Gyurkity Péter

A növekvő igények miatt nem szorulnak ki a merevlemezek

Az IDC előrejelzése szerint a merevlemezekkel, az adattárolással kapcsolatos igények révén a leszállított HDD-k teljes kapacitása 2011-re a tavalyi adat négyszeresére ugrik, a piacot tehát egyelőre semmi nem veszélyezteti.

A kutatócég tanulmánya azt a végkövetkeztetést vonja le a mögöttünk álló időszak és napjaink eredményeiből, miszerint a merevlemezek forgalmának és a vásárlói igények folyamatos növekedését egyelőre semmi nem akasztja meg. Ennek köszönhetően a leszállított egységek teljes kapacitása a négyszeresére ugorhat 2011-ig, míg a darabszámot tekintve ez összesen mintegy 675 millió merevlemezt jelent majd. A bevételek növekedése szintén biztosított, vagyis az elkövetkező években vaskos profitra számíthatnak a gyártó cégek.

"A digitális univerzum kitágulása óriási lehetőséget lebegtet meg a személyi számítógépekben, vállalati rendszerekben és hordozható egységekben egyaránt szerepet játszó HDD-egységek előtt" - jelentette ki John Rydning, az IDC kutatásáért felelős igazgató. Véleménye szerint a merevlemezpiac növekedését még az új rivális technológiák felbukkanása és gyors terjedése sem veszélyezteti igazán, a tárolókapacitás iránti folyamatosan növekedő igények ugyanis garanciát jelentenek a HDD-gyártók számára a forgalom emelkedésére.

Erre az időszakra nézve a kutatócég három fő trendre számít. Ezek közül az első a NAND-flash termékek gyors terjedése és folyamatos árcsökkenése, ami a hordozható készülékek esetében komoly kihívást jelent majd a merevlemezekre nézve. A második szempont a vállalati vásárlók igényeinek módosulása, itt ugyanis előtérbe kerülhetnek a kisebb méretű egységek, amelyek a teljesítmény- és fogyasztási mutatók optimalizálását szolgálják, ezzel egy időben pedig a csúcskategóriás asztali változatok népszerűsége is növekedhet, hiszen a kapacitást növelni kell.

A harmadik, egyben utolsó megfigyelés egy kockázati tényezőre hívja fel a figyelmet: a tárolókapacitás és ezzel együtt a merevlemezek felhalmozása az árak további esését válthatja ki, ez viszont csökkentheti a gyártók bevételeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #2
    "...az árak további esését válthatja ki, ez viszont csökkentheti a gyártók bevételeit." - Mindjárt megsajnálom őket :))
  • Tetsuo #1
    "kutatócég" nabaz+