Berta Sándor

Megszabadítanák a fórumokat az értelmetlen bejegyzésektől

Két szakember egy olyan szűrőprogramot fejlesztett ki, amely kipucolja fórumokból és a blogokból az értelmetlennek tartott hozzászólásokat. A nyílt forráskodú szoftver Firefox bővítményként fog megjelenni.

A fórumok és a blogok oldalain gyakran látni teljesen nem odaillő vagy értelmetlen bejegyzéseket, amelyek kiszűrése maguknak az üzemeltetőknek is komoly problémát jelent. Amikor egy szakmai fórumon akár oldalakon át mondjuk csak smiley-jeleket lehet látni, akkor érthető, hogy nem csak a látogatók, de a honlapot működtetők is joggal bosszankodnak. Erre a problémára kínál megoldást a Gabriel Ortiz és Paul Starr által létrehozott StupidFilter Project, amelynek célja egy szűrőszoftver megalkotása volt.

A nyílt forráskódú program képes nemcsak az értelmetlen bejegyzések utólagos törlésére, de az ilyen hozzászólások megjelenítésének megakadályozására is. "Az internet a kezdetekkor még egy olyan hely volt, ahol intelligens beszélgetéseket lehet folytatni más szakértőkkel. Azonban a tömegek beáramlása után a világháló teljesen átalakult egy olyan hellyé, amelyet elborítanak a különböző felhasználók által generált tartalmak" - közölte a két szakember.

A szűrő minden egyes hozzászólást megvizsgál nyelvtani szabályok alapján. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy egy szöveg túl értelmetlen, akkor automatikus értesítést küld az adott felhasználónak, hogy változtassa meg a hozzászólását. A szoftver reagál a túl kevés, vagy túl sok kis és nagy betűre, a rövidítésekre, a nem megfelelő helyeken alkalmazott írásjelekre. "Az alkalmazás alapvetően ugyanúgy működik, mint egy spamszűrő. A legnagyobb feladatot az jelentette, hogy a program ne tévessze össze a szlenget és a már elfogadott nyelvi sajátosságokat az értelmetlenségekkel. Hiszen az, hogy kinek mi az értelmetlen, teljesen szubjektív dolog" - hangsúlyozta Gabriel Ortiz.

A legfontosabb, hogy a szoftver a tartalmaknak ne az értelmét, hanem szigorúan a külső megjelenését vizsgálja meg. A szarkazmus és az irónia azonban még mindig komoly akadályokat jelentenek a szűrő számára. A két fejlesztő emiatt az értelmetlen vagy annak tűnő hozzászólások, mondatok adatbázisán is dolgozik, amely jelentősen megkönnyítheti majd a StupidFilter munkáját. Ortiz és Starr a tervek szerint még az idén decemberben elérhetővé akarják tenni a program alfaverzióját, amelyet a StupidFilter Firefox-bővítményként megjelenő végső változata követ majd. A két szakember azt szeretné, hogy az internet újra az intelligens emberek találkozóhelye legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #40
    Asszem ez a két uriember mindenkit hülyének néz... :)
  • gradU #39
    A spamszűrők igencsak hasznosak és jól is működnek, de nem hinném, hogy telepítenék egy ilyen kiegészítőt. "Hiszen az, hogy kinek mi az értelmetlen, teljesen szubjektív dolog" Így van, épp ezért...
  • gradU #38
    "A két szakember azt szeretné, hogy az internet újra az intelligens emberek találkozóhelye legyen."
    Reménytelen vállalkozás, amíg a társadalom tele van olyanokkal, akik sportot űznek mások bosszantásából, vagy csak spontán hülyék. Arról nem is beszélve, hogy a mostani tizenévesek jó része nem tud egy értelmes mondatot sem leírni, azt is csak az idióta chatnyelvén. Kész szerencse, hogy nem kell minden egyes hozzászólást elolvasni a fórumokban.
    Kb. ilyen reakciójuk lenne egy esetleges kitiltás esetén: "LOL b+ tök kivok mivammá? Mos akor nem irhatunk töbé a internetre nemá!!!!!!!!!!!"
  • wanek #37
    Az túlzás, de amiben rövidnadrág vagyok, ahhoz nem szólok hozzá :)
  • Epikurosz #36
    azaz.
    te mindent tudsz.
  • wanek #35
    A film címe véletlenül nem a "Salo o le 120 giornate di sodoma" volt? Az egy elég durva film.
  • AranyKéz #34
    Játék: találd meg az összes különbséget a kettő zászló között:

    Nyilas


    Árpádsávos



    Extra feladat, pluszpontért: Állapítsd meg, mi a fura a következő képen:

  • Epikurosz #33
    Azaz, a Bástya!
    A békebeli/átkosbeli magyar tömegkultúra bástyája.
    2X voltam ott, mindig történt valami. :-)

    az első alkalommal az erkélyen ültem az első sorban, és a cukorkás zacskómat kitettem a mellvédre. Odajött hozzám a sötétben egy biztonsági őr (akkor még udvariasak voltak), és figyelmeztetett, hogy vegyem le onnan.
    - Miért, nem látsz tőle? - kérdeztem, mert nem esett le, hogy ő ott a bakter.
    - Nem, hanem hogy nehogy a földszinten ülők fejére esen. - válaszolta.

    lEVETTEM, majd 5 perc múlva visszatettem. Többé nem jött vissza, így mondhatjuk úgy is, hogy megúsztam.
    Apró kis kalandok.

    ja, a Művészben arra emlékszem, hogy Paolo Pasolini filmje közben, - mi is volt a címe - a Saloi köztársaság 40 napja, vagy vmi ilyensmi - szóval, kb. 20-25 percig bírtam a sok dekadens kultúrmocskot, és ekkor jól megrecsegtetve a széket, unalmas arcot vágva, ásítozva kivonultam a termeben lévő kultőúrmazochista értelmiségiek és művészlelkek megvető tekintetetei által kísérve.
    Úgy érzem, fegvyertény volt a nyugati kultúra eme züllött produktumának nyilvános elutasítása. :-)
  • wanek #32
    Hasonló csúsztatás az is, ahol a fasizmust és a nácizmust összemossák. Nem ugyanaz a kettő.
  • wanek #31
    "Magyar zászló, és árpádsávos közt van különbség" - ez így igaz. De talán a tudatlanságodat orvosolhatnád, ha megnéznéd a nyilas és az árpádsávos zászló közötti különbséget is.
    Ilyen nyilvánvaló csúsztatásokkal hiteltelenné teszed magad.