Berta Sándor

A túlélés záloga az elektronikus termékek újrahasznosítása

A klímaváltozás mellett más komoly problémákkal is egyre inkább szembe kell néznie az emberiségnek. E gondok közé tartozik a környezetvédelem is, ami jelentős mértékben összefügg a klímaváltozás kérdésével.

A háztartási és szórakoztatóelektronikai eszközök, számítógépek újrafeldolgozása az emberiség gazdasági túlélésének a központi kérdésévé válik. Ez lehetne a ma kezdődő ECO-X újrahasznosítási konferencia fő mottója. A rendezvényen több ország is környezetvédelmi szakemberekkel és az ipari cégek munkatársaival képviselteti magát. A második alkalommal megrendezett ECO-X meghívottai között van az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar környezetvédelmi és vízügyi minisztérium is.

"Az Európai Unió környezetvédelmi és újrahasznosítási irányelvének gyakorlati megvalósítása komoly kihívást jelent az elektronikus termékeket gyártó és azokat újrafeldolgozó vállalatok számára. A célunk, hogy megoldást találjunk erre a komoly problémára" - mondta Christoph Herrmann, az osztrák Elektronikai és Környezeti Kompetencia Központ (KERP) tudományos vezetője, a konferencia elnöke.

A nemzetközi szakemberek három napon át 18 szekcióban fognak tanácskozni, több mint 90 felszólaló tudóst és kutatót hallgatnak majd meg. Szóba kerülnek majd a legújabb újrahasznosítási technológiák, de a termékek csomagolásának és a gyártók felelősségének kérdése is. A XXI. században az ember egyre több elektronikus eszközt vásárol és üzemeltet, abba azonban csak kevesen gondolnak bele, mi lesz a megunt vagy tönkrement alkatrészek és készülékek további sorsa. "Az elmúlt években az újrahasznosítás kérdése a cégek számára egy környezetpolitikai kérdésből egyre inkább egy gazdasági kérdéssé változott" - szögezte le Christoph Herrmann.

A vállalatokon fokozódik a nyomás a közvélemény és a különböző hatóságok részéről, hogy egyre környezetbarátabb termékeket fejlesszenek ki és dobjanak piacra. Ma már nemcsak a fogyasztás, de a zajkibocsátás kérdése is fontos egy számítógép vagy egy videokártya esetében. Korábban ez nem volt jellemző vagy nem ennyire meghatározó. A különböző gyártóknak ma már fontos, hogy miként vélekednek róluk a környezetvédők. Jó példa erre az Apple, amely a legutóbbi környezetvédelmi rangsor végén végzett, majd Steve Jobs nyílt levélben adott tájékoztatást a cég környezetvédelmi törekvéseivel kapcsolatban.

"Ma már egyetlen vállalat sem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon ezzel a kérdéssel" - állapította meg a konferencia elnöke. Kérdés, hogy ez az összefogás nem jön-e túl későn, a cégek nem késtek-e néhány évtizedet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #2
    amióta otthon bevezettem a műa és papír szelektív gyűjtését egyre elkeseredettebb vagyok, mert egyre többször jut eszembe valamelyik használati tárgyra ránézve, hogy "na bazzeg, ezt se lehet hova dobni". tele vagyunk kombinált szarokkal (pláne az e-hulladék, de azt legalább visszaveszik-gyűjtik) és még arra sem képesek, hogy törvényileg megköveteljék az anyag jelölését a csomagoláson. a műanyag jelentős (mondjuk 10) százalékát nem merem a szelektívbe dobni, mert nemtom eldönteni PE, PP vagy valami más.
  • bandypappa #1
    A kubaiaknak az ujrahasznosítás nem probléma, ott még az 50 éves verdák is mennek, azok értenek hozzá, hogy kell a semmiböl üzletet csinálni.