Kruza Richárd

Az Apple a környezet­védelemért

Az Apple-t nemrégiben olyan kritika érte, miszerint nem tesz eleget a környezet megóvásáért. Steve Jobs most megjelent nyílt levelében ad tájékoztatást a cég ilyen irányú törekvéseivel kapcsolatban.

"Az Apple alapvető politikája, hogy nem kürtöli szét terveit. Emiatt ügyfeleink, részvényeseink, alkalmazottaink és az egész ipar semmit nem tud a környezetvédelemmel kapcsolatos elképzeléseinkről. Mától változtatunk ezen a politikán" - olvasható Jobs írásában.

Jobs szerint az Apple mostantól megszünteti a kijelzők gyártásában a floureszkáló lámpák felhasználását, ezáltal kiiktatja a higanyt, mivel az mérgezi a tengereket. A világításhoz nemsokára kizárólag LED-es technológiát fognak alkalmazni. Az iPod-ok egyébként már most is LED-es kijelzőkkel vannak felszerelve. "2007-ben meg fognak jelenni az első LED-es kijezőjű Mac gépek. A LED-es kijelzők elterjedése alapvetően a technológia fejlődésén múlik" - mondta Jobs.



Az Apple 2008 végéig a gyártásban kiiktatja a PVC és a bróm felhasználását. "Az elmúlt években fejlesztéseink arra irányultak, hogy ezek helyett alternatív megoldásokat találjunk. Közel vagyunk a megoldáshoz" - mondta Jobs, aki külön kiemeli azt, hogy a többi cég nem elég gyors ezen anyagok kiiktatásában: a Dell és a Lenovo csak 2009-ig oldja meg a problémát, a HP-nak pedig még ilyen irányú tervei sincsenek. Betiltották továbbá az RoHS által mérgező kategóriába sorolt kemikáliák felhasználását, amilyen például a kadmium és a króm. "Az Apple - más kemikáliák mellett már évekkel ezelőtt kiiktatta ezeket az anyagokat, és jobb minőségű fémeket és műanyagokat használ a gyártásnál. Sok cég a mai napig használja ezeket az anyagokat" - jelentette ki Jobs.

Az Egyesült Államokban 150 kiskereskedelmi egységben le lehet adni a már szükségtelen iPod-okat. "Az idén ezt a rendszert ki akaruk terjeszteni az egész világra" - áll a közleményben. A környezetvédelmi szervezetek szerint az Apple akciója örvendetes, de nem kielégítő. Barbara Kyle, a Computer Takeback Campaign kordinátora szerint "ez egy jó lépés az Apple részéről, legalább betekintést ad abba, hogy mit is csinálnak.". Kyle szerint azonban a újrafeldolgozás ebben az esetben csupán az iPodra vonatkozik, és szó sincs az összes többi kukába dobott, környezetet szennyező termékről.

Jobs elnézést kért a tájékoztatás elmaradása miatt és elmondta, évről évre újabb intézkedéseket fognak tenni a környezet megóvása érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #11
    A dáridózzunk Laj-Csii- val már made in China /Sumo kategori/
  • Mas-Thief #10
    Nah, akkor lenne vége a világnak, ha már a Skót Whiskey is médin csajna lenne...
  • DJ Boss #9
    AMD mag? :)
    Meyer Sound hangeszközök?
    jónéhány autótípus?
    Whiskey?
    soroljak még? :)
  • Mas-Thief #8
    Ne haragudj, írj valamit ide, amit nem kínában gyártanak!
    Most nekem hirtelen 1 sem jut eszembe.

    Ilyesmi pl, hogy "gyerek", az nem ér... bár lassan már a gyerekek is csak ott készülnek.
  • FoodLFG #7
    De legalább amit ott gyártanak az occsó is... ...vagy mégsem ?
  • NEXUS6 #6
    Aki Kínában gyártat, mint pl az Apple is az monnyon akármit, valójában nagyívben tesz a környezetre. Mer ugye a kínai gazdaság energia hatékonysága töredéke a Nyugat-európainak. Vagy is aki ott gyártat az ugyan olyan termék előállításáával többszörös CO2 mennyiséget juttat a légkörbe, mintha ugyan ezt erre felé tenné!
  • Wittao #5
    EU-ban már nem lesz nehéz... pl. Magyarországon is működik a dolog.
  • dawinD #4
    "Az idén ezt a rendszert ki akaruk terjeszteni az egész világra"
    na itt veszítette el nálam az egész közlemény a hitelét.
  • Gerygrey #3
    Együnk zöldalmát :)
  • BiG G #2
    a másik az tegnapi ;) ráadásul az apple-szapuló.