Gyurkity Péter

Az USA megtagadná az internetet ellenségeitől

A belbiztonságot növelő amerikai stratégia részeként az internet megvonását fontolgatják azon terrorista csoportoktól, amelyek egyértelműen szembehelyezkednek a világ rendőrével. A részletek nem világosak.

Az ilyen irányú elképzeléseket a most közzétett, a belbiztonságot növelni hivatott nemzeti stratégiát összefoglaló dokumentumban részletezik, bár a pontos lépésekről nem sokat tudunk meg. Az egyértelműen kiderül, hogy a világhálóra most jóval nagyobb figyelmet fordítanak a tengerentúli illetékesek, mint a 2002-es eredeti anyagban, hiszen kétszer olyan gyakran említik meg az internetet és az is világos, hogy a belátható jövőben további lépésekre készülnek, az USA infrastruktúrájának és kommunikációjának védelme érdekében.

"Az internet napjainkra elsőrangú gyakorlótereppé vált, ahol olyan tapasztalatok és tudás cserél gazdát, amely korábban csak külön táborokban, telephelyeken terjedhetett. Amellett, hogy valódi információval ellehetetlenítjük a terroristák kiterjedt propagandáját, meg fogjuk tagadni tőlük a jelenleg biztonsági menedéket nyújtó világhálót, amely nemcsak toborzásra, de kiképzésre és anyagi támogatások gyűjtésére is kiválóan alkalmas" - áll a dokumentumban, amelyből azonban nem derül ki, hogy az amerikai kormányzat illetékesei pontosan hogyan is képzelik el egy ilyen stratégia kivitelezését.

Éppen ezért máris megindultak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy milyen módon lehet megvonni az internetelérést kifejezetten egy-egy csoporttól - egész országokról itt nincs szó, de ez nyilván bonyolultabb lenne, tekintve a várható diplomáciai következményeket. A lehetséges megoldások között nyilvánvalóan első helyen szerepel a doménrendszer megbuherálása, hiszen az USA itt is betölti a legfőbb szerepet, kis túlzással teljhatalma van a domének kialakítását és karbantartását végző szervezet, az ICANN felett - ahogy azt korábban számos alkalommal kifogásolták.

Az biztos, hogy a Bush adminisztráció az ellenség - ha úgy tetszik, a Gonosz Tengelyének - eszközeként és a sebezhetőség forrásaként tekint a világhálóra és ezen megpróbálnak változtatni. Kérdés, hogy a közeljövőben esedékes választások és a várható váltás után a következő kormányzat hogyan viszonyul majd a kérdéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djw #106
    arra lennék kiváncsi, hogy pl egy rootdnsszervert megalkotni mennyi időbe kerülne egy profinak... szerintem max 1 hét alatt fényesre törölve adná át... és arra is kíváncsi lennék, hogy mikor fog az eu egyszer felkérni pár profit, hogy állítsanak össze saját root szervereket, amiket akár tetszik akár nem bekötnek a világhálóba - aztán majd urambocsá 10-20-al több root szerver fog üzemelni a világon :) hol itt az amerikai kontroll? :)
  • Mike #105
    annyit hozzátennék, hogy lehet, csak drága
  • Sanyix #104
    Sztem meg nem kell, mert a magyar felsőoktatás is hasonló a közoktatáshoz: hígfos. Így hát a diplomások is egy rakás értelmetlen, és haszontalan baromságot magolnak be (mert magoltatnak velük), és jóformán azt se tudják valójában mit csinálnak, és kapnak egy papírt amivel kitörölhetik sokszor a hátsó felüket, és szenvedhetnek a munkahelyen, hogy tanuljanak maguktól, immár használható, és értelmes dolgokat, amire szükségük is van, és nem azért tanítják, hogy jó hosszú ideig koptassák az iskolapadot (tehát fizessék a tandíjat, és munkát adjanak a tanároknak), egyszóval időhúzásért, hanem mert szükség is van rá. Szóval ezt a diploma = tudás dolgot el is felejtheted, mert itthon inkább az igaz, hogy diploma = kitartó magolás.
    Használhatóan tanulni (ebben az országban legalábbis) nem lehet intézményekben, inkább önállóan pár könyvvel vagy mostmár internettel tud normálisan tanulni, a _____iskolákban max vécépapírt tud szerezni. Tehát ha valaki nem hülye, és érdekli, vécépapír nélkül is tudhat sokmindent.
  • Ronny #103
    rasszista a kutyám, rasszista a macskám és a kenyérpiritóm is. Használjuk már a helyiértékén ezeket a kifejezéseket, a hatáskeltés úgy sem jön át a forumon.
  • C4ine #102
    Szerintem ahhoz, hogy mi ezeket átlássulk kell legalább 2 diploma (közgáz, politológia, +info, hamár netről van szó), valamint közvetlen rálátás, napi szintű közvetlen info az épp aktuális témában.
    Akinek ez nem áll rendelkezésére, az csak találgat/filozofál/következtet/képzelődik. De csak rajta, mert vicces olvasni :D
  • Mike #101
    nem kellett volna Bárdossynak megtámadni a SZU-t
    arról nem beszélve, hogy SZU támogatta az erdélyi reviziót
    no meg arról nem beszélve, hogy Horthy ne tudott volna erről
    végezetül, nem csak a fehér lovon kell tudni parádézni, hanem néha áldozatot hozni egy országért
  • Mike #100
    és nem lehet kijelenteni azt sem, hogy az egész nyugati társsadalom, illetve USA el akrná pusztízani az iszlámot, ehhez képest megy a rohadt USA, irtsuk ki USA-t duma
    észre nem vennéd, hogy ugyanazt mondod, csak másik előjellel
  • immovable #99
    "Másrészt pont Wanekot szidod amikor ilyen marhaságokat írsz, hogy a muszlimok el akarják pusztítani a keresztényeket?" "utolsó mondatra reagálva: nem tudom feltűnt-e, de épp ezen dolgoznak"Demamgóg rasszista kijelentés!!!Azért mert néhány szélsőséges ezt a célt tűzte ki, nem lehet kijelenteni, hogy az egész muzulmán világ erre törekedne.
    Kicsit olvasni kéne.
  • Inquisitor #98
    Nem értek teljesen egyett ezzel, ha egy kormány működésképtelen, akkor húzzon el szépen, ahogy ezt egy csomó civilizáltabb országban meg is teszik. Az már más kérdés, hogy a választható dilletánsok közül melyik alakítson kormányt. :(

    97 - Na jah, volt egy Horthy nevü arc 8akit egyesek mostanában kishíjján szenté akarnak avatni), akinek seperc alatt sikerült elintéznie, hogy ...
    1. Belépjünk egy háborúba, és így a dolgozó felnőt férfilakosságának minimum 1/3-át elveszítse az ország.
    2. Megtámadjon egy 50x nagyobb országot ... jók voltak az esélyek.
    3. Hagyja befoglalni a németek által az országot.
    4. Hagyja a nácik itthoni uralomra jutását
    5. És végső soron mindezekkel sikerült 50 évnyi orosz ideiglenes itt tartózkodást elérnie annak minden velejárójával, meg a töbszörösen kifizetetett háborús jóvátételt.
    (Fentiekre az se mentség, hogy megpróbált kiugrani, és eme kísérlete Roosvelt angolokkal szembeni parája miatt bukott.)
  • Mike #97
    naja, de diktatúrában sok múlik azon az egyetlen vezetőn, ha az fasz, bedől midnen