Berta Sándor

Az internet segíthet a környezet védelmében

Szerdán illusztris vendég, Al Gore egykori amerikai alelnök és idei Béke Nobel-díjas tette tiszteletét a mobilkom austria távközlési cég bécsi rendezvényén.

A politikus felszólalásában felhívta a mobile.futuretalk 07 nevű eseményen megjelent 900 jelenlévő vendég figyelmét arra, hogy az internet és a mobil kommunikációra fontos feladat hárulhat a környezet védelmében. Al Gore szerint az internet és a mobil kommunikáció sokat segíthet a kényelmetlen témák megjelenítésében és megvitatásában. Ezenkívül hangsúlyozta, hogy a bolygó védelme és a szabad kommunikáció összetartozó kérdések.

"Bolygóméretű vészhelyzet előtt állunk és gyorsan kell cselekednünk. Az olyan technológiák, mint az internet és a mobil kommunikáció lehetnek a megoldás kulcsai. A tudás hatalmát soha sem szabad lebecsülni és a tudás a digitális forradalomnak köszönhetően mindenki számára elérhető lesz. Egyetértek Bob Geldoffal, aki azt mondta, hogy a mobil kommunikáció a társadalom szabadságának jele. A technológiák elterjedése szabadságot hoz és fontos, hogy a világháló a jövőben is szabad legyen" - szögezte le Al Gore.

"Ráadásul így a kényelmetlen témák sem lesznek megkerülhetők. Ideje, hogy globális civilizációként tekintsünk magunkra és hogy a környezetünk állapotával kapcsolat minden tudás egy kritikus tömeget érjen el, hogy befolyásolhassuk a politikát. Mindenünk megvan, amivel ezt a válságot megoldhatjuk, már csak a politikai akarat hiányzik. Pont az Egyesült Államoknak kellene jó példával elöl járnia a világ többi országa előtt" - tette hozzá a politikus. "A Current TV az online generáció televíziós projektje. A cél az, hogy mindenki beküldje a saját videóit, amiket utána a látogatók értékelnek. Vagyis a felhasználók döntik el, hogy mit szeretnének látni" - mondta végül Al Gore.

"Az internet és a mobil kommunikáció, valamint a klímavédelem közel sem ellentétesek egymással. Sőt! Mi egy olyan ágazatot képviselünk, amely nagyon is sokat tehet a környezet védelme érdekében. Minél korszerűbb egy technológia, annál kevesebb papírra és megtett kilométerekre van szükség" - csatlakozott az egykori alelnökhöz Boris Nemsic, a mobilkom austria vezetője is. Nemsic kijelentette, hogy a vállalat amióta átállt az elektronikus számlákra, 10 000 tonnával mérsékelte a széndioxid kibocsátását. Amennyiben a tízmillió osztrák egy vagy két napig otthon dolgozna, akár évente tizenegy millió tonnával is csökkenthető lenne a széndioxid kibocsátás.

Érdekesség, hogy Al Gore egy korábbi beszédében szintén az informatikai vállalkozások vezető környezetvédelmi szerepét emelte ki. Az egykori alelnök a jelentős IT-vállalatok vezetői előtt idén februárban megtartott beszédében tért ki az ágazat úttörő szerepére, amely az elkövetkező években még nagyobb hangsúlyt kaphat. A globális felmelegedés, a fokozódó környezeti problémák korában ugyanis szerinte az informatikai, biotechnológiai cégek, kutatások mutathatnak utat, és a folyamatos, gyors ütemű fejlődéssel elkerülhető a vég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Myron #1
    climateprediction.net
    Ha csatlakoztok a projecthez, a ti számítógépeitek is beszállnak a számolgatásba és így biztosabb értékek jönnek ki h milyen időre számíthatunk az elkövetkezendő 100 évben.