30
  • Max7
    #30
    Egy falhűtésnél a rendszer zárt! tehát pára nem keletkezik maximum az csapodik ki ami a szobában van! ez 300m2 meg lehet oldani 10 cerezit stop páraelszívóval és ha már nincs pára vagyis a páratartalom kicsi az nem fog nőni maximum az ajtónyitogatásokkal!

    De ha a kákán is csomót keresünk akkor miért nem szél, vízi, vagy egyéb más környezetbarát erőművel termelik az áramot? Szerintem az EU még támogatja is!
  • chuky123
    #29
    "szakemberek nincsenek tisztában azzal, mennyit is fogyasztanak vagy mennyi a károsanyag-kibocsájtásuk" ???
    Mért kéne tudni hogy mennyi a károsanyagkibocsáltásuk mikor nem a szerver szobának van co2 kibocsáltása. Ez az erőművektől függ.
    A fogyasztásról meg annyi hogy megnézik a havi villanyszámlát azt csá.
    Amugy a Szlovákok nem szaroznak "csak" 3 atomreaktort terveznek 3 helyen.
    Persze van félelem az atomerőművekkel szemben de még mindig ez a legtisztább Energiaforrás és leghatékonyabb.
    Lásd Bősnagymarosi vizlépcsőt mi lefulytuk a szlovákok termelik az áramot belőle.
  • AgentKis
    #28
    "Az a baj a mai emberekben hogy mindent lehet csak akarni kell!"

    Ezt módosítanám ilyanre: hogy mindent lehet csak lóvé kell hozzá!

    Ma magyarországon 1 lakás, vagy családi ház méretű (30-300m2) épületben az egyetlen olyan alternatív energiaforrás amely megtérülhet a napkollektor. A többi olyan drága, hogy csak akkor lesznek életképesek, ha az energiaárak a jelenlegiek 3-4 szeresére emelkednek. Mondjuk bizakodó vagyok, mert ez utóbbi jó úton halad, csak sajna az energiaáremelés minden más terméket (hőszivattyú, napelem, szélkeré, akkumlátor stb.) is drágít, így már nem vagyok annyira bizakodó...
  • AgentKis
    #27
    Fal és padlófűtésnél elég, és a felületek is elég nagyok hozzá. Viszont egy meglévő épületet ilyenné alakítani sokkal drágább mint beradiátorozni, mivel az összes érintett fal és padlóburkolatot bontani és újraépíteni kell.

    A kinti levegővel való hőcsere valóban sok helyen jó megoldás lehet a hűtésre, persze leginkább télen.

    A páratartalom a falhűtésnél is bejátszik az állandóan nyirkos hideg fal gyönyörű szép liláskékes penészt növeszt magára. Hameg nem páraáteresztő anyaggal burkolod, a lecsapódó víz a fal tövéből elvezethető, de élettérnek az ilyen fal kb. olyan mint takarónak a nejlonzsák, persze szerverszobába nem rossz...

    Azt hogy a sima falfűtés önmagában 3/4 fűtésszámlát eredményez esetleg a hőszivattyús fűtésnél tudom elképzelni, pont azért, mert annak hatásfoka a hőkülönbséggel arányos. Fosszilis vagy villamos (azaz hagyományos) fűtés esetén, a hőleadó felület mérete nem sokat számít a költségoldalon.
  • Max7
    #26
    Ha falfűtésről van szó akkor bőven elég a 30 fok is hiszen a falak ontják a hőt! A lényeg hogy sima falfűtéssel is lehet spórolni a fűtésen mégpedig a 3/4-ét a számlának!

    Itt a servereknél igazából a hűtésen van a hangsúly mert most hogy kint 1-2 fok van addig mondjuk a bixben 20-25 fok van mert az épületet fűtik, de a serversobát meg légkondival hűtik... télen egy kis légcserélő is elég lenne ami modjával cserélné a levegőt igaz itt felmerül máris egy gond mégpedig a páratartalom....

    Az a baj a mai emberekben hogy mindent lehet csak akarni kell!
  • AgentKis
    #25
    Szerintem megoldás lenne, ha a hardver eszközök csomagolásán kötelező lenne feltüntetni az üresjárati és a teljes terhelés melletti energiafogyasztást, legalább arányosan akkora betűkkel, mint a cigisdobozon lévő riogatásokat. Mert az átlagparasztnak fogalma sincs mennyit fogyaszt a gép amin otthon kvékezik a gyerek 10 órát naponta, ő meg cserélgeti energiatakarékosra az égőit közben...
  • AgentKis
    #24
    Ilyesmire gondolog, csak ezt egy kivállalat titkárnője, vagy a het 2 órában ott lévő informatikus nem nagyon fogja összerakni. Erre kellenének bolti alkatrészek, konfigok.
  • AgentKis
    #23
    Azért az a gázmotor nem isten. Egyrészt nem villanyt, hanem hőt állít elő nem 1 hanem 2 m3 ből a 41KW fűtésteljesítményt. De ennek is a 2/3-át a hőszivattyú, ami akkor működik a legjobb hatásfokkal, ha a hőkülönbség kicsi, tehát a radiátorokat nem nagyon kell vele 35 foknál melegebbre nyomni. Így kb. 3x annyi hasznos radiátor felület kell hozzá mint a hagyományos fűtés akár 70 fokos vizéhez. És itt rá is térnék eme "környezetbarát" technológia hátrányára! Ez pedig az ára. Egy normál családi ház esetén egy ilyen készülék megtérülési ideje, még a mai energiaárak mellett is, a készülék beszerzési és beépítési költésgeit számolva kb. 4-5 ször hosszabb idő mint a készülék várható élettartama. Arról nem beszélve, hogy az az egy két nap amíg a cucc motorgenerálon van a szerelőnél (mint minden 4 ütemű ottómotor időnként) addig se fűtés se hűtés. Ha ez nyáron van az istenes, de tél közepén a pár nap alatt minden szétfagyhat a házban, úgyhogy valami tartalék rendszer nam árt mellé.
  • dartois83
    #22
    Egyetértek Max7, a szerverek energiaellátását meg hűtését meg lehet máshogy is oldani, nem azzal van a probléma. Másrészt azzal nem kalkulálnak, hogy az internet mennyivel csökkenti a távolságokat, nem kell fizikailag megjelenni személyesen, vagy postázni dolgokat. Ezzel is spórolunk....
  • Max7
    #21
    egy servizes simerősöm mesélt ilyen vinyókról aszema samsunk vinyok dolgoznak így vagy a maxtor :S már nem emlékszem.

    A falhűtés / fűtés allatt én ezt értem:



    Hűtésnek bőven elég talajvizet keringtetni a csövekben! Szükség van 2 kútra eggyikből jön a víz másikba meg megy! bőven elég egy 80W-os keringtető szivattyú!

    De vannak olyan rendszerek ami úgy müködik mint egy hűtőgép és zárt tartálya van! Tehát van egy tartály ami egy hűtőgép motor fűt és azt keringteti a rendszerben.... Most állunk új hütőgép vásárlás alött és nézem az A kategoriás hűtőgépek 280KW energiát fogyasztanak / év, tehát nagyon durva és erős számolás után megálípthatjuk hogy 1kw-ot fogyaszt egy ilyen motor naponta ami napit hasonlíthatunk a 1kw-ot oránkénti fogyasztású légkondicionáló berendezéshez végülis 24x-esét sporolhatjuk meg állandó müködés közben és tegyük hozzá hogy 1 egységel 1 szobát tudunk hűteni míg a falhűűtés az egész lakáson képes áthaladni! Bőven elég a 80wattos keringtető szivattyúval a 10 fokos vizet keringtetni!

    A falfűtés meg könnyen átkapcsolható ha egy rendsezr ki van építve! használható geotermikus fűtés de javallot a gázmotor amit lentebb írtam!

    Érdemes megfigyelni hogy 1 m3 gázból 41kw elektromos áram álítható elő! Számoljunk utánna hogy egy átlag családnak 300kw áramfogyasztása van ami 10.000 ft körül van... 300/41kw = 7,3m3 gáz aminek ha árát 200ft-tal számljuk támogatás nélkül nagyon dútván számolva 2000ft és tized annyi károsanyagkibocsájtásről van szó!
  • szombi
    #20
    Hülye lökött britek már megint máshova terelik a szót amikor környezetszennyezésről van szó.
    De a kocsijukat nem képesek otthon hagyni...

    BULVÁR BULVÁR BULVÁR BULVÁR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • PíszLávJuniti
    #19
    részben igazad van, de ha szerver oldalra minden weblaphoz külön leprogramoznál a asm szerver progit, ami kiszolgálja a lekérésket, akkor 2 év alatt lenne meg egy oldal.
  • T0nk
    #18
    Tovább a haladás útján. Éljen a JAVA, PHP, VBScript, Dotnet és a virtualizáció. Még jó hogy egy szerver jelenleg hasznos üzleti logikára elfecsérelt processzorteljesítménye úgy 1-2 %. A többi elmegy a csodás szkriptalapú futtatókörnyezetek fenntartására.

    Nem, nem tudom kimutatásokkal, grafikonokkal, és hatvankét szaktekintély pecsétes okiratával igazolni, hogy így van, csak a személyes véleményemet írtam le.
  • Cactus
    #17
    Jajj te, hát ha valami égetsz, akkor CO2 keletkezik... :)
  • alien47
    #16
    Ja koltozzunk vissza a barlangokba nem? Oda eleg egy kis rakas tuz.

    Nem ezzel kene kezdeni hanem az olajkartelek felszamolasaval es a titkos technikak elohozatalaval a rejtett raktarakbol. Az attores lenne ez csak a sz@r atpakolasa es folosleges hiszti......

  • lapaleves
    #15
    azért az alucsapágyas légmentes vinyókról olvasnék még ha van forrásod.

    de hogy érdemben reagáljak a nyáron elástam a leendő lakás-földhűtő rendszer első csövét. az igazi probléma a WAF-faktor, nehéz bebizonyítani, hogy 60e huf pvc-cső jobb megoldás a kommersz légkondinál... és ez nem antibacis, csak egyszerű narancssárga pvc.
  • lapaleves
    #14
    egyébként sajnos nincs új a nap alatt, a tanulmány is olyan, erősen megkérdőjelezhető dolgokat javasol, mint a szerverek kikapcsolása és "új, környezetbarátabb" felszerelés megvásárlása.

    attól eltekintve, hogy átlagos középvállalatként gyakorlatilag 3 műszakban kell működtetni az infrastruktúrát, megkérdezném a scsi vinyókat mennyire szeretnének napi egyszer leállni, kihűlni majd újra elindulni.

    a takarékos szerverek előállítására meg hozhatnak nekem mindenféle megtérülési mutatót, amíg nincs benne a kohóban használt kínai szén CO2 terhelésének ára, addig hazugság az egész.

    itt térnék ki arra, hogy az Intel bassza meg, hogy még a korábbi kétmagos procijai sem támogatnak normális energia-menedzsmentet. de emiatt már kidühöngtem magam egyszer.
  • Cactus
    #13
    Hehh, az internet okozza a klímagyilkos? :D
    Már nem azért, de én speciel nem is hallottam volna az egészről, ha nincs netem, nem töltöm le Al Gore filmjét, és még sorolhatnám. Mire a tévé elkezdett magyarázni a klímaváltozásról, üvegházhatást okozó gázokról én már csak ültem és néztem, hogy basszus, ezekről én már rég tudok, és ők még csak most kezdik magyarázni?

    Egyébként azzal, hogy áramot fogyasztasz, máris elősegíted a globális felmelegedést. De mit csináljak, ha nem tudok betelefonálni az áramszolgátatómhoz, hogy "hé, nekem mostantól csak megújuló energiaforrásokon alapuló áramot adjatok". És sztem ez így nem okés. Én még az atomerőművel is egyetértek, de a lignitet eltüzelő koszos hőerművekkel már abszolút nem. Az említett szemétégetésről meg hagyj ne beszéljek.
  • lapaleves
    #12
    az elejével egyetértek, a passzív hűtéses dolog kivitelezhetetlenségével nem annyira... faliszerver

    oké, a radiátor nem bolti :)
  • DJ BP
    #11
    előbb értelmezd a cikket...
  • DJ BP
    #10
    Azert megmutathatnak hogy egy Pc ben mi termeli a Co2 -t


    Nem érted? A PC-hez szükséges áram előáállítása során...
    Persze vannak alternatív energiaforrások, de még mindig többségben vannak a különböző erőművek, bőven
  • alien47
    #9
    Mi a fene tortent az SG is elmegy a blikk szintjere......


    Kovetkezo szalagcim lehetne:

    Leragta sajat labat a hutobe ragadt fiu!!!

    Pc= Co2

    cooollll
  • alien47
    #8
    Azert megmutathatnak hogy egy Pc ben mi termeli a Co2 -t

    Mert egy progo ventilator nem fog termelni, ebbol a megkozelitesbol zarjuk be az osszes szeleromuvet is mert Co2 t termel hahahahahahahaha
  • Max7
    #7
    Akkor közelítsük meg máshonnan a problémát! Processor bocsájt ki bármilyen káros anyagot? (pláne hogy egy zárt rendszeről van szó) NEM! Bocsájt ki a merevlemez bármilyen káros anyagot? Csapágyak kopásával maximum némi aluminium port de amúgy nem mert légmentesen zárt rendszeről van szó!

    Tehát akkor megálapíthatjuk, hogy nem a serverek bocsájtanak ki ennyi károsanyagot! Jah hogy az elektromos áram előálításával van a gond?

    Nézzük meg Bécs energia elátását nagyrészben honann kapja? Jaaaaa csak nem a hátár közelében lévő szélerőművekből? Ügye milyen érdekes? De tényleg!

    Vagy... közelítsük meg a problémát! Server tulajdonos vagyok és az elmúlt héten volt egy csúnya vitám a hosting tulajdonossal mert egy backup servert akarok elhelyezni.... Ekkor kiderült hogy az áramfogyasztásának az 50% a nagyteljesítményű légkondicionáló berendezés teszi ki!

    Tegye fel a kezét az aki hallot már a geotermikus hűtésről vagy a falhűtésről... Pistike magasabbra a kezed mert nem látom! Naügye! 100-ad annyi energiát vesz igénybe!

    De mutatok mindenkinek egy nagyon jó kis találmányt remélem az sg nem veszi burkolt reklámnak mert témába vágó: gázmotor?

    Ki a fene mondta hogy urándúsítással, atomerőművel, szemétégetéssel kell energiát előálítani? Egy kertesházban a lakossági szemét 99%-a újrahasznosítható! Nem tudtok olyan szemetet mondani amit ne lehetne újrahasznosítani és az értékes energiát amit tartalmaz újra felhasználni! Ehelyett mit csinálunk?

    link! nevetséges!

    És hogy az elöttem szóló "hö" hozzászólását alátámaszam hibrid pc-ket hazsnálunk ugyanis elektromos árammal működnek :)
  • AgentKis
    #6
    Mondjuk az energialobbynak ez igen jó! Meg a hűtőrendszergyártóknak is, csak az ő befolyásuk nem olyan vészes, de az energiásoké bizony ijesztő!
  • AgentKis
    #5
    Szerintem a felelősek egyértelműen a hardvergyártók. A fejlődés abba az igen rossz irányba ment el és halad jeleneg is, hogy 100 watt alatt nincs processzor, meg rendes 3D kártya az asztali szegmensben. Érdekes, hogy mobilban van... Ha akarnál sem lehet passzívhűtésű asztali gépet (netán szervert) csinálni bolti alkatrészekből. A hűtőrendszerek is mind-mind plusz fogyasztást eredményeznek.
  • zola2000
    #4
    Bibi, én meg wiin netezek, ami alig fogyaszt XD
  • KLT
    #3
    Biztos vagy ebben? Nem csak a CO2 a káros anyag
  • SCITEK
    #2
    Az enyem meg a paksi atomeromure van kapcsolva es annak joval kisebb a karosanyagkibocsajtasa. :)
  • #1
    bibi az én PC-m már katalizátoros meg euro 5-ös meg hibrid