Kruza Richárd

Aprócska külső merevlemez a Toshibától

A Toshiba még tavaly mutatatta be 200 GB kapacitású, kéttányéros laptop-merevlemezét. A most bemutatott külső egység ebből a meghajtóból és egy speciálisan hozzászabott külső házból áll. A hordozható kisméretű Toshiba külső meghajtók USB-kábelen keresztül kapják a tápot, és azt is kibírják, ha leejtjük őket.

Megjelent a Toshiba új, 200GB-os 2,5"-os külső merevlemeze. A szerkezet már létező elemek kombinációjára épül. Ezzel a megoldással a cég létrehozta a világ első 200 GB kapacitású 2,5"-os külső USB-s merevlemezét. Ez esetben persze nem egy sima külsö keretbe foglalt winchesterről van szó. A meghajtó az USB-kábelen keresztül kapja a hálózati áramot, ezáltal lényegesen egyszerűbb a használata, mivel utazás közben bármikor egyszerűen hozzácsatlakoztathatjuk laptopunkhoz és már használhatóak is, mivel bekapcsológomb sincs rajtuk. Egy ilyen szerkezet külső méreteit tekintve pedig elég kicsi ahhoz, hogy észrevétlenül elférjen a laptoptáskában.

A hozzátartozó szoftver segítségével hozdozható biztonsági háttértárolónak is használhatjuk a meghajtót. A szoftver telepítése után egyszerűen be lehet állítani a mentés sűrűségét, mely történhet egy kiválasztott napon, naponta egyszer vagy akár percenként.


A merevlemez - ahogy a sorozat többi külső meghajtója - matt fekete alumínium házba van foglalva. A hőelvezetésért maga a ház és az egység hátuljában elhelyezett ventilátor felel. Hordozható eszköz lévén ki van téve mindenféle veszélynek, ezért maga a merevlemez a tok belsejében hat pontos lengéscsillapító rendszerbe van ágyazva. Maciek Brzeski, a Toshiba alelnöke szerint ez a megoldás nagymértékben csökkenti a külső behatások okozta veszélyt: állítólag ha egy asztal magasságából ejtjük le a szerkezetet sem lesz semmi baja a benne lévő merevlemeznek.

Az új eszköz a cég által januárban bemutatott külső merevlemezek sorozatába illik, melyek 100 és 160 GB-os verzióban március vége óta már kaphatóak. A mostani 200 GB-os változatra sem kell sokat várni, mivel Maciek Brzeski, a Toshiba alelnöke szerint e hónap végétől 229 dolláros vételáron kaphatóak lesznek a kiskereskedelmi és online üzletekben egyaránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Quno Jedi #1
    Nem mintha más gyártóktól nem láttunk volna elég külső laptopvinyós házat, külön tápellátás nélkül.