• Max7
    #21
    egy servizes simerősöm mesélt ilyen vinyókról aszema samsunk vinyok dolgoznak így vagy a maxtor :S már nem emlékszem.

    A falhűtés / fűtés allatt én ezt értem:



    Hűtésnek bőven elég talajvizet keringtetni a csövekben! Szükség van 2 kútra eggyikből jön a víz másikba meg megy! bőven elég egy 80W-os keringtető szivattyú!

    De vannak olyan rendszerek ami úgy müködik mint egy hűtőgép és zárt tartálya van! Tehát van egy tartály ami egy hűtőgép motor fűt és azt keringteti a rendszerben.... Most állunk új hütőgép vásárlás alött és nézem az A kategoriás hűtőgépek 280KW energiát fogyasztanak / év, tehát nagyon durva és erős számolás után megálípthatjuk hogy 1kw-ot fogyaszt egy ilyen motor naponta ami napit hasonlíthatunk a 1kw-ot oránkénti fogyasztású légkondicionáló berendezéshez végülis 24x-esét sporolhatjuk meg állandó müködés közben és tegyük hozzá hogy 1 egységel 1 szobát tudunk hűteni míg a falhűűtés az egész lakáson képes áthaladni! Bőven elég a 80wattos keringtető szivattyúval a 10 fokos vizet keringtetni!

    A falfűtés meg könnyen átkapcsolható ha egy rendsezr ki van építve! használható geotermikus fűtés de javallot a gázmotor amit lentebb írtam!

    Érdemes megfigyelni hogy 1 m3 gázból 41kw elektromos áram álítható elő! Számoljunk utánna hogy egy átlag családnak 300kw áramfogyasztása van ami 10.000 ft körül van... 300/41kw = 7,3m3 gáz aminek ha árát 200ft-tal számljuk támogatás nélkül nagyon dútván számolva 2000ft és tized annyi károsanyagkibocsájtásről van szó!