Gyurkity Péter

Számítógépmúzem nyílik a Bletchley Parkban

A második világháborúban a brit-amerikai kódfejtők otthonául szolgáló létesítmény egy része most számítógépmúzeummá alakul át, hogy emléket állítson az első digitális masináknak és az elmúlt 60 évben végbement fejlődésnek.

A British Computer Society és a Codes And Ciphers Heritage Trust (CCHT) összefogásának eredményeként az épületegyüttes "H" blokkját múzeummá alakítják át, hogy méltó emléket állítsanak a számítástechnika úttörőinek és a gyors fejlődésnek. Megtalálható lesz itt az első néhány - annak idején szupertitkos projekt részeként megépített - digitális számítógép és az 1950-1990 közötti időszak több jellegzetes fejlesztése.

A helyszín kiválasztása nem véletlen, a britek szerint ugyanis itt alakították ki az első olyan termet, amelyet eleve szerverek (számítógépek) befogadására terveztek. A kiállításon bemutatják többek között az újjáépített Colossus Mk2 gépet, amely a második világháborúban a német Enigma rendszer feltörésében segédkezett, valamint több más későbbi fejlesztést. Az újjáépítés 12 évig tartott és mintegy 6000 munkaórába került, mivel a szükséges dokumentációnak a hatvanas években történt szándékos megsemmisítése megnehezítette a feladatot. A sorból kiemelik továbbá a hatvanas-hetvenes évek jellegzetes mainframe masináit, valamint a személyi számítógépek megjelenéséhez vezető út fontosabb állomásait.

Bár a kiállítás az 1945-öt követő időszak fejlesztéseire koncentrál, megtalálható lesz itt a lengyel fejlesztésekre alapozott és Alan Turing, majd Gordon Welchman által tökéletesített Bombe kódfejtő gép is. Szintén kiemelt szerepet szánnak egy 1974-ből származó ICL 2900-nek, valamint a Királyi Légierő által korábban használt, azóta kiürített West Drayton-i támaszpont komplett légiirányítási rendszerének.

A múzeum egyelőre adományokat gyűjt - jellemző adat, hogy csak a Colossus karbantartásához 75 ezer fontra van szükség - arról egyelőre nincs hír, hogy a kiállítás mikor nyílik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #4
    bletchley park... jó hely lehetett... nézzétek meg az enigmát meg esetleg az "Egy csodálatos elme"-t és sztem kedvet kaptok majd elnézni oda... és az enigma nagyon zsír gép
  • BiroAndras #3
    Szegeden pl. van egy.
  • Emmegki #2
    Van Magyarországon is számítógép múzeum, valahol...
  • Darth Sith #1
    Nem szeretem angliát, de ide lehet, hogy egyszer ellátogatok. :)