Gyurkity Péter

Flashalapú merevlemezen dolgozik a Seagate

A cég vezérigazgatójának egy most elhangzott nyilatkozatából kiderült, hogy látnak némi fantáziát a teljesen flashalapú merevlemezekben, amelyek véleményük szerint néhány éven belül jelentős szeletet harapnak ki a piacból.

Bill Watkins az interjúban többek között elárulta, hogy bár a kizárólag flashmemóriára épülő merevlemezek valószínűleg nem veszik majd át a vezető szerepet, elegendő részesedést szereznek ahhoz, hogy komolyan érdemes legyen velük foglalkozni. A jelenleg első számú merevlemezgyártó ezért maga is foglalkozik a kérdéssel, és a belátható jövőben elkészítik saját megoldásukat.

Napjainkban még óriási eltérés van a hagyományos merevlemezek és a flashalapú háttértárolók között, hiszen ez utóbbiak a tárolókapacitás töredékét nyújtják jóval nagyobb áron. Példaként említik, hogy a CompUSA 109 dollárért árul egy 500 GB-os asztali merevlemezt, ugyanezért az összegért pedig mindössze két darab 4 GB-os flashkártyát kapunk. Mindazonáltal a flash fogyasztása kedvezőbb, az adatsűrűség folyamatosan javul, az elérési sebesség pedig már most jobb, mint ahogy a megbízhatósággal sincsenek komoly gondok.


Egy 32 GB-os flash "merevlemez" tok nélkül - nincs benne mozgó alkatrész

A Seagate előrejelzése szerint a kizárólag flashmemóriára épülő merevlemezek néhány éven belül a teljes piac 7 százalékát kaparinthatják meg, ami már nem elhanyagolható arány. Bár egyes gyártók jelenleg is árulnak flash háttértárolóval érkező noteszgépeket, vagyis teljes mobil konfigurációkat, ezek a Seagate szerint 10 évvel el vannak maradva, és komolyabb fejlesztéssel jelentős eredményeket érhetnek el. Watkins kiemelte, hogy 2012-re 500 GB mindössze 50 dollárba kerülhet, és ezen az áron akár 64 GB flashmemóriához is hozzájuthatunk majd, ami már az első lépés lesz a kiegyenlítődés felé vezető úton.

A gyártó tehát egyelőre hosszú távra tervez, konkrétumokat nem árultak el. Addig is folytatódik a hagyományos merevlemezek fejlesztése: itt a cég 2010-re 36 TB-ot ígér.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #41
    " Annyit tudtak csinálni, hogy a vezérlő elektronika mindig máshová ír, így eloszlik a "terhelés". "

    - az SSD nemcsak az adatokat írja máshová, de pl a filerendszert tartalmazó részeket, a boot sectort is áthelyezi. egy fat esetén ha csak mindig máshova írna, akkor is bemondaná az unalmast, mivel minden új cluster után szépen feljegyzi a fat táblába, hogy ugyan hova is írt. és igazándiból ettől halnak meg a sima usb dugók is. SSD-re ezért jobb pl ntfs, vagy az i-node-os ext filerendszer, mivel fa-struktúra szerűen tárol és nem ugyanott izzasztja a filerendszert.
    na, csak ezért mondtam, hogy félelmetes. de egy 3 napos cikkben ne kezdjünk már el flamelni:)
  • waterman #40
    jaja, meg lett említve kb olyan szinten, hogy itt hallottam, meg kb virágnyelven. a wiki-n szépen le van írva és nagyon találó tesztek vannak a kapcsolódó linkekben. legalábbis 2 hónapja még jók voltak. ezért gondoltam, hogy a virágnyelv helyett egy konkrét linket szúrok be. az a megfogalmazás, hogy mindig máshova ír így elolszlik a terhelés elég kezdetleges szerintem. a lényeg, hogy nemcsak máshova ír, de egy rég használt adatot egy gyakrabban használt cellába másolhat (mivel feltételezi, hogy ezután is ritkén lesz használva), majd a felszabaduló ritkán használt blokkokat szabadnak nyilvánítja és lehet oda írni. tehát ez nem egy "szükségmegoldás" hanem egy nagyon korrektül kitalált élettartam hosszabbító eljárás.
  • dez #39
    Inkább az a félelmetes, hogy jössz ezzel a szöveggel, közben el sem olvastad a hsz-eket. Ugyanis többször is meg lett már említve ez a dolog.
  • waterman #38
    félelmetes. mindenki azt találgatja meddig élne egy flash meghajtó, de senki nem olvas vele kapcsolatban cikkeket. ha csak egy szimpla usb pendrivera telepítenénk rendszert, az kb 3-4 óra alatt megadná magát, mert tönkremegy a filekezelés miatt. egy SSD más tészta, mivel hardveres wear leveling, azaz terhelés elosztás van megvalósítva rajta. ez annyit jelent, hogy számon tartja, hogy mely blokkkat használta már régen és azokra ír, amik a legkevésbé használtak. ha történetesen adat van ott, akkor az adatot önkényesen áthelyezi. ezért például felesleges lenne SSD meghajtót töredezettségmentesíteni, mert csak az életciklusát rövidíti vele az ember, az adatok ugyanúgy szerteszét lennének szórva. így ha rendszerparticiónak használt ssd is simén kibírná 5-6 évig.
  • Alien69 #37
    Jó lessz ez! Csak logikussan. Ezen lesz a rendszer, meg azok a progik, melyeknek fontos a gyors hozzáférés, pl gammák, a többi meg a hagyományos HDD-ken. Aki csak flash-ban gondolkodik, az max netezni fog, vagy dúsgazdag, mert mikor lesz TB kapacitású flash?
  • dez #36
    Mármint mi lehet mi? A PRAM? Számtalan helyen le van írva. ;)
  • turul16 #35
    PRAM Csak tudnám mi lehet az, vajon az Intel (+STMicroelectronic) vagy a Samsung fog -e ilyet szállítani ?
    1 éven belül vajon lehet lesz -e kapni ?
  • LADA Kalina #34
    azt tutira veszem, hogy javulni fog az élettartama a flash-meghajtóknak, azt is tutira veszem hogy azok már télleg nem flas-ek lesznek, de megszokásbol annak fogják hívni őket...
  • rigidus #33
    JAV: Mi van ha a "kekvillam"
  • rigidus #32
    Ez a fajl cache-eles nem uzembiztos. Mi van "kekvillam" beut?