Gyurkity Péter

Lassan terjednek a "zöld" technológiák

A Forrester Research tanulmánya szerint bár a zöld megoldásoknak a nagyvállalatok is egyre nagyobb figyelmet szentelnek, a legtöbb cég még adós a megfelelő részleg kialakításával és a technológiák alkalmazásával.

A kutatócég tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy bár a környezetbarát megoldások jelentőségét a legtöbb szereplő folyamatosan hangoztatja, a tettek egyelőre elmaradnak, és az érintett cégek többnyire csak szóban ilyen határozottak. Bár abban meglehetősen nagy az egyetértés, hogy a zöld technológiák a hatékonyság és a takarékosság, így pedig közvetett módon a költségek lefaragásában is szerepet játszhatnak, a legtöbben még adósak a szükséges lépések megtételével.

A tanulmány készítése során megkérdezett 124, különböző IT-cégeknél dolgozó szakértő 85 százaléka olyan értelemben nyilatkozott, hogy a környezetvédelmi, azaz "zöld" szempontok fontosnak tényezőnek számítanak a tervezés folyamata során, ám mindössze egynegyedük válaszolhatott igennel arra a kérdésre, hogy a beszerzés során is figyelmet szentelnek-e ezen szempontoknak. A legtöbb esetben egyetlen tényező kerül a figyelem középpontjába, ez pedig a költségek csökkentése, vagyis a zöld technológia legtöbbször csak akkor érvényesül, ha annak alkalmazása egyben a költségek csökkenését is eredményezi.

A beszerzéseken gondolkodó cégek, nagyvállalatok ebben a tekintetben a szállítók lépéseire várnak, egészen pontosan arra, hogy maguk a gyártó tervezzék és állítsák össze termékeiket oly módon, hogy az jobban megfeleljen a környezetvédelmi szempontoknak. A legtöbben ugyan számítanak arra, hogy a jövőben a saját beszerzéseknél is egyre nagyobb szerepet kapnak a zöld szempontok, ám jelenleg keveslik a szállítók oldaláról megfigyelhető ilyen jellegű ajánlatokat, így a terület csak szép lassan hódíthat teret.

A költségcsökkentés mellett emlegetett másik két szempont, a hatékonyság és a vállalatok felelőssége tehát egyelőre nem sok szerephez jut. A jövőt illetően azonban a Forrester is optimista, szerintük ugyanis az elkövetkező időszakban egyre több piaci szereplő határozza el magát a környezetbarát technológiák beszerzése mellett, és ezekben a vásárlásokban már nemcsak a költségek csökkentése számít majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!