Kruza Richárd

Három új Hitachi merevlemez

A Hitachi három új merevlemezt dobott piacra, köztük egy 1 TB-os óriást, egy 300 GB-os, szupergyors, 15 000-en pörgő gepárdot és egy aprócska, szerverekbe szánt 2,5-es gyönyörűséget.

A Hitachi egyszerre három új merevlemezt jelentett be, melyeknek kifejlesztésekor a tárkapacitást, a teljesítményt és az energiafogyasztást tartották szem előtt. A három új típus közül az Ultrastar C10K147 a legérdekesebb, mivel ez a vállalat első "small form factor" (SFF) 2,5"-os merevlemeze; tányérja 10 ezres percenkénti fordulatszámmal üzemel, 147 GB a tárkapacitása, gyorsítótára 16 MB.

A 2,5"-os merevlemezek napjainkban egyre népszerűbbek lesznek a szerverek világában, mivel kisebb fizikai méretükből adódóan komoly előnyökkel rendelkeznek nagyobb testvérükkel szemben. Doug Pickford, a Hitachi piaci stratégiáért felelős vezetője szerint az ilyen teljesítményű, kisméretű merevlemezeket a változó piaci igények hívták életre. A szerverekben és adatközpontokban ugyanis a külső fizikai méret tekintetében kisebb, ugyanakkor nagyobb teljesítményű, és kevesebb elektromos energiát igénylő merevlemezekre van szükség, melyeknek hűtése is kevesebb problémát okoz.


Ez a kijelentés összhangban van az IDC elemzéseinek eredményével, mely szerint a kisméretű merevlemezek iránti igény napjainkban drasztikusan növekszik. Tavaly 2,4 millió 2,5"-os merevlemez fogyott el a világon, erre az érvre viszont 9,4 milliós eladást prognosztizál az IDC. John Ryding, az IDC elemzője szerint évente nem kevesebb mint 50% az adatközpontok tárkapacitásának növekedése. Mivel a proceszorok teljesítményével együtt az áramfogyasztás is folyamatosan növekszik, a 2,5"-os merevlemezek nagyon népszerűek, mivel kisebb a fizikai méretük és kevesebb elektromos energiát fogyasztanak.

A HP és az IBM már elkezdte átszabni szervereit úgy, hogy a kis merevlemezek előnyös tulajdonságai teljeskörűen ki legyenek használva, más cégek azonban egyelőre még le vannak maradva ebből a szempontból. "A a 2,5"-os merevlemezeket már elkezdték használni a szerverekben. Igaz ugyan, hogy a a 3,5"-os merevlemezek tárkapacitás szempontjából előbbre vannak, de a szervergyártók felismerték mekkora előnyei vannak a kisebb merevlemezeknek, és elkezdték ezekhez alakítani szervereiket. Az olyan cégeknek mint a Hitachi, a Seagate és a Fujitsu mindenesetre kihívást fog jelenteni a a 2,5"-os merevlemezek tárkapacitásának növelése" - mondta Ryding.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • woker #8
    Úgy tűnik akkor igen sokat fejlődtek a nagy teljesítményű vinyók amióta nem néztem róluk tesztet az utóbbi 1 évben. A legutóbbi teszt amire emlékszem 15k rpm-es UW320-as SCSI disc 90-100 MB/s közötti írási sebességgel.

    Egy jó tanács: ne keverd a burst sebességet a real-el, mert különben meglepetések fognak érni.
    A SAS/FBC meg csak egy csatoló felület, a belseje mindegyiknek egyezik az azonos kapacitású SCSI-val, ugyan úgy mint pl az azonos kapacitású IDE és SATA/2-es winchestereknél.

    Burst: közvetlenül a winchester cache-éből továbbított adat. Ha a kért cucc nincs a cache-ben (99,9% az esélye) vagy éppenséggel eleve nagyobb mint a cache (99,9999999999%) akkor sütheted, hogy az interface 3 Gb vagy GB/s-et tud, akkor se fog gyorsabban menni mint amennyivel a winchester olvasni tud fizikailag.

    Ja és megsúgom, a SAS nem 3 GB/s-es hanem 3 Gb/s-es ami lényeges különbség (továbbá a SATA2 is elméletileg 3 Gb/s-es interface).
  • Vorpal #7
    lol - egyetértek - ideje kimenni.DD
  • beatz #6
    "és egy aprócska, szerverekbe szánt 2,5-es gyönyörűséget"
    többet kéne lányok közelébe járnod x]
  • Inquisitor #5
    "SCSI-nek annyi, ezzel végleg."

    Lol. Miért is? SAS vinyó 3GB/sec-et nyomja realben, a FBC meg 4GB/sec ezzel az új béléssel. Egy marék raid vinyóval se tudsz ilyet SATA2-n produkálni, és ha még is, akkor még MINDÍG a CPU-t terheli minden megmoccanásával ... (Mármint most jött ki 15.000RPM-es egy terrás SAS/FBC is.)
  • Sliders #4
    A németek meg a tigrisket és a párducokat :)

    SCSI-nek annyi, ezzel végleg. Bár én nem izgultam rá a 147 megás 2.5"-vacakra.
  • beef #3
    "15 000-en pörgő gepárdot" no-no, a gepárdot a Seagate gyártja ;)
  • Cat #2
    Gyors: 300 GB, 8 korong, 4 olvasófej, 15 000 RPM, 16 MB cache, 3.6 / 3.4 / 3.4 ms average seek time

    1 terás: 5 korong, 10 olvasófej, 7200 RPM, 32 MB cache, 8.2 ms average seek time.

    Ott van belinkelve, a számokat talán érted.
  • Carbine #1
    Ez a cikk jól bemutatja a 2.5"-os vinyók alakulását, csak éppen a másik két fajtáról a gyorsról és a NAGYról nem mondd semmit, pedig gondolom, a néhányunkat inkább az a Terás vinyó érdekelne, nem pedig a piaci adatok ez évre prognoztizált változásai.