Berta Sándor

Megháromszorozható a merevlemezek tárolókapacitása

Az adatokat tároló mágneses rétegre újabb rétegeket elhelyezve sokszorosára növelhető a merevlemezeken elhelyezett adatok mennyisége. A fejlesztés még csak kisérleti fázisnál tart.

A Bécsi Műszaki Egyetem egy fiatal fizikusa olyan új eljárást mutatott be, amelynek segítségével növelhető a winchestereken elhelyezett adatok mennyisége. A merevlemezgyártók érdeklődését azonnal felkeltette a projekt és a szakemberek máris az évek óta legérdekesebb technológiai elképzelésként emlegetik a bejelentést. Dieter Süss, a Bécsi Műszaki Egyetem, Szilárdtestfizikai Intézetének docense 3 évvel ezelőtt, a START-program részeként kezdett el foglalkozni a kérdéssel. A célja egy a merevlemezek tárolókapacitását növelő alternatív technológia kifejlesztése volt.

"A winchesterek tárolókapacitása átlagosan 20 havonta megduplázódik. Ahhoz, hogy ez a folyamat továbbra is fenntartható legyen, az információk tárolására szolgáló mágneses részek méretét egyre kisebbre kell csökkenteni. Azonban egy bizonyos ponttól ez már nem lehetséges, ugyanis ha ez bekövetkezik és a mágnesezett elemek túl kicsik lesznek, akkor instabillá válnak. Ezt a határt szuperparamágneses limitnek nevezzük" - jelentette ki a docens.


"Amennyiben extrém stabil mágneses anyagokat, például platinaötvözeteket használunk, akkor az információk akár több mint tíz évig is megőrizhetők. A probléma csak az, hogy ezek az anyagok már annyira stabilak, hogy nem lehet rájuk más adatot rögzíteni. Én egy olyan megoldást fejlesztettem ki, amikor a stabil mágneses rétegre egy második instabil, kobaltkróm ötvözetű réteget helyezünk el. Ez a réteg nem befolyásolja sem az alatta lévő réteg stabilitását, sem annak hőmérsékletét. Időközben továbbfejlesztettük az eljárást, így ma már sok réteget elhelyezhetünk egymáson. Mindig alulra kerül a stabil, arra pedig az egyre instabilabb rétegek" - tette hozzá Dieter Süss.

A Graded Media nevű rendszert máris felkarolta a Western Digital amerikai merevlemezgyártó cég. A szakemberek azt remélik, hogy a Graded Media alkalmazásával a winchestereknél akár több mint 1 terabit/négyzetinch sűrűség is elérhető, azonban az elméleti maximum még ennél is nagyobb lehet. A kérdés most már csak az, hogy a megoldás mikortól mutatkozik be a merevlemezekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #33
    terra helyett tera... gondolom így akartad írni.
  • Mcsiv #32
    nah igen, nekem is van egy 40 megas seagate vinyóm, ami kb 12 éve megy egyhuzamban a pincében található szerverben (igen mostoha korulmenyek kozott), egy 120-as maxtort meg pont tegnap dobtam ki, 1,5 utan.
  • Molnibalage #31
    Egyébként, ha rekordot akarunk dönteni, van egy működőképes 220 megás Seagate vinyóm. XP felismeri és képes használni. Kb. 14-15 éves lehet... Még a garanciacímke is rajta van.
  • KLT #30
    "A mostani Kingstone, de ALAPBÓL megbukott a Memtest egyik tesztjén, de a cég nem akarta csernéli"

    Annyit tennék hozzá, hogy egy chipset-hibás félhulla alaplapon a legjobb RAM is mutatkozhat hibásnak.
    Ezért szoktam tesztelni a "hibás" RAM-okat biztosan jó alaplapban is, így kiszűrhető az alaplap hiba.
  • BlackRose #29
    Seagate Barracuda 5 év gari nekem van összessen 9 darab ebből 4 az kb. 5 éve megy megszakítás nélkül (Server), soha nem volt semmi bajom velük... de ne fessük az ördögöt a falra :) És van egy 2.5" Seagate Momentus-om az 2 éve szalad. Meg egy 2.5" Fujitsu az szintén két éve. WD általában jó, de én a Seagatet részesítem előnyben. Maxtor-t nem vettem a büdös életben (igaz volt régen Quantumom de az nem egy), de elég nagy számú kolegánál volt velük probléma (Maxtor). IBM-em volt szintén évekkel ezelőtt, bajuk nem történt, de hónapokig "nyikorogtak" időnként amit nem volt jó érzés halgatni. Fujitsu-m volt szintén régebben azzal sem tapasztaltam semmi bajt.
  • Darth Sith #28
    winyóból én csak Western Digital-ra esküszöm. Najo, a Seagate se rossz, de WD az, amiben még sosem csalódtam. égett már le samsung, maxtor, de WD sosem. Pedig már nagyon régi darabok is akadnak itthon.
  • tunyo902 #27
    A maxtornál nincsen jobb ezt jegyezzétek meg!!
  • Molnibalage #26
    Bátyusnak 40GB-os Maxtor winyója 5,5 éve prímán megy...
  • Csaba42 #25
    Épp én is mondani akartam, hogy a Maxtor vinyó egy kalap trágya. Nekem is volt 40 GB-os, és elég hamar tönkre is ment (kb. 2 év). Persze a gari csak 1 év volt rá (erre sem árt odafigyelni, mert némely eladó szívesen lecsippent 1 évet belőle). :( Viszont az is igaz, hogy még a jobb márkáknál is előfordulhatnak gyengébb termékek. A csere-megtagadás, ha még garis volt, akkor az tényleg törvénytelen volt a részükről.
  • dez #24
    Na jó, de a PRAM még mindig közelebb áll pl. a vinyókhoz, amik egyébként szintén nem írhatók végtelenszer, csak nagyon nagyon sokszor.