Berta Sándor

Amerikai online bűnözési térkép készült

Az ID Analytics elkészítette az Egyesült Államok pontos internetes bűnözési térképét, amelyből világosan kiderül, melyik városokban számíthat az ember leggyakrabban például az elektronikus módon tárolt személyes adatainak az ellopására.

A térkép elkészítése egyáltalán nem zárult meglepő eredménnyel, hiszen a nagyvárosok, így például New York és Los Angeles a lista elején vannak, vagyis a kiberbűnözést tekintve a legfertőzöttebb területeknek számítanak. Ezenkívül szintén nem számít túl biztonságos területnek ilyen szempontból egész Kalifornia és Nevada szövetségi állam sem. A Top10-es listán szerepel még Arizona, Oregon, Washington, Illinois, Michigan és Texas is.

A cég a térkép elkészítéséhez a 2003. januárja és 2006. júniusa között történt online bűnözési eseteket vette figyelembe. A dokumentumot elkészítő szakemberek összesen egymillió adatot vizsgáltak meg. Az Egyesült Államokban a legkevésbé Wyomingban, Idahóban, Montanában, New Hampshireben, Vermontban és Massachusettsben kell arra számítanunk, hogy valaki vagy valakik ellopják adatainkat.

Az ID Analytics két héttel a Javelin Strategy & Research vállalat által ismertetett eredmények után hozta nyilvánosságra a saját jelentését. A Javelin szakemberei által készített anyagból kiderült, hogy csak tavaly az Egyesült Államokban 49,3 milliárd dollár értékű kárt okoztak az adattolvajok. Ez 11,5 százalékkal jobb eredmény a 2005-re vonatkozó értékeknél. Ennek oka, hogy az emberek egyre jobban figyelnek fontos adataikra, és bizalmatlanná, óvatossá váltak.

"A legfertőzöttebb területeknek természetesen a nagyobb városok számítanak. Ennek oka a nagyobb népességszám, ami megkönnyíti az elkövetők dolgát, hiszen több a potenciális áldozat és könnyebben el tudnak bújni a hatóságok elől" - hangsúlyozta Stephen Coggeshall, az ID Analytics egyik vezetője, a térkép készítője. A legveszélyeztettebbek közé a 150 000 dollárt vagy még többet kereső személyek tartoznak.

Érdekesség, hogy a dokumentum nemcsak az egyes városokra tér ki, de azokon belül az egyes városrészekre, kerületekre is. A megvizsgált esetekben a károsult személyek 10-15 százaléka tudta, hogy mi történt vele. Feltűnő új jelenség az is, hogy egyre többször követnek el a bűnözők olyan bűncselekményeket a világhálón, amelyekhez maguk találnak ki személyes adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!