Berta Sándor

Ausztriában egy hónapot kell várni az internet bekötésére

Vita robbant ki az osztrák távközlési cégek és internetszolgáltatók között. Az ok: túl sok időbe telik egy új, nagy sávszélességű internetelérések bekötése.

Az alternatív internetszolgáltatók szerint a Telekom Austriától (TA) való függőségük miatt akár 3-4 hétbe is lehet, mire valakinek bekötik az új szélessávú internethozzáférését. A cégek ezért azt követelték, hogy a TA gyorsítson az ügyintézésén. Más szolgáltatók, élükön a bécsi Silver Serverrel új mobil internetcsomagokat kínálnak a várakozni nem tudó vagy nem akaró ügyfeleiknek.

A Telekom Austria a törvény szerint 15 munkanapon belül köteles bekötni az új interneteléréseket a rendszerbe. Az RTR osztrák távközlési felügyelet vizsgálata megállapította, hogy a vállalat valóban nem sieti el ezeket a munkákat és gyakran teljesen kihasználja a törvényben biztosított rendelkezésére álló időt. "Jelentősen csökkenteni lehetne ezt az időt" - közölte Bert Estl, az RTR szóvivője.

"Már évek óta elszenvedjük, hogy a Telekom Austria a vonalak bekötésekor és a hibák kijavításakor egyaránt túl kényelmesen dolgozik, szinte magukra hagyja partnereit. Ráadásul szerintünk az RTR sem gyakorol kellő nyomást a konszernre" - jelentette ki Kurt Einzinger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára. Az alternatív internetszolgáltatók azt kezdeményezték, hogy a bekötési időt mérsékeljék hat munkanapra.

A TA természetesen azzal védekezik, hogy betartja a törvény előírásait. Ezzel nincs is semmi probléma, a gond csak az, hogy mire valaki valóban használhatja a szélessávú internethozzáférését gyakran majdnem egy hónap is eltelik. A bekötési idő a Tele2-nél és a Silver Servernél maximum 2-3 hét, az Inode nevű cégnél viszont csupán legfeljebb öt munkanap. A Telekom Austriától nem függő kábeles internetszolgáltatóknál szintén rövid ez az idő. A legjobban azonban jelenleg azok az osztrák felhasználók járnak, akik mobil csomagokra fizetnek elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • elmebáj #14
    Epikurosz....aki pártatlan. Attól jogos a pozitív hozzáállás:D
  • REnicica #13
    "> Milett ebből? Vonaldeaktiválás... Ráadásul még mi fizettünk 19000.-ftot az újraaktiváláshoz.

    Na ez az amit nem szabad csinalni gyerekek: lehajtani a fejeteket. Ha lehajtjatok a fejeteket akkor elobb utobb le is csapjak.

    A fenti dolog elintezesenek pedig meg van a modja es meg mukodik is. "


    Ez teljesen igaz. Ezek a multiszolgáltatók bármit megengednek maguknak ha nem figyelünk oda.
    Az internettel nekünk is volt problémánk. 2 hónapig ment aztán kikapcsolták, mert t-com szerint nem volt a tel.vonalon adsl előfizetés, holott t-online-nak 2 hónapig fizettük rendesen :) aztán utánajártam. kiderült h azért mert a telvonal édesapám nevén van, az adsl meg az enyémen és nem találták édesapám nyilatkozatát (amit hozzáteszem, elküldtem nekik mikor a net szolgáltatás rendelése megtörtént). Ezután persze ujra elküldtem, faxolgattam nekik párszor, néhány email, és jóváirták a 2 havi dijat, és átdátumozták a szolgáltatás inditását, meg a szerződést, mert ők cseszték el, és én szivtam mer 2 hónap után 2 hétig nem volt netem, holott fizettem érte rendesen.
    Szal a nagy tanulság: ne hagyjátok magatokat! főleg ha nektek van igazatok és Ti szenvedtek kárt a szolgáltatók miatt...
  • Epikurosz #12
    Meggyüttem, mondom a tutti :-)

    Nekem a T-Kábel kb. 15 nap alatt kötötte be magát.

    Augusztus.

    Épp tegnap hívott egy hölgyemény, hogy részt vennék-e az ügyfél elégedettséget vizsgáló kérdőívük kitöltésében, via telefon. résztvettem, mert épp ráértem. (amúg rá szoktam érni)

    A kifogásom igazából csak egy volt, ill. kettő:

    1. A szerelők nem takarítottak fel maguk után
    2. a műszaki segédek nem segítettek a routerem telepítésében

    amúgy minden okés, egy éves hűséget fogadtam nekik.

    Nagy a gyanúm, hogy nem lesz hosszabbítás, mert az én filozófiámba a mobil internet ilelszkedik, ráadásul egy év alatt sok minden történik, és tényleg jól fog működni a monilnet is.

    Idén nyárom kipróbáltam a voda báék 3,6 Mbps netjét, nem is olyan rossz, bár az 5G korlát nem okés, és az, hogy nem engednek nyugodtan torrentezni, az sem okés.

    100 szónak is egy a vége: a mobil internetben hiszek.
  • Darth Sith #11
    Internet bekötés lépései:
    - telefon/kábel már rég bevan kötva, ezzel nem kell foglalkozni
    - 1 hónap alatt sikerül 2 uriembernek kiérkezni a helyszínre, oda adni egy modemet, beledugni a telefon/kábelnet vezetékét, és abból az ethernet-et a gép seggébe, és oda adni egy login-os papírt.
  • twollah #10
    Na ott sem fenekig tejfel az elet es kolbasz a kerites.
    Hiaba koszontott oda be hamarabb az EU.
  • 12346 #9
    oké... teljesen életszerűnek tartom én is, hogy minden egyes panaszos háztartásban - vagy legalábbis a döntő többségben - legyen egy mérésekkel foglalkozó pingvines szerver, a hozzá tartozó kockafejű pingvinmájerrel egyetemben^^

    a cikkírónak megvolt a kellő szakértelme. viszont nem ez az átlag. akinek káposzta szagú a gépe, és a 2 éves xp-je 5 perc alatt áll talpra... és még akkor is csak féllábra... khm:)

    nálunk is elmegy a net, ha 3 csepp eső ráesik a vezetékre. bár szokszor ehhez külső tényezők sem kellenek. ilyenkor egy modem restart segít esetleg. de megint a modem lenne szar? volt már cserélve (d-link). szvsz szar az is, és a vezeték is.
    ezt s madaras szervert meg ki kéne próbálni, mit mond:/ bár lehet, hogy wines próbálkozás lesz. x.
  • rigidus #8
    > Milett ebből? Vonaldeaktiválás... Ráadásul még mi fizettünk 19000.-ftot az újraaktiváláshoz.

    Na ez az amit nem szabad csinalni gyerekek: lehajtani a fejeteket. Ha lehajtjatok a fejeteket akkor elobb utobb le is csapjak.

    A fenti dolog elintezesenek pedig meg van a modja es meg mukodik is.
  • mikloss #7
    Én hétfőn rendeltem neten és csütörtökön már neteztem :) (Business Telecom - T-com területen)
  • 12346 #6
    keresztmuterék másfél héten belül megkapták a netek a rózsaszín kockáéktól (Bp). bár ettől függetlenül a t-fos bekaphatná az összes se**em keresztbe. szintén pösti volnék, de a mi utcánkba 2 évvel ez előtt húzták be a spárgát, amin jön a "net". MAX 1 megával. többet állítólag nem tudnak stabilan biztosítani. hát a jó éces k*** anyjukat. és hiába rí az ember akárkinek/akárminek is, le se szarják. és azt sem mondhatom, hogy nagyon városszéli lennék, mert egy órán belül kb mindenhol ott lehet lenni bkv-val. főbb útvonalból is van jópár a közelben, szal... cida.

    inkább a t-com székházat, autóparkját, meg "film archívumát" gyújtogatnák a proli csicskák az mtv helyet^^
  • Tecnamo #5
    1hónap? Mi 9hetet vártunk... Egy noname szolgáltatóból léptünk át az Invitelhez, csak épp a t-online kibaszott velünk, és nem adta át a vonalat az invitelnek. Milett ebből? Vonaldeaktiválás... Ráadásul még mi fizettünk 19000.-ftot az újraaktiváláshoz. Ennyit az invitelről.