvetéséből fizeti, így az IT-részleg vezetői és munkatársai még azt sem tudják megmondani a legtöbb esetben, hogy mennyit is fogyaszt a számítógépközpont.

Nagy-Britanniában az áramfogyasztás 10 százalékáért a számítógépek felelősek, ez annyi energia, amennyit négy erőmű állít elő. "A legnagyobb probléma az, hogy az alkalmazott rendszerek nem elég hatékonyak és a szakemberek nincsenek tisztában azzal, mennyit is fogyasztanak vagy mennyi a károsanyag-kibocsájtásuk" - közölte Trewin Restorick, a Global Action Plan vezetője. Restorick szerint a helyzet kialakulásában a legnagyobb felelősség a brit kormányt terheli, hiszen a szükségtelen mértékű adattárolás jelentősen ront az amúgy sem túl rózsás környezetvédelmi értékeken.

Emellett szükség lenne a hatékony és keveset fogyasztó rendszereket vásároló, illetve működtető cégek és intézmények támogatására akár adókedvezmények, akár más segítség formájában. A Global Action Plan megállapításai egybecsengenek a korábbi felmérések tapasztalataival. Nyugat-Európában nem véletlenül tekintik az internetet szinte klímagyilkosnak, még ha a jelző kétségtelenül túlzó is. Az azonban tény, hogy a legújabb becslések szerint a teljes internet, illetve a világ légiközlekedésének szén-dioxid-kibocsátása megegyezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Max7 #30
  Egy falhűtésnél a rendszer zárt! tehát pára nem keletkezik maximum az csapodik ki ami a szobában van! ez 300m2 meg lehet oldani 10 cerezit stop páraelszívóval és ha már nincs pára vagyis a páratartalom kicsi az nem fog nőni maximum az ajtónyitogatásokkal!

  De ha a kákán is csomót keresünk akkor miért nem szél, vízi, vagy egyéb más környezetbarát erőművel termelik az áramot? Szerintem az EU még támogatja is!
 • chuky123 #29
  "szakemberek nincsenek tisztában azzal, mennyit is fogyasztanak vagy mennyi a károsanyag-kibocsájtásuk" ???
  Mért kéne tudni hogy mennyi a károsanyagkibocsáltásuk mikor nem a szerver szobának van co2 kibocsáltása. Ez az erőművektől függ.
  A fogyasztásról meg annyi hogy megnézik a havi villanyszámlát azt csá.
  Amugy a Szlovákok nem szaroznak "csak" 3 atomreaktort terveznek 3 helyen.
  Persze van félelem az atomerőművekkel szemben de még mindig ez a legtisztább Energiaforrás és leghatékonyabb.
  Lásd Bősnagymarosi vizlépcsőt mi lefulytuk a szlovákok termelik az áramot belőle.
 • AgentKis #28
  "Az a baj a mai emberekben hogy mindent lehet csak akarni kell!"

  Ezt módosítanám ilyanre: hogy mindent lehet csak lóvé kell hozzá!

  Ma magyarországon 1 lakás, vagy családi ház méretű (30-300m2) épületben az egyetlen olyan alternatív energiaforrás amely megtérülhet a napkollektor. A többi olyan drága, hogy csak akkor lesznek életképesek, ha az energiaárak a jelenlegiek 3-4 szeresére emelkednek. Mondjuk bizakodó vagyok, mert ez utóbbi jó úton halad, csak sajna az energiaáremelés minden más terméket (hőszivattyú, napelem, szélkeré, akkumlátor stb.) is drágít, így már nem vagyok annyira bizakodó...
 • AgentKis #27
  Fal és padlófűtésnél elég, és a felületek is elég nagyok hozzá. Viszont egy meglévő épületet ilyenné alakítani sokkal drágább mint beradiátorozni, mivel az összes érintett fal és padlóburkolatot bontani és újraépíteni kell.

  A kinti levegővel való hőcsere valóban sok helyen jó megoldás lehet a hűtésre, persze leginkább télen.

  A páratartalom a falhűtésnél is bejátszik az állandóan nyirkos hideg fal gyönyörű szép liláskékes penészt növeszt magára. Hameg nem páraáteresztő anyaggal burkolod, a lecsapódó víz a fal tövéből elvezethető, de élettérnek az ilyen fal kb. olyan mint takarónak a nejlonzsák, persze szerverszobába nem rossz...

  Azt hogy a sima falfűtés önmagában 3/4 fűtésszámlát eredményez esetleg a hőszivattyús fűtésnél tudom elképzelni, pont azért, mert annak hatásfoka a hőkülönbséggel arányos. Fosszilis vagy villamos (azaz hagyományos) fűtés esetén, a hőleadó felület mérete nem sokat számít a költségoldalon.
 • Max7 #26
  Ha falfűtésről van szó akkor bőven elég a 30 fok is hiszen a falak ontják a hőt! A lényeg hogy sima falfűtéssel is lehet spórolni a fűtésen mégpedig a 3/4-ét a számlának!

  Itt a servereknél igazából a hűtésen van a hangsúly mert most hogy kint 1-2 fok van addig mondjuk a bixben 20-25 fok van mert az épületet fűtik, de a serversobát meg légkondival hűtik... télen egy kis légcserélő is elég lenne ami modjával cserélné a levegőt igaz itt felmerül máris egy gond mégpedig a páratartalom....

  Az a baj a mai emberekben hogy mindent lehet csak akarni kell!
 • AgentKis #25
  Szerintem megoldás lenne, ha a hardver eszközök csomagolásán kötelező lenne feltüntetni az üresjárati és a teljes terhelés melletti energiafogyasztást, legalább arányosan akkora betűkkel, mint a cigisdobozon lévő riogatásokat. Mert az átlagparasztnak fogalma sincs mennyit fogyaszt a gép amin otthon kvékezik a gyerek 10 órát naponta, ő meg cserélgeti energiatakarékosra az égőit közben...
 • AgentKis #24
  Ilyesmire gondolog, csak ezt egy kivállalat titkárnője, vagy a het 2 órában ott lévő informatikus nem nagyon fogja összerakni. Erre kellenének bolti alkatrészek, konfigok.
 • AgentKis #23
  Azért az a gázmotor nem isten. Egyrészt nem villanyt, hanem hőt állít elő nem 1 hanem 2 m3 ből a 41KW fűtésteljesítményt. De ennek is a 2/3-át a hőszivattyú, ami akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha a hőkülönbség kicsi, tehát a radiátorokat nem nagyon kell vele 35 foknál melegebbre nyomni. Így kb. 3x annyi hasznos radiátor felület kell hozzá mint a hagyományos fűtés akár 70 fokos vizéhez. És itt rá is térnék eme "környezetbarát" technológia hátrányára! Ez pedig az ára. Egy normál családi ház esetén egy ilyen készülék megtérülési ideje, még a mai energiaárak mellett is, a készülék beszerzési és beépítési költésgeit számolva kb. 4-5 ször hosszabb idő mint a készülék várható élettartama. Arról nem beszélve, hogy az az egy két nap amíg a cucc motorgenerálon van a szerelőnél (mint minden 4 ütemű ottómotor időnként) addig se fűtés se hűtés. Ha ez nyáron van az istenes, de tél közepén a pár nap alatt minden szétfagyhat a házban, úgyhogy valami tartalék rendszer nam árt mellé.
 • dartois83 #22
  Egyetértek Max7, a szerverek energiaellátását meg hűtését meg lehet máshogy is oldani, nem azzal van a probléma. Másrészt azzal nem kalkulálnak, hogy az internet mennyivel csökkenti a távolságokat, nem kell fizikailag megjelenni személyesen, vagy postázni dolgokat. Ezzel is spórolunk....
 • Max7 #21
  egy servizes simerősöm mesélt ilyen vinyókról aszema samsunk vinyok dolgoznak így vagy a maxtor :S már nem emlékszem.

  A falhűtés / fűtés allatt én ezt értem:  Hűtésnek bőven elég talajvizet keringtetni a csövekben! Szükség van 2 kútra eggyikből jön a víz másikba meg megy! bőven elég egy 80W-os keringtető szivattyú!

  De vannak olyan rendszerek ami úgy müködik mint egy hűtőgép és zárt tartálya van! Tehát van egy tartály ami egy hűtőgép motor fűt és azt keringteti a rendszerben.... Most állunk új hütőgép vásárlás alött és nézem az A kategoriás hűtőgépek 280KW energiát fogyasztanak / év, tehát nagyon durva és erős számolás után megálípthatjuk hogy 1kw-ot fogyaszt egy ilyen motor naponta ami napit hasonlíthatunk a 1kw-ot oránkénti fogyasztású légkondicionáló berendezéshez végülis 24x-esét sporolhatjuk meg állandó müködés közben és tegyük hozzá hogy 1 egységel 1 szobát tudunk hűteni míg a falhűűtés az egész lakáson képes áthaladni! Bőven elég a 80wattos keringtető szivattyúval a 10 fokos vizet keringtetni!

  A falfűtés meg könnyen átkapcsolható ha egy rendsezr ki van építve! használható geotermikus fűtés de javallot a gázmotor amit lentebb írtam!

  Érdemes megfigyelni hogy 1 m3 gázból 41kw elektromos áram álítható elő! Számoljunk utánna hogy egy átlag családnak 300kw áramfogyasztása van ami 10.000 ft körül van... 300/41kw = 7,3m3 gáz aminek ha árát 200ft-tal számljuk támogatás nélkül nagyon dútván számolva 2000ft és tized annyi károsanyagkibocsájtásről van szó!