Gyurkity Péter

A Seagate fizet a gigabyte eltérő értelmezése miatt

A merevlemezgyártót beperlő felhasználók sikert értek el és most a cég a merevlemezek kapacitásának eltérő számítása miatt 5 százalékot visszafizet azon vásárlóinak, akik igényt tartanak erre.

A vita a gigabyte-byte közötti váltószám körül robbant ki, amely ősrégi kérdésnek számít az ágazatban. Számos merevlemezgyártó ugyanis nem a helyes 1024-es számot használta termékeinél, hanem egyszerűen 1000-el váltott át, amelynek eredményeként a háttértárolók kapacitása valójában kisebb volt a megadottnál.

A mostani eset igazolhatja azt a vélekedést, hogy jobb kikezdeni, mintsem tudomásul venni a számunkra kedvezőtlen állapotot. Négy felhasználó ugyanis pert indított a Seagate ellen és elérték, hogy a napokban a cég új ajánlattal álljon elő. Ennek értelmében bár a cég nem ismeri el, hogy bármikor hibát követett volna el, mégis 5 százalékot visszafizet minden merevlemez után, amely az elmúlt 6 évben talált gazdára. Az ajánlat a per jellegénél fogva elméletileg minden vásárlóra vonatkozik.

Egészen pontosan a 2001. március 22. után megvásárolt termékeket érinti a megállapodás. A vásárlók az online kérdőív kitöltésével igényelhetik vissza az 5 százalékot, amihez természetesen nem árt megadniuk a merevlemez sorozatszámát.

2003-ban felhasználók egy csoportja egyszerre több gyártót is beperelt, így az Apple, a Dell, a Gateway, a HP, az IBM, a Sharp, a Sony és a Toshiba is bíróságon volt kénytelen magyarázatot adni az eltérő váltószám használatára. Ez az ügy azonban még mindig nem zárult le és nem látni a fényt az alagút végén. A Western Digital 2005-ben megúszta a visszatérítést, ám cserébe ingyen kínálta biztonsági másolatokat készítő szoftverét és félmillió dollárt költött a perre. Érdemes megjegyezni, hogy több más merevlemezgyártó is, így például a Samsung és a Hitachi is az ezres számot használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #46
    Idefigyelj, én és mások csak egy tényt írtunk le.

    Fogd már fel, hogy nem csak a vinyógyártók számolnak 1000-rel évek óta, hanem a telekom cégek és mellesleg az adathordozó-gyártók is. Nem is tehetik meg, hogy ne kövessék az ELŐÍRÁSOKAT, az IPARI SZABVÁNYT: IEC 60027-2 Ed. 2.0 (2000-11).

    Ha már ennyire nehezedre esik lescrollozni, idemásolom az erről szoló szövegek linkjeit:




    Egyébként pl. a MIPS, FLOPS, stb. esetén mindig is 1000 alapú volt a K, M, G, stb. a számtechben is.
  • totya4 #45
    Nincs miért visszaolvasni, te idióta, mivel évek óta ezt csinálják ezek a buzeráns HDD gyártók, hogy az SI-re hivatkoznak a felhasználó meg bambulhat hogy miért 465GB az eredetileg 500GB-os vinyó. Hogy valaki mellettük érvel, az már valahol a mélység legmélye alatt van.
  • dez #44
    Olvass csak vissza, te idióta, nem csak én beszéltem erről.
  • totya4 #43
    Na végre hogy odabasztak a töketlen gyártóknak. Számtechben bizony nem 1000 hanem 1024 a váltószám. Csak azt tudnám alattam ez a bolond dez mit fossa megint a hülyeségeit...
  • dez #42
    "a számítástechnikában meg 1024-gyel, ez van..."
    Nem egészen, az telekom cégek, háttértár és adathordozó gyártók jópár éve 1000-rel számolnak. És az a helyzet, hogy a ~2001 óra érvényben lévő nemzetközi szabályoknak megfelelően járnak el! Azóta a SI prefixumokat (K, M, G, stb.) egységesen kell(ene) alkalmazni mindenhol, ami 1000-es alapot jelent. 1024-es alap esetén a Ki, Mi, Gi, stb. alak az előírásos. Évek óta így oktatják külföldön.
  • AljasGetto #41
    Azért kicsit tényleg olyan, mintha egy hajó sebességénél a mérföld/órát szárazföldi mérföldben adnád meg (jó, jó: csomóban adod meg...), csak hogy nagyobb végsebességet írhass mellé...

    A vízen tengeri mérfölddel számolsz, a számítástechnikában meg 1024-gyel, ez van...
  • MaSzKa #40
    én reggeltem 1 320-as hdd-re
  • dez #39
    (Mint ahogy az összes vinyógyártó.)
  • dez #38
    Nem tértek el tőle, csak a mértékegységet az új szabványnak megfelelően alkalmazták.
  • bakagaijin #37
    Igen, csak US, a jog már csak ilyen :). Multijog még nincs, emiatt (is) alkalmaznak irdatlan számú ügyvédet a cégek. Ha gondolod Te is perelhetsz EU-ban (ahol a winyót vásároltad.) Egyébként azon egyszerű oknál fogva bukták el a pert, mivel RÁ VAN ÍRVA a winyóra, hogy mekkora, és attól tértek el. US-ben az ilyesmi a vásárlók megtévesztésének számít, amire allergiásak. Ennyi. Egyébként az új winyókra már rá is van írva, hogy 1000-el szoroznak, azoknál nincs jogalap.