Gyurkity Péter

Terjed a számítógéprelikviák gyűjtése

A tengerentúlon is egyre nagyobb méreteket ölt a régi, már-már múzeális darabok gyűjtése és újraértékesítése, amely olykor komoly összegeket hozhat a konyhára. A gyűjtők mindent megadnak egy-egy ritka példányért.

A Reuters által közölt összeállításban több példát hoznak fel, amelyek mind azt bizonyítják, hogy a gyakran ócskavasnak minősített régi személyi számítógépek, munkaállomások vagy kiszolgált szuperszámítógépek olykor komoly pénzekért kelnek el a gyűjtők között, akik megrögzötten keresik a ma már ritka példányokat. Megtalálhatók itt az Apple első fejlesztései, a Cray egykori erőművei, és olyan különlegességek, mint a Xerox korai termékei.

Az Apple Lisa például - amely annak idején, egészen pontosan 1983-ban, elsőként érkezett a mai értelemben vett grafikus kezelőfelülettel - akár 10 ezer dollárt is megér egyeseknek, nem beszélve a még régebbi, vagy speciális célokra szánt "szupergépekkel". A Cray az egyik legnagyobb névnek számított a kilencvenes évek elején, most kiszolgált masinái akár magánszemélyeknél is otthonra találhatnak. Sokan úgy vélik, hogy ezek a gépek - általában a már őskövületnek számító régiségek - több szempontból messze maguk mögött hagyják napjaink fejlesztéseit, ám a korszakalkotó újítások olykor mégsem nyerték el a gyártók, fejlesztők tetszését.


Van, aki a régi autók gyűjtéséhez hasonlítja hobbiját, kiemelve, hogy nem technológiai összemérésről van szó, pusztán a megvalósításért, a kialakításért rajonganak, ez pedig gyakran sokkal tetszetősebb és praktikusabb lehet a modern csúcspéldányoknál. Sokan egyetértenek abban, hogy az Intel-Microsoft páros térhódítása előtt minden számítógépnek saját karaktere, "egyénisége" volt, mára ez megszűnt, mindent egységesítettek, uniformizáltak, ami veszteségként is felfogható.

Természetesen a gyűjtők a modern megoldásokat is igénybe veszik a kedvencek beszerzéséhez. Itt jut fontos szerephez az eBay a maga aukcióival - a magánjellegű cserebere, illetve vásárlások olyan méreteket öltöttek, hogy a múzeumoknak igencsak nehéz dolguk van, ha be akarnak szerezni egy-egy példányt a kifutott fejlesztésekből. Mindenesetre számunkra adott a lehetőség, hogy megismertessük a nyugati fanatikusokkal a hazai ipar egykori remekeit, a HT, Primo és Videoton számítógépeket, előfordulhat, hogy az itt-ott elrejtett, megmentett példányok komoly érdeklődést váltanak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #19
    Ja, télleg ott. :) Pesten is szar.
  • Aramir #18
    Szállítást vállalod? :D
  • Aramir #17
    Én oriás logarléceket a #14-es linken látok csak, annak meg nemhiszem, hogy sok köze lenne a szegedi múzeumhoz.
  • Tetsuo #16
    Azok a szakadt óriás logarlécek mi a fsznak vannak ott? Tiszta gagyi. Mérnem csinálnak 1 igényes múzeumot??
  • Tetsuo #15
    Alighasznált ENIAC eladó! Induló ár:1$ :D
  • Kobaljov #14
    másik magángyűjtemény Pesten: itt
  • Benoke #13
    Jómagam is gyüjtögetem az öreg procikat van egy szép darabszámú gyüjtemény em :)
    AMD, Intel, Cyrix, IBM, SUN procikból.
    A többi vasat nem tartogatom ahhoz sok hely kell :)
  • Aramir #12
    Próbáld meg feltenni a Vaterára a retro pc kategóriába, ilyeneket szerintem amúgyis már csak gyüjtő venne meg, szóval szerintem jó helyre kerül majd ott is. Engem ezek a pc-s cuccok annyira nem érdekelnek, de láttam, hogy van érdeklődés ezekre, ha szép és jó állapotban van, előny, ha valami gyári konfig, nem összeszerelt cucc. Pl IBM 5150-re volt jelentkező bőven, az más kérdés, hogy az eladó elvolt szálva az árral :D (100 000-ért akarta eladni).
    Budapesten ilyen van:
    http://www.omm.hu/
  • wander01 #11
    nekem van két XT-m a garázsban a polcon, 16 szinü ega monitorokkal, genius egerekkel és billel. mindegyik 100% müködöképes, dos-al, NC-vel, szarásig pakolva játékokkal, mindegyikben 2x20 mega vinyó ami akkoriban brutálisnak számitott (ezt a jo tulajdonságot máig örzöm:)). ezeknek már régota keresek valami jo helyet ahol bevennék és megbecsülnék öket mert kidobni nincs erőm őket :) aramir jo tippet adtál :) de pesten nincsen ilyesmi, szegedre nincs kedvem lecaplatni...
  • Aramir #10
    Pc-s cuccok?