Berta Sándor

YouTube-videóval a bálnavadászat ellen

Új megoldásokkal próbálja meg a japán fiatalok figyelmét felhívni a bálnavadászatra és az az által okozott problémákra az ausztrál kormány.

Malcolm Turnbull ausztrál környezetvédelmi miniszter egy több perces YouTube-videóban minden országot, de különösen Japánt arra szólított fel, hogy hagyjanak fel a bálnavadászattal. A rövidfilmben olyan ausztrál gyerekek is láthatók, akik szintén a világ legnagyobb emlőseinek leölése ellen tiltakoznak. "El tudjátok képzelni, hogy milyen lenne az élet a Földön e nagyszerű teremtmények nélkül?" - kérdezte a videóban a politikus, aki egyúttal arra is emlékeztetett, hogy száz évvel ezelőtt a túlzott mértékű bálnavadászat majdnem az emlősök kihalását okozta.


Japánt évek óta élesen támadják, mert elkeseredetten ragaszkodik a bálnavadászati jogához. Idén például a japán kormány 50 púpos- és 900 törpebálna leölését akarja engedélyezni. A szigetország azzal érvel, hogy tudományos célok miatt engedélyezi a bálnavadászatot, ezzel szemben sokan úgy vélik, az állatok inkább a gazdagok asztalaira és a halpiacok standjaira kerülnek ételínyencségek és különleges ételek alapanyagainak formájában.


A munkájukat védő halászok tudományos kutatás és "A Greenpeace félrevezeti az embereket!" feliratú táblákat tartanak a fényképező emberek felé

"Olyan programot indítottunk, amelyben a rajtuk elhelyezett szenzorok segítségével pontosan megfigyelhetjük és képet kaphatunk elsősorban a rarotongai és az új-kaledóniai bálnák életéről, megtett útvonalairól, a populáció vándorlásáról anélkül, hogy le kellene őket vadásznunk. Ahhoz képest, hogy mennyi állatot leöltek, nem mondhatjuk, hogy a japán kutatók túl sok tudományos eredményt értek el" - nyilatkozták a Greenpeace Új-Zéland munkatársai.


Antje Helms, a Greenpeace tengerbiológusa nemrég a bálnvadászatot az óceánok világát fenyegető három legnagyobb probléma közé sorolta, a túlzott mértékű halászat és a környezetszennyezés mellett. "A legjobb az lenne, ha hatalmas tengeri nemzeti parkokat hoznának létre. Célszerű volna az óceánok felületének 40 százalékát ilyen védett területté nyilvánítani, hogy a halpopuláció magához térjen és megerősödjön. Egy ilyen lépéssel a halászok járnának a legjobban" - közölte a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jin #12
    Rohadt egy népeség a feredszeműeké. A koreaika meg kutyát esznek, sülve,-főve.
  • raingun #11
    Ja, és nemrég dumáltak rá hogy legyek greenpeace állandó támogatója (havi ezerforint). De nem bántam meg, nem mondom hogy minden akciójukkal egyetértek, de a nagyrészével igen. Pont most kezdtek egy bálna mentő kampányba. Ennyit én is tehetek értük.
  • Max7 #10
    Na azért vigyázzunk egy hajó elsüllyesztésével szennyeznénk a vizeket míg szinesfémként forgalmazva szél illetve vizierőművek építésére jó lenne!

    Továbbá nem vagyunk istenek, hogy eldöntsük, hogy kinek milyen büntetés jár de azért a szemet szemért fogat fogért elvet be lehetne vezetni tehát a fóka elpusztul mert lenyúzzák a bőrétt hát a vadásznak a bőrét is le lehetne nyúzni! Ha túl éli így járt .... járhat discoba ismerkedni legalább a nők nem mondhatják neki hogy van bőr a pofádon viszont ha meg nem akkor megoldodik a föld és a szemét probléma.... egyréteg föld egy réteg aljas szemét!

    A vadászatot az elöttem szólokhoz hasonlóan én is elitélem, de ott van az a tény, hogy csúcsragadozók vagyunk a hús az életünk! szüksége van a szervezetünknek fehérjére! Én pl szeretem az őzeket! De nem csak az álatkertben hanem megfelelően elkészítve! Nyilván ahol túlszaporodik az őzike lehet vadászni de nem kínozni! És itt a kulcsszó!

    Továbbá ha megnézzük a magyar vadász társaságot, akkor láthatjuk hogy csak a tulszaporodott állatk vadászására adnak engedélyt és azt is pénzért, továbbá TALÁN ez az egyetlen egy pénzforrás ami visszajut a természetbe és nem a politikusok nyulják le ugyanis ebből a pénből télen etetik az álatokat így éhíség nem pusztít köztük!

    Bálnákat európai úniós szinten védett álatnak kéne nyílvánítani és ha a japán népszavazás úgy dönt hogy nem fogadják ezt el akkor hasonló modon szenvedjenek ők is hirosimát megismételve!
  • raingun #9
    Én sem bírom a vadászokat, de ettől még az ő munkájuknak haszna is van. No de védett állatra...
    Ahogy a sok olasz, amikor lenyír itthon több ezer védett madarat. Az már megintcsak kilövés engedélyes lenne nálam.
  • Zoleeca #8
    Azért minden vadászt nem kell utálni. Fontos feladatuk az esetlegesen túlszaporodó populációk ritkítása, ha jól tudom. Sok vadásznak ez lehet a munkája is. Az meg hogy van aki hobbiból vadászik (a vadásztársaságok által felügyelve), ritkítva a túlszaporulatot még jó is lehet ugyanis ha jól tudom még fizet is a társaságoknak, így mindenki jól jár (na jó a vad nem, de a populáció lehet).
    Félreértés ne essék a veszélyeztetett fajok vadászatát én is elitélem. Pláne ha annak puszta célja a profit, és az ínyencek kielégítése, nempedig az egyszerű létfentarás pl ott ahol nincs más élelem.
  • eto demerzel #7
    2 ora sok 1 hajo elhagyasahoz. 10 perc doszt eleg. a katonassagban is 10 perc alalt kel elkeszulni. :) amugy is minek figyelmeztetni oket? ok sem szolnak elore a balnaknak.
  • duke #6
    "Én kiadnám az összes bálnavadász hajóra az elsüllyezthető engedélyt.
    Persze kimondottan kutatási céllal..."

    Tenyleg erdekes volna es hasznos is .A discovery csinalhatna belole egy sorozatot.A "sullyedo meszarszekek" cimmel.Adni az embereknek 2 orat,hogy elhagyjak a hajot,aztan indulhatnak a torpedok meg a bombak.
  • teddybear #5
    Azt még megértem, ha az eszkimók időnként el-elkapnak egy-egy bálnát, nekik ez a hagyományos élelemük, meg a fóka, vagy a hal. Ott, nincs más, vagy ezt eszik, vagy éhenhalnak! De a japánok csak a háború után szoktak rá a bálna és delfinhúsra. Nem hiszem, hogy nekik nincs más, amit ehetnének.
  • Devotus #4
    egyetértek
  • snorbi #3
    Egyetértek.
    De én kb. ugyanennyire utálok minden rohadt vadászt, különösen:
    - amikor prémjükért vadásszák az állatokat (pl. kölyökfókák élve megnyúzása), arról nem is szólva, hogy a sok hülye picsa ezeket képes hordani is
    - amikor valaki élvezetből, hobbiból, kedvtelésből vadászik
    Ha én lennék a diktátor, ezek az emberek nagyon lassú és fájdalmas halált halnának...