Napi Online

A szerverek is megérzik a kánikulát

Szakértők úgy vélik, az átlagosnál magasabb, 40 fok körüli hőmérsékletet a számítógépes munkaállomások még elviselik, a szerverek azonban már hibásan működhetnek.

Még nagyon gyakori, hogy kis és még kisebb vállalkozások a kiszolgáló számítógépeiket nem külön, pormentes, légkondicionált teremben tárolják. Ez azért lehet káros, mert az átlagosnál magasabb hőmérséklet nem csak előre nem tervezett leállásokat okozhat, hanem a számítógépek, a rajtuk tárolt adatok is sérülhetnek - jelentette ki lapunknak Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a magas hőmérsékletnél is veszélyesebb lehet, ha a szervert olyan teremben tárolják, amely ugyan napközben légkondicionált, ám a munkaidő végével a hűtést kikapcsolják. A változó hőmérséklet nagyon megviselheti az érzékeny szerkezeteket - mondta Fóti.

A szerverek és az adatközponti megoldások számára optimális környezeti jellemzőkre jelenleg nincs elfogadott nemzetközi szabvány. A szakmában legelfogadottabb ajánlást az ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers - hűtéssel, fűtéssel és fagyasztással foglalkozó amerikai mérnökök szövetsége) fogalmazta meg. Eszerint a szerverek számára az adatközpontokban 20 és 25 Celsius-fok közötti hőmérséklet az optimális.

A munkaállomások (számítógépek, nyomtatók) esetében nincs hasonló ajánlás, a gyártói előírásokat célszerű betartani, és arra érdemes ügyelni, hogy 28-30 fok alatt maradjon a hőmérséklet - közölte Szarka Attila, az APC-MGE Magyarországi Kereskedelmi Képviselet rendszermérnöke. Mint elmondta, a nyomtatók, irodai számítógépek magasabb környezeti hőmérsékleten is működnek (de a gyártói előírásokat komolyan kell venni). Negyven fok feletti hőmérsékletnél viszont már egyértelműen megnő a meghibásodás valószínűsége, csökkenhet a berendezések élettartama. Nagy teljesítményigényű, számításigényes alkalmazások (DTP, multimédia, 3D-s alkalmazok) esetén nem elhanyagolható hatás a számítógépek számítási kapacitásának a csökkenése sem.

Amikor a szerverszoba hőmérséklete elkezd felfelé kúszni, gyakori reakció, hogy a rendszergazda "levetkőzteti" a szervereket, hadd hűsöljenek egy kicsit. A mai modern kiszolgálókban azonban a pontos, hatékony hűtésben a számítógép háza és a dobozon belül képzett légcsatornák is részt vesznek. A burkolat eltávolítása olaj a tűzre - figyelmeztet a NetAcademia igazgatója.

Nyári időszakban nemcsak energiatakarékossági szempontból érdemes a számítógépeket távozáskor kikapcsolni, hanem azért is, mert így egy esetleges túlmelegedés (például a hűtési rendszer leállása miatt) nem károsíthatja a berendezéseket - javasolja Szarka. Szerverszobák esetében a megfelelő hőmérséklet szinten tartásáról precíziós, redundáns hűtési rendszer üzemeltetésével javasolt gondoskodni. Szerverszobákban, adatközpontokban intelligens felügyeleti rendszerek szolgálnak arra, hogy azonnal kiértesítsék a felelősöket, ha beavatkozásra van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #6
    Sőt, innen azt is megtudhatjuk, hogy egy kis hőgutánál sokkal rosszabb dolgok is megeshetnek egy szerverrel. Pl.:
    http://worsethanfailure.com/Articles/It_Doubles_as_a_Saw_Horse.aspx
  • BiroAndras #5
    Én azt mondanám, hogy nincs olyan elmebeteg, aki egy komolyabb szervert légkondi nélkül üzemeltet. De mint a Daily WTF rendszeres olvasója, pontosan tudom mennyire gyakori eset ez.
  • asdasdasd #4
    Ahol olyan meleg van, hogy lehal tőle a szerver, ott érdemi munka úgysem folyik.
  • dirty dogg #3
    a net "leálllás" nem valószínű, hogy azért van, mert melegük van a gépeknek :)
  • abzu #2
    Azért érdekes ez a cikk, mivel télleg sok helyen tapasztalni net leálást megakadásokat kisebb falvaknák meg ilyen helyeken. Egyébként meg vannak normális hűtésű szerverek. Pl az Apple Servere kifejezetten normális hűtéssel rendelkezik.
  • BlackRose #1
    Én is "szakértő" vagyok és úgy vélem, hogy ez hülye duma. Elöször is akinek a Szerver fontos munkát végez (mission critical) az vagy megoldotta az ilyen apróságot vagy a veszteségel kell számolnia. De alapjában nem hiszem, hogy létezik olyan barom cég akinek néhánytizezer vagy százezer dolláros szervere légkondi nélküli teremben van, főleg ha tudjuk, hogy már majdnem mindenhová légkondit szerelnek. Az apro "szerverek" amelyek egy kis céget látnak el meg általában nem mission critical és általában csak egy szervernek keresztelt munkaállomásról van szó. Mindenesetre a felhajtás felesleges. Még, hogy szakértők... :)