Dojcsák Dániel

Modern vadnyugat az internet

Egy hivatalos brit internettel foglalkozó parlamenti jelentés arra ösztönözné a hatóságokat, hogy mihamarabb vezessenek be komolyabb online biztonsági szabályozásokat, mielőtt a net bűnözők játszóterévé válik.

A jelentést a brit parlament felsőházának tudományos és technológiai bizottsága adta ki, melyben rámutatnak, hogy a kormányzati és üzleti világnak lépéseket kell tenni az internet szabályozatlan peremterületeinek rendbetételére. Véleményük szerint szó szerint milliónyi megelőzendő bűntény lepte el a hálót. Sőt, a jelentésben az internetet egy virtuális, törvénytelen vadnyugathoz hasonlítják, ahol keménykezű és azonnali megoldásokra van szükség, hogy segítsenek megakadályozni a bűnözői tevékenységek elburjánzását.

A Guardian cikke arról is beszél, hogy ideje bemutatkoznia egy dedikált internetes bűnözés ellenes rendőrségnek, kéz a kézben egy független, a webet szabályozó szervezettel, hogy nagyobb kontrollt tudjanak gyakorolni a terjedő internetes bűnözésen. "Egy évtizeddel ezelőtt az elektronikus bűnöző egy magányos hacker volt, aki fel akarta magára hívni a figyelmet. A mai rosszfiúk viszont jól szervezett bűnözői csoportokhoz tartoznak, nagyon is jól képzettek és kizárólag a profit érdekli őket" - körvonalazza a kialakult helyzetet a jelentés. "Láthatatlanok akarnak maradni és úgy tűnik ez eddig sikerült is nekik."

A jelentés egyben kritizálja azokat az elveket is, miszerint az online biztonsághoz elegendő, ha az egyedi felhasználók felelősségteljesen viselkednek, mikor a hálót használják. Ugyanakkor egyértelmű, hogy ehhez a felelősséghez nincsenek meg az egyenlő esélyeik a laikus felhasználóknak a képzett webes bűnözőkkel szemben.

"A rosszfiúk mindig is át fogják tudni ejteni őket" - figyelmeztet Lord Boers, a bizottság elnöke, aki egyébként meghatározó alakja az ottani tech világnak. Lord Boers szerint eljött az ideje, hogy az online vállalkozások felelősen áldozzanak profitjukból a felhasználói biztonság érdekében. Csak az Egyesült Királyságban 415 millió angol font veszteség érte a fogyasztókat 2006-ban személyazonosság-lopás miatt, sőt egy újabb tanulmány rámutatott arra is, hogy ma már többen félnek az online adataik ellopásától, mint az utcai rablásoktól.

Mindazonáltal a jelentés tartalma ellenére a brit hatóságok úgy reagáltak a kérdésre, hogy egyszerűen nincs elegendő forrásuk ahhoz, hogy hatékonyan lépjenek fel az internetbűnözés ellen. A jelentéssel kapcsolatban a brit lap fórumában a felhasználók egyik része helyesel, hogy valós félelmeik vannak ez ügyben, míg egyesek szerint elegendő a gyanús oldalakra nem felmenni, vagy egyszerűen kimozdulni a lakásból, ha szükségük van valamire. 1:0 a rosszfiúknak?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #34
    > és ez az ami miatt a szocializmus virágzik.

    Szocializmus meg csak nem is letezett.

    > A profittal nincs semmi baj, ha értékteremtés által keletkezik, viszont nagyon nagy a baj, ha más kára az én profitom, ha valakinek veszítenie kell, hogy én nyerjek.

    Ha szambaveszed azokat a milliardos tokeseket akik a nemzetkozi toket es egyben a tozsdet is mozgatjak, rogton kiderul, hogy a profitjuk mogott nincsen effektiv fedezet (munka). Ez a profit egy alapjaiban hibakkal teleaggatott rendszer miatt keletkezik ahol eloskodok keresik a jobbnal jobb lyukakat a sajton. Azt mar kevesen veszik szamba, hogy a sajtot valakiknek meg is kell termelni.

    > Na ez a büdös filozófia ami miatt az emberek profitellenes nézőpontot alakítanak ki. (pl. olyan inteligens emberek is mint Einstein - "People, not profit")

    Einstein bizonyitottan kiemelkedo kepessegekkel rendelkezett extrem bonyolult rendszerek megerteseben, a mai napig tanulunk tole. En nem batorkodnek ketsegbevonni, hogy nalam/nalad melyebben belelatott egy olyan bonyolult rendszerbe is mint a gazdasag.

    > Na most abban igazad van, hogy ma csak a profit számít, hozzátenném, hogy főleg a munka nélkül szerzett profit, ami éppen az a profit ami ellen szóltam az a profit ami mások vesztesége.

    Ennek a profittermelesnek pedig a torvenyes hivatala maga a tozsde.
  • BlackRose #33
    Mióta létezik szabad piac? A tőzsde éppen azért zuhan a napokban mert nem szabad és mert fedezék nélkül kibocsátott ezermilliárdokat (dollárban) tettek bele a bankok (az állam segítségével). Halottál olyan dologról, hogy "subprime mortgage" vagy tudod e egyáltalán miért vannak gazdasági ciklusok és ezek miatt az úgynevezett Bull és Bear Market periódusok. Tudod e, hogy miért van a tőzsdén néha a gazdaságtól nagyobb növekedés és néha a gazdaság teljesítményétől jóval gyengébb? Na ezeken a dolgokon kell elgondolkodni, szabad piac csak a könyvekben létezik (de ez azért van mert az állam csak ott engedi meg) és mivel a tőzsde az egyik államilag legnagyobb mértékben szabályzott terület (direkt is és indirekt is pl. a monetáris politika által), elég szerencsétlen dolognak tartom ha valaki azt hozza fel szabad piac peldaként.
  • eax #32
    "Technologiai szinten pedig vannak jo megoldasok, csak a szoftverfejleszto cegeknek nem all anyagi erdekukben biztonsagos rendszereket kesziteni"

    Ezt kifejtened?
  • teddybear #31
    Az, hogy valaki nem óhajt olyan profitot, ami másnak veszteség, éppen nem jellemző a szabadpiaci gazdaságra. Pl. ott a tőzsde, amelyben az én nyereségem éppen más, vagy mások veszteségéből jön össze. Ez, és hasonló jövedelmek teszik ki azt a vagyont, ami messze túl van a közönséges emberek jövedelmén.
  • eax #30
    Igazabol en nem latom a vadnyugati allapotokat, megvannak a helyzet kezelesere a megfelelo, kialakult modszerek (pl. szolgaltatok abuse@ contactjai, CERT-ek (pl. magyar ISZT-CERT), ahol az ilyen helyzetek kezelesere sok-sok eves tapasztalat gyult ossze.) Amit igy nem lehet megoldani, azt jo esellyel a rendorseg sem tudna, viszont a "mellekhatasok" jelentosebbek lehetnek. Inkabb a szorosabb egyuttmukodesre kellene torekedni.
  • BlackRose #29
    A profittal nincs semmi baj, ha értékteremtés által keletkezik, viszont nagyon nagy a baj, ha más kára az én profitom, ha valakinek veszítenie kell, hogy én nyerjek. Na ez a büdös filozófia ami miatt az emberek profitellenes nézőpontot alakítanak ki. (pl. olyan inteligens emberek is mint Einstein - "People, not profit") és ez az ami miatt a szocializmus virágzik.

    Na most abban igazad van, hogy ma csak a profit számít, hozzátenném, hogy főleg a munka nélkül szerzett profit, ami éppen az a profit ami ellen szóltam az a profit ami mások vesztesége. Viszont legyünk reálissak, ha munka által szerzünk profitot akkor az nem, hogy rendben van, hanem az egyetlen dolog ami miatt reggel felkelünk és dolgozni megyünk, tehát egy nagyon fontos dolog. Kérdés... ki az aki miatt az ember képes munka nélkül is profitálni? Válasz az állam és annak az intervencionalista politikája. Szabad piacon profitot csak PRODUKTIV munkával lehet szerezni, és csak olyannal amelynek az gyümölcse kell az embereknek (mert csak akkor fizetnek érte). Állam ugye ezt lenullázza és egy csomó embernek lehetőséget ad ez nélkül is profitálni, megjegyezném, ez a profit mindég a dolgozó emberek vesztesége.
  • rigidus #28
    [/i]"Mert központosított, államilag irányított és ez miatt nincs verseny (pedig verseny nélkül nincs minőség)"[/i]

    De van: "elhivatottsag". A baj az, hogy a mai generacio el sem tudja kepzelni, hogy ez micsoda mert jelen pillanatban az egyetlen dolog ami osztonzi oket az a profit. Ezt latjak, ezt tapasztaljak, ez az idealis.

    A profit meg olyan dolog, hogy a megszerzesehez nem minden esetben van szukseg a minosegre, sot ahogy globalizalodunk egyre kevesbe van jele minosegnek.
  • BlackRose #27
    Nézd, nem tudom mi a helyzet a te esetedben, de én kb. 20 éve vagyok online (igen még a 1200-as modemekkel lehetett BBS-eken online lenni), és a qva anyázókat mindég a BBS, fórum stb. tulajdonossa kezelte, ha neki nem tetszett, moderálta a fórumot és vége, ha valaki túlzásba vitte, eltávolították... szóval minden fórumnak megvan a saját kultúrája amely nem független a fórum tulajdonossától és karbantartójától, legyen az igy tovább is, nem kell ide állami beavatkozás.

    Ha lopás, vagy vagyonszerzés érdekében csalás történik akkor van joga a rendőrségnek (államnak) közbelépni, sőt akkor talán kötelessége is, ha csak qva anyáznak vagy radikális véleményt nyilvánítanak ki, akkor az legyen a fórum tulajdonossának-karbantartójának és persze a fórum user-einek a dolga (mert ha a user--eknek nem tetszik a dolog és a tulajdonos nem lép közbe, akkor a user-eket veszíteni fogja - ami nem érdeke, tehát nagyon is tudja a tulajdonos-karbantartó, hogyan kell működtetni a rendszert, a piszokul okos politikusok, bürokraták vagyis az állam nélkül is.
  • who am I 7 #26
    "vagy kimennek es begyujtik azt aki irogatott."

    Ez úgy gondolom elég diktatórikus megoldás és igen csak sérti a személyiség jogokat...én igy gondolom :) Persze, ha qva anyázik vki akkor rendben van.De ha pl. az igazságot probálja be bizonyítani és azt akarják begyüjteni...az durva.
  • kvp #25
    "Megnéznék egy fórumos tömegoszlatást :)"

    Annyira nem bonyolult. Csak megkeresik a beirasokat kuldok ip cimet, az alapjan pedig ket dolgot tehetnek: lelokik a halorol a hozza tartozo felhasznalot vagy kimennek es begyujtik azt aki irogatott. A lehetoseg es a felszereles megvan, csak szerencsere meg nem veszik komolyan az internetet. Egy forumba irogato es az azt olvaso emberekrol mar most is lehet teljesen automatikusan letartoztatasi listat csinalni (legalabbis a hozzaferesek tulajdonosairol). Szerencsere eddig csak kinara volt jellemzo ezen listak felhasznalasa.

    Viszont jelenleg a rendorseg elsodleges feladata az allam vezetoinek a vedelme (mostanaban eppen az allampolgarok ellen). A torvenyek sem igazan jok, de ami jo azt sem tartja be senki, meg a rendorseg sem.